Франківці не хочуть платити офшорним компаніям Фірташа за повітря з газової труби


Мешканці Івано-Франківська знову підняли питання якості газу і вимагають у міської влади перевірити її та ініціювати оплату за кілокалорії, а не кубічні метри.

Така петиція днями з’явилась на сайті електронних звернень до міської влади.

«Нерідко при роботі конфорки чи інших газових приладів, полум’я газу з блакитного стає неприродньо червоного кольору. Таку ситуацію неодноразово спостерігало чимало мешканців міста. При цьому, їжа на такому газі готується набагато довше, а лічильник в той час накручує кубічні метри. Чому ми повинні платити за повітря? Простому мешканцю складно перевірити якість послуги, яку він отримує, тому до цього процесу повинна підключитися міська влада», - йдеться у зверненні.

За два дні петицію уже підтримали 24 франківці, яких дуже хвилює це питання.

В той же час у ПАТ «Івано-Франківськгаз» запевняють, що споживачі отримують природний газ, який за своїми показниками відповідає усім вимогам стандартів якості, які діють в Україні. Показники якості підтверджують сертифікатами, які видаються хімічними лабораторіями газотранспортних та газовидобувних підприємств. Останні сертифікати датовані 17 січня цього року.

Окрім перевірки якості блакитного палива, мешканці міста також просять владу ініціювати введення оплати за газ виходячи з його якості, тобто кілокалорій, а не кубічних метрів.

Варто зауважити, що відносини між споживачами та "Івано-Франківськгаз" загострюються вже не вперше. Зокрема влітку під газконторою, були велетенські черги, щоб переоформити договори і скільки нервів та коштів витрачали споживачі через таку невелику формальність. Адже виявлялося, що за новими правилами люди повинні вносити показники до 4 числа, оплачувати за спожитий газ до 10 числа, а якщо ні, то починали нараховувати борги. У багатьох франківців досі в платіжках вигулькують борги «за попередні періоди».

Нагадаємо, що акціонерами ПАТ «Івано-Франківськгаз» є Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" (25%) та Приватне акціонерне товариство "Газтек" (49.4268%). У їх власності знаходяться майже 75% акцій компанії, решту акціонерів мають менше 10% акцій.

Що стосується ПАТ «Газтек», то згідно з даними на офіційного сайту компанії, власники цього підприємства живуть на Кіпрі. Підприємство має в своєму штаті 3-х чоловік, два з яких працюють за сумісництвом. При цьому за даними Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку України, ПАТ «Газтек» належить ряду кіпрських фірм - Porala Venchers Limited, Pasler Enterprises Limited, Nesiba Venchers Limited, Krezer Holdings Limited які ЗМІ пов'язують з українським бізнесменом Дмитром Фірташем.