Знамениту обсерваторію на горі Піп Іван реставруватимуть вперше за 80 років


Гірську обсерваторію планують перетворити на потужний міжнародний науковий центр.

Білий слон" на реконструкції: у Карпатах знамениту обсерваторію на горі Піп Іван обносять риштуванням. Унікальна найвисокогірніша споруда України не бачила ремонту 80 років, йдеться у сюжеті ТСН.

Шлях на знамениту гору починається із найвисокогірнішого села України Дземброні. Звідси за годину можна дійти до дзембронських водоспадів, а ще за годину - до неймовірного за красою урочища Вухатий камінь. А ось до Чорної Гори доведеться йти не менш як чотири години.

Знамениту обсерваторію нині будівельники з усіх боків обкладають риштованням. Бригада з Тернопільщини використовує кожну хвилину гожої днини.

"Я вам скажу, за таких умовах не кожен зможе працювати, деколи буває 0 градусів, або, як сьогодні, 18. Кожен день змінюється погода", - ділиться будівельник Владислав Григорович. 

Будівельники збиралися розпочати реконструкцію наприкінці травня, але не змогли, бо на горі ще лежав сніг. Зараз основне завдання - повернути у стіни камені, які звідти повипадали за останні 80 років. Обсерваторію побудували у 1938 році, відтоді ніколи не ремонтували. 

Інше завдання - просушити шов між камінням. "Оце все, якщо взяти і понюхати, то воно пахне пліснявою, намулом, вологістю. Ми будемо між камінням вибирати ось цей весь мох, оце все, що поросло за ціле століття. Шви ми відновимо, як воно було", - запевняє бригадир Михайло Пілецький. 

Цю роботу будівельники мають закінчити до перших морозів, а вони приходять на Чорну Гору восени.

Ректор прикарпатського університету Ігор Цепенда розповідає про масштабний міжднародний проєкт: Євросоюз уже виділив трохи більше мільйона євро на ремонт Обсерваторії і на закупівлю обладнання та спорядження.

В одній частині будівлі буде найвисокогірніший рятувальний центр у Східній Європі. Українські рятувальники чергують і зараз, але в майбутньому тут створять навчальний центр. Сюди на тренування приїжджатимуть також з-за кордону, насамперед поляки. Іншу частину будівлі обладнають для науковців. Незабаром тут встановлять телескоп.

А ще, незабаром на горі Піп Іван встановлять сучасну метеостанцію. Ігор Цепенда переконує: гірська обсерваторія найближчими роками перетвориться на потужний міжнародний науковий центр. 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!