Захистити старий Івано-Франківськ: без історико-архітектурного плану місто втратить проект Ради Європи


Івано-Франківськ ще в 2011 увійшов до десяти українських міст, які змагаються за право скористатися допомогою європейців у справі охорони культурної спадщини.

Проект Ради Європи «Реабілітація культурної спадщини історичних міст» вже успішно працює в Європі та на Балканах. На сьогодні, крім України, проект  також  запроваджується в Азербайджані, Вірменії, Грузії та Молдові. Його метою є через відновлення культурної спадщини завдяки інвестиціям, дати поштовх соціальному та економічному розвиткові територій та місцевих громад.

Щоби дізнатись на якій стадії  втілення проекту в нашому місті сьогодні кореспондент «Бліц-Інфо» звернувся до начальника  відділу охорони історико-культурної спадщини управління культури Івано-Франківського міськвиконкому Ігоря Панчишина.

Він розповів, що етапи щодо «діагностичного досьє» та створення бізнес-плану для реалізації проекту успішно пройдені. Та вливань інвестицій в охорону культурної спадщини міста поки що немає. А все через відсутність нового, сучасного історико-архітектурного опорного плану міста.

Хоча варто зауважити, що в березні цього року над ним нарешті  почали працювати. А замовили у найближчій спеціалізованій установі - Львівському НДІ «Західпроектреставрація». Міському бюджету він коштуватиме близько 400 тисяч гривень.

«Та ціна питання не головне, адже опорний план стане своєрідною місто будівничою конституцією, яка вберігатиме історичну частину міста від сучасної забудови»  - вважає Ігор Зіновійович.

Та побачити його швидше наступного року не вийде, адже процес розробки такого плану  потребує детального опрацювання матеріалів.

Щодо можливих інвестицій проекту Ради Європи, то, за словами Панчишина, найперше їх потрібно дати на оновлення в центральній частині міста системи водовідведення, щоб вода не гноїла підмурівки пам'яток архітектури. Крім того, є потреба створення в місті реставраційної майстерні, в якій були б зібрані фахівці, що вміють працювати за відповідними технологіями.