Міністерство культури може перевірити, що насправді відбувається на території солодового цеху


Сьогодні, 8 липня ініціативна група «Врятуємо старий Івано-Франківськ. Пивзавод» зібрала прес-конференцію, щоб розповісти про подальші дії щодо захисту пам’ятки архітектури.

Зустріч розпочалася, з розповіді архітектора, колишнього начальника відділу охорони культурної спадщини Ігоря Панчишина про історію солодового цеху.  Зокрема архітектор звернув увагу на те, що подібних пам’яток державного значення в місті є тільки п’ять.

«Це є одна з нечисленних пам’яток промислової архітектури 18 ст. Приміщення мало різних власників, аж поки його викупила «Гаразд Україна». З того часу жодних робіт зі збереження будівлі не проводилося»,- розповідає Панчишин.

Окрім того за словами архітектора, це проблемна територія, адже вона входить в охоронну зону, а отже тут діє особливий режим утримання пам’яток. Це означає, що всі роботи повинні проводитись під наглядом спеціалістів. Проте нові власники споруди цих правил не дотримуються.

«Археологи у 2011 році відкопали на цій території залишки бастіону з казематами, такого ж як вище на Новгородській. Проте «Гаразд Україна» вирішила зрізати бастіонний вал і розібрати залишки бастіону без відома спеціалістів. Цим самим вони знищили цілий культурний шар. Зараз йде планомірне знищення самої пам’ятки і воно перебуває на такому етапі коли зміни будуть безповоротні», - попереджає Панчишин.

В той же час активісти припускають, що під приводом реставрації солодовий цех можуть тихо завалити.

Представники ініціативної групи звернули увагу на те, що відповідальні за захист пам’ятки чиновники просто ігнорують свої обов’язки, а деколи навіть прикривають незаконні дії «Гаразд Україна». Зокрема, за словами очільника ГО "Поступовий гурт франківців" Сергія Адамовича у 2006 році тодішній власник Стефурак підписав охоронний договір на пам’ятку.

"Проте, начальник відділу захисту культурної спадщини Івано-Франківської ОДА Андрій Давидюк не зважаючи на запити не хотів показувати документ, адже цей охоронний договір свідчив про бездіяльність влади. Там вказувалося, що археологічні дослідження потрібно було провести невідкладно і в 4 кварталі 2009 року всі роботи мали бути завершені.Проте завершення реставрації так і не відбулося до сьогодні", - розповідає свободівець.

Саме тому ініціативна група вирішила направити два звернення: до Міністерства культури та міського голови. У листі до міністерства активісти просять припинити всі роботи на пам’ятці та перевірити, що там насправді відбувається.  Другий лист направлять міському голові з проханням створити консультативну раду з питань охорони культспадщини. 

Нагадаємо, раніше Бліц-Інфо писав, що зараз відбувається на території солодового цеху. Після цього стало відомо, що чекає на пам'ятку після "реставрації", а через декілька днів там розпочалися будівельні роботи