Для встановлення вивіски франківським підприємцям доведеться оформляти паспорт


Сьогодні, 7 грудня в Івано-Франківську провели громадські обговорення, де обговорили новий порядок розміщення вивісок.

За словами заступника директора департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини Світлани Лосюк, з початку року муніципальною інспекцією з благоустрою складено 51 адмінпротокол, щодо порушення вимог розміщення вивісок, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

Наразі в Івано-Франківську зареєстровано 346 паспортів вивісок, адже раніше вони обов’язкові для пам’яток архітектурної спадщини. Водночас після прийняття положення, для кожної вивіски слід оформляти паспорт. 

«У нас є пункт, згідно якого паспорти вивісок будуть дійсними, якщо вони було отримані не раніше 2011 року, але якщо немає розбіжностей», - зазначила архітектор.

Лосюк додала, що у проекті є пункти, які стосуються розміщення вивісок, їхнього розміру, освітлення, видів вивісок, технічних та інформаційних вимог, самовільно встановлених вивісок та процедура їхнього демонтажу.

 «Наразі немає статистики, за якою можна сказати скільки вивісок не відповідають чинним вимогам», - розповіла Світлана Лосюк.

Згідно порядку вивіски повинні бути розміщені не вище першого поверху або цоколя будівлі. Вона також може бути виконана у вигляді напису на вікні, якщо немає можливості розмістити вивіску, вона також не може перевищувати 3 кв. м.

«Не обов’язково, щоб вивіски були дорогі, вони можуть бути навіть фарбою розмальовані на фасаді, але це все має бути зі смаком», - зауважує посадовець.

Вивіска може бути виготовлена у вигляді площини геометричної або іншої форми, що розміщується паралельно до фасаду, окремих літер на фасаді, напису чи зображення на склі, кам’яної, дерев’яної, металевої плити, рельєфу чи плоского кронштейну.

До теми: Красу франківських пам’яток більше не ховатимуть під рекламою

Підприємці та посадовці дискутували, якими мають бути вивіски в Івано-Франківську