Який відпочинок доступний прикарпатським дітлахам?


Діти, літо, канікули — за цим ховається й головний біль батьків, як організувати своїм дітям відпочинок — хороший, доступний, незабутній.

В уряді запевняють, що цього року оздоровленням та відпочинком охоплять близько 70% усіх дітей шкільного віку. Це майже три мільйони учнів українських шкіл, на 162 тисячі дітей більше, аніж торік. В івано-Франківській області влада береться оздоровити не менше 57% прикарпатських дітей (це 86 500 школярів). Цього літа, як і торік, стовідсотково буде оздоровлено дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також дітей із родин, потерпілих від наслідків чорнобильської катастрофи. В області забезпечать відпочинком 70% дітей із багатодітних і малозабезпечених сімей та 50% дітей-інвалідів, які спроможні до самообслуговування.

Проте за цими відсотками та цифрами не видно конкретних дітей з їхніми потребами й бажаннями. Адже серед тих трьох мільйонів українських дітлахів є і такі, котрі мають проблеми зі здоров’ям, що вимагають відповідного відпочинку. і не завжди їхні батьки мають можливість організувати їм те, що є для них потребою та додасть їм здоров’я.

Проте і здорові діти потребують належного проведення своїх канікул, щоб потім їм не довелося «подружитися» з лікарями. Тому владі все ж таки варто подумати, як оздоровити та охопити відпочинком усіх дітей стовідсотково. У вирішенні цього питання не обійтись без реформи, яка б кардинально змінила підхід до цього процесу.  

Плани на літо

Останній дзвінок, який вже пролунав у всіх школах України, змусив батьків школярів — від найменших до найстарших — замислитися над «вічною» проблемою: діти, діти, куди вас подіти? Є такі, котрі вже визначилися з місцем проведення літніх канікул своїх найдорожчих учнів. Деякі з іванофранківців поділилися з кореспондентом «Галичини» планами літнього відпочинку своїх дітей.

Ірина Федоляк:
— Зі своїми синами їдемо в Болгарію на десять днів, хоча я розумію, що доброякісний відпочинок для дітей має бути не меншим, аніж 21 день. Для адаптації дитині потрібен тиждень, ще два тижні бажано виділити для її відпочинку та оздоровлення. Тож для того, щоб дитина повноцінно відпочила, потрібно не менше трьох тижнів. Але у нас немає фінансової можливості відпочивати за кордоном такий тривалий час. Чому їдемо до Болгарії? Ми вже раз там були і моїм дітям дуже підійшов клімат цієї країни, де є і хвойні ліси, і море. Такий клімат дуже корисний для профілактики захворювань бронхів, до яких мої діти мають схильність. Крим, Одеса мене не вражають, тут сервіс на низькому рівні, а вартість відпочинку, зокрема в Криму, дорожча, аніж в Болгарії. Для таборів мої діти ще замалі. Старшому сину Владику — сім років, молодшому Богдану — п’ять, самостійно відпочивати вони ще не можуть. Можливо, наступного року ми подумаємо саме про такий відпочинок.

Василь Самсонов:
— Найкращим для дітей є відпочинок на природі, в лісі чи в горах, який мають організовувати батьки. Три місяці літа мої діти будуть відпочивати всюди — вдома, у бабусі і зі мною. У нашій області є нормальні табори, які пропонують дуже цікаве дозвілля, проте відпочинок у них доволі дорогий. Якщо б якась організація фінансувала частину путівки, а 30% її вартості платили батьки, як це було колись, то можна було б відправляти туди дітей без проблем. Наразі це задороге задоволення для багатьох батьків. Торік така путівка коштувала близько двох тисяч гривень. Я за дві тисячі сам поїду з малими відпочивати.
Мої діти хочуть їхати «дикунами», жити в наметі, походити горами і «зависнути» там десь на три дні. Думаю, це я їм зможу організувати. Їм цікавий такий відпочинок, який водночас є своєрідним навчанням, адже вони бачать, як треба розкладати багаття, намет, вчаться жити. Розкажу вам одну історію. Приїхав якось я зі своїми синами в село, там вивели корову, а вони мені кажуть: «Класна газонокосарка» (сміється).
Тому відпочинок має бути таким, щоби діти розширювали свій світогляд та знайомилися зі світом.

Марія Перегінець:
— Мій 14-річний син поїде до бабусі в Букачівці, а це для нього — найкращий відпочинок. Там буде догляд за ним, мені буде спокійніше. і Ярослав дуже хоче туди їхати. Потім проведе якийсь час в іншій родині, в іншому селі, Коростовичах, там живе мій брат та племінник — ровесник мого сина. і ще, може, поїдемо на море, якщо вдасться, бо тепер усе дуже дорого. Крім того, обов’язково поїдемо на кілька днів з наметом у гори, адже любимо екстремальний відпочинок. 
Доброякісний відпочинок полягає в тому, щоб дитина якомога більше бувала на свіжому повітрі, тому що теперішні діти від комп’ютерів не відриваються. Треба, щоб вони їли багато сезонних фруктів та овочів. Такий відпочинок з точки зору якості найкраще організувати в сільській місцевості, адже там усе своє — без «хімікатів» та нітратів.

Зоряна Веляник:
— Кудись їхати цього року не плануємо, хіба на вихідні в гори — в Яремче, на «Буковель». А так наразі моя донечка, яка закінчила перший клас, ходить у пришкільний табір. Вчора їздила в Діброву на екскурсію, дуже задоволена, позавчора ходила в ляльковий театр, нині мали відвідати краєзнавчий музей. Я дала дитину до пришкільного табору, щоби вона набралася нових вражень, побачила багато нового, адже я навіть у неділю не маю часу піти з нею в музей, театр чи ще кудись. А тут впродовж двох тижнів кожен день розписано. Після закінчення табору моя дитина буде вдома, інакше не виходить. В принципі я можу і вдома забезпечити своїй донечці доброякісний відпочинок, адже ми живемо в особняку в Микитинцях: вона має можливість кожен день проводити надворі та їсти фрукти, овочі, так необхідні для її здоров’я. А добрий відпочинок — це свіже повітря та перебування якнайдалі від комп’ютера.

Правило Бендера

Отож дітлахи Прикарпаття відпочивають по-різному. Є безліч цікавих, корисних і не дуже занять, якими можна зайнятися протягом трьох літніх місяців. Табори, санаторії, курорти — вітчизняні та іноземні, поїздки на море, в гори чи в село до бабусі — це класичний правильний відпочинок. Проте він рано чи пізно закінчується, адже, як правило, не може тривати аж три місяці, хоча не у всіх він і починається. і коли відпочилі дітлахи повертаються додому, їхні зайняті батьки все одно змушені залишати своїх школяриків удома під «наглядом» комп’ютера, книжки чи порожніх вікон у дворі. Уникнути такого літа в місті вдається лише одиницям.

Відповідь на запитання про те, як правильно організовувати дітям відпочинок, випливає з мети відпочинку. Тому основне завдання батьків — плануючи відпочинок своїх кровинок, знайти отой острівець здоров’я, який буде доступним для їхньої кишені та можливостей. Комп’ютерні будні, прогулянки міськими задвірками, купання у фонтанах, сидіння на лавочках, куріння закапелками та втамування спраги пивом — звичайно, додадуть нових вражень та відчуттів дітлахам, проте за це можуть взяти свою високу ціну — здорове майбутнє. Дорогі батьки, думаю, ви не готові її заплатити, як і ваші діти, просто вони ще про неї не знають.

Тому потрібно шукати альтернативу, яка б робила наших дітей відпочилими, радісними та здоровими, а не навпаки. Услід за Остапом Бендером зауважу, що доброякісний відпочинок так чи інакше — справа рук самих відпочивальників. У цьому разі — їхніх батьків.

 

Галичина