Чи дочекається реставрації історична кам'яниця в центрі Івано-Франківська?


В Івано-Франківську безліч пам’яток архітектури перебувають у плачевному стані і потребують негайної реставрації.

Зокрема, нещодавно Бліц-Інфо писав, що на площі Ринок 5 руйнується будинок, в якому народився й виріс колишній голова Федеральної Резервної Системи США Артур Бернс.

Будівля, що належить до пам'яток архітектури місцевого значення, знаходиться в самому серці Івано-Франківська і зовні виглядає доволі непогано. Проте, навіть звідси можна розгледіти дірявий дах через вікна на третьому поверсі.  Натомість з внутрішньої сторони будинок майже вщент зруйнований - впала частина стіни, прогнив дах, обвалилась перегородка поміж поверхами.

Як повідомили Бліц-Інфо у відділі охорони культурної спадщини, у програму охорони культспадщини на 16-18-рік включено окремим пунктом реставрацію цього будинку.

«Виконання проектних пропозицій і проведення протиаварійних та будівельно-реставраційних робіт на пам’ятках, що потребують негайних консерваційних заходів. Поетапно в першу чергу: вул.Галицька,14; вул.Курбаса,5,7,9 (як єдиний комплекс); вул.Чорновола,28 (як єдиний комплекс з фасадом від вул. Гординського); вул.Мазепи,28 (як єдиний комплекс з буд. вул.К.Данила,1); вул.Гаркуші,4; вул.Січових Стрільців, 4 і 16;  вул. Ринок,5;  вул. Ринок, 6; вул. Ринок 7; вул. Ринок, 8; вул.Мельничука 14, 16., а також окремі консерваційні роботи на інших пам’ятках в історико-архітектурній заповідній території», - йдеться у документі.

Загалом, Програмою передбачено проведення попередніх робіт, розробка проекту реставрації та облаштування фасадів пам’яток Ринкової площі з окремим проектом протиаварійних робіт на буд. № 5 по вул.Ринок.  Попередньо вартість робіт оцінюється у 2 млн 400 тис. грн. на три роки (700 тис.грн. - 2016 рік, 1 200 тис.грн. - 2017 рік і 500 тис.грн. - 2018 рік). Проте, важливим питанням залишається чи доживе будинок до реставрації.

Як пояснив у розмові з кореспондентом Бліц-Інфо член архітектурно-містобудівної ради при Департаменті містобудування, архітектури та культурної спадщини Володимир Ідак, початок робіт залежить від надходження коштів

 «Все  залежить від фінансування, чи виділять гроші. Зараз переглядаємо чи є проектна документація на роботи. Ми задекларували, що цей будинок один з перших підлягає реставрації.  Що ж стосується виконавця робіт, то його визначать напевне на тендері.  Адже виконувати такі роботи можуть тільки спеціалісти, які мають відповідні ліцензії», - пояснив архітектор.

Володимир Ідак не береться прогнозувати скільки часу буде тривати реставрація.

«Загалом планується капітальна реконструкція будівлі: знесення аварійних ділянок, реставрація фасаду, відбудова, укріплення і якщо буде потрібно влаштування нових фундаментів.  Проте цей будинок буде реставруватися в комплексі з сусідніми будівлями (№ 6,7,8). Роботи будуть проводитися паралельно. Все буде залежати від ступеня готовності об’єкту та інших факторів, які можуть впливати на швидкість проведення робіт», - пояснює чиновник.

Що ж стосується закладів, які орендують перший поверх будівлі, то за словами Володимира Ідака, вони повинні приймати фінансову участь у ремонті. 

«Буде затверджено проект організації робіт і якщо реставрація не буде перешкоджати роботі цих закладів, то вони і далі будуть функціонувати, якщо ні, то доведеться тимчасово закритися до завершення ремонтних робіт», - пояснив архітектор.

Отже, старовинній пам’ятці архітектури доведеться ще кілька місяців почекати «реанімації», поки буде вестися бюрократична тяганина.