Недообвинуватили: Суд повернув прокурорам справу проти франківського патрульного


Сьогодні, 3 листопада в Івано-Франківському міському суді відбулось підготовче засідання у справі патрульного Леоніда Гончарука.

Як відомо, командира роти УПП Леоніда Гончарука звинувачують у зловживанні службовим становищем. Він нібито під час затримання зламав мізинець екс-міліціонеру Михайлу Ільницькому. Цікаво, що Михайло Ільницький доводиться рідним братом Миколі Ільницькому - начальнику відділу прокуратури Івано-Франківської області. Тож справу в мережі одразу назвали помстою прокурорів. Слід зауважити, на захист Гончарука стали очільники поліції, відомі блогери, нардеп та навіть міністр МВС.

Сьогодні потерілий до суду не з'явився, але подав клопотання про проведення засідання без його участі, але за участі його адвокатів. Оскільки сторони не заперечували у підготовчому засіданні без потерпілого, суддя Руденко поцікавився чи є у сторін клопотання до суду.

Відтак, прокуратура подала клопотання про допит свідків, серед яких родина потерпілого. Натомість адвокати Ільницького подали цивільний позов на відшкодування 33-х тисяч гривень матеріальної шкоди та одного мільйона гривень моральної шкоди.  Водночас, сторона захисту подала клопотання про повернення справи у прокуратуру.

Повернувшись з нарадчої кімнати суддя зачитав ухвалу: повернув обвинувальний акт до прокуратури, оскільки у акті немає жодних фактичних обставин вчинення злочину. Також немає чітко вказаної правової кваліфікації злочину, обвинувачення неконкретизоване, у акті йде мова про різні судово-медичні висновки, не розписано, які саме спецзасоби застосовувались та інше. Тож прокурор має виправити вказані недоліки обвинувачення, або може подати апеляцію на ухвалу суду. 

Нагадаємо, командира роти патрульної поліції Івано-Франківська Леоніда Гончарука звинувачують у перевищенні службових повноважень (ч. 2 ст. 365 ККУ). Санкція статті передбачає від трьох до семи років. Командир роти прибув на підтримку колег, що зупинили автівку екс-міліціонера Михайла Ільницького. Той відмовився проходити освідчення і вів себе доволі агресивно, намагався втекти з місця події. Також на його захист кинулась вся родина, з якою він їхав в авто - дружина, син з невісткою та діти. "Відбити" п'яного водія у патрульних намагались і його знайомі, що прибули на місце. Зокрема, й відомий франківський активіст на прізвизько Хімік. Про "пригоди" тієї ночі ще в червні розповідав начальник патрульної поліції Івано-Франківська Дмитро Міхалець, виклавши відео у Facebook, який теж прибув на місці після кількогодинних баталій патрульних з "групою підтримки" Ільницького. 19 жовтня суд відсторонив від посади патрульного, якого екс-міліціонер звинуватив у дрібному каліцтві. Проте згодом Апеляційний суд скасував це рішення і вирішив не відстороняти Леоніда Гончарука від роботи.

До теми: Не пив і за кермом не сидів: Апеляційний суд виправдав екс-міліціонера Ільницького.

"Судді, прокурори, ви там охреніли?!", - соцмережі про справу проти франківського патрульного.

Все, аби приховати правду? Франківського копа судять за зламаний палець п'яному екс-міліціонеру

Колишній міліціонер, якого від патрульних захищав "Хімік", у суді перекладає вину на свою невістку

Міністр МВС вручив відзнаку франківському патрульному, відстороненому від служби