Жителю Івано-Франківська для купівлі однокімнатної квартири потрібно накопичувати 9 років


Вже кілька років поспіль Івано-Франківськ посідає найвищі позиції у рейтингу найдешевшого житла в Україні. Незважаючи на таку оцінку, в місті залишається багато сімей, що не в змозі придбати житло.

Кореспондент «Бліц-Інфо» вирішив порахувати, скільки років доведеться збирати на найдешевше житло пересічному іванофранківцю.

За даними Держкомстату, на Прикарпатті середньомісячна заробітна плата в 2013 році складає близько 2500 гривень.

Традиційно вартість квартири в Івано-Франківську залежить від місця розташування. У центрі міста ціни найвищі: від шести тисяч гривень за квадратний метр. На периферії – дешевші.

До прикладу, серед місцевих будівельних компаній найдешевше житло у передмісті пропонує «Франківськміськбуд» - 3400 гривень за 1 м.кв.

За ним йдуть такі будівельні компанії, як «МЖК Експрес-24» та «Благо». Перша пропонує житло від 3500 гривень, друга – від 3800 гривень за той же квадратний метр на околицях міста. Ще дорожче просить «Ярковиця» - від 3980 гривень за метр квадратний.

Компанія «Мельник» ціни називає договірними, але обіцяє продати метр за 2860 гривень, при умові, що квартира матиме не менше 100 м. кв.

Враховуючи найнижчу вартість житла за квадратний метр та середньомісячну зарплату, пересічний мешканець Івано-Франківська зможе купити однокімнатну квартиру площею 41 м. кв. не швидше, ніж за 4,5 роки. І це тільки у випадку, якщо відкладатиме всю зарплатню.

Якщо ж заощаджуватиме тільки половину, то потрібна сума назбирається за 9 років.

Сім’я з двох працюючих на цю квартиру збере гроші за неповних 2,5 роки, звичайно, якщо нічого не витрачатиме. А якщо вирішить скористатись пропозицією будівельної компанії «Мельник» щодо купівлі квартири площею більше 100 квадратних метрів, то, відкладаючи по 2500 на місяць, через 10 років зможе переїхати у власну, простору кватиру.

Але це тільки за умови, що житло буде розташоване не в центральні частині Івано-Франківська.

За центр міста ціна подвоїться. Відповідно і часу, щоб зібрати необхідну суму, треба вдвічі більше.