Містобудівна рада просить хоча б зменшити поверховість "оновленої" садиби Гриневичів


Сьогодні відбулося засідання містобудівної ради на якому розглянули питання реконструкції будинку з добудовою громадських приміщень та надбудовою житлових приміщень на вул. Богунській, 1. Загалом дискусія тривала понад дві години.

На початку засідання головний архітектор міста Володимир Гайдар нагадав присутнім про попереднє рішення  містобудівної ради. А саме, щодо пошуку  інших варіантів, окрім забудови столітнього будиночку, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

На що голова Союзу українок відповіла, що вони неодноразво зверталися до влади зі своїми проблемами, однак вона була бездіяльною. Тож прийшлося вивезти всі експонати. На запитання де вони знаходяться зараз прозвучало «в надійному сухому місці».

«Багато років будинок знаходився в аварійному стані, і до нього нікому не було діла. Чому коли ми викупили приміщення та вирішили «відновити» його на нас всі накинулися?», - риторично поцікавився співвласник будівлі Дмитро Сіреджук.

Він заявив, що у них "на руках" є акт згідно якого будинок реставрації не підлягає.

Натомість архітектор та розробник проекту Назар Чулуп представив фахівцям містобудівної ради вже змінений проект, який фактично виявився таким самим як і два місяці назад. От тільки вхід до музею розвернули на 90 градусів. Він зазначив, що садиба залишається на тому ж самому місці.

«Це, фактично, восьмиповерхова житлова будівля з підземним паркінгом», - зазначив проектант.

Чулуп також зауважив, що останній поверх буде технічним. Однак опісля проговорився, що там планують розмістити технічну майстерню або ж офіс. Натомість у житлових приміщеннях налічуватиметься 42 квартири.

«Природне середовище не зберігається,  дитячих майданчиків також не буде, адже навпроти парк», - зазначив Назар Чулуп.

Відтак, обговорювати запропонований проект взялися члени містобудівної ради. Так, Ігор Панчишин розповів чим цінна садиба.

«Вже пройшло два роки як громада заговорила про те, що будинок можна віднести до пам’ятки архітектури, однак Союз українок відмовився. Тепер зрозуміло чому. Що ж стосується запропонованого проекту, то будиночок цінний саме наметовим дахом. Якщо відтворити тільки фасад – це вже не буде цінністю. Таких будинків зараз у Франківську не залишилося», - наголосив Панчишин.

А архітектор Володимир Ідак заявив, що не вірить висновкам експертизи, яку зробили забудівники.

«Через дорогу росте унікальне дерево –  гінкго, а після того коли вириють котлован для підземного паркунгу воно всохне» -  додав він.

Ідак зіронізував, що на наступній містобудівні раді буде запропоновано вже десятиповерхівку.

Натомість, Орест Кос зазначив, що згідно представлених документів, садиба немає цінності, а також статусу музею. Тож власник може будувати що хоче. Однак, за генпланом - це зона садибної забудови, та згідно нового генплану це буде зоною малоповерхової житлової забудови.

У свою чергу Володимир Луколський припустив, що Союзу музей просто "впирається в шию", оскільки потрібно багато дозволів та клопоту. 

Після тривалого обговорення Гайдар звернув увагу на будівельні норми "які ніхто не відміняв", тож наголосив на потребі зробити чіткі розрахунки. А також підтримав,  що потрібно витримати лінію забудови, а також врахувати композиційну вісь.

Тож у висновку забудівникам порадили зменшити поверховність до 5, також змінений проект обов’язково повинен пройти відповідну експертизу.

Нагадаємо, наприкінці березня з пропозицією відновити відому садибу з колонами в департамент архітектури приходили представники "Союзу українок", співвласник та забудівник. Тоді виявилось, під "відновленням" співвласники будинку розуміють знесення одноповерхової старовинної будівлі та зведення на її місці житлового будинку на 5-6 поверхів. Щоправда, обіцяли зберегти стиль будівлі всередині та відновити такий самий фасад з колонами та дашком.  А також надати спеціально облаштовані приміщення під "Музей родини Гриневичів" та "Музей жіночого руху". Пізніше виявилось, що проект "відновлення" передбачає зведення восьмиповерхівки.