Осколки «накрили» невинних: Подробиці конфлікту у прикарпатському селі


Граната, котра вибухнула в неділю ввечері біля кафе «Павутинка» в селі Лісна Тарновиця Надвірнянського району, набула такого розголосу, що з приводу цієї події в Головному управлінні нацполіції відбувся брифінг. Вів його заступник начальника ГУ НП в області — начальник кримінальної міліції полковник Ігор Баб’юк. У брифінгу також взяв участь військовий прокурор Івано-Франківського гарнізону Олександр Солдатов.

Це не випадково, адже чоловік, котрий кинув гранату біля кафе, є військовослужбовцем 10-ї гірсько-штурмової бригади. Але конкретної інформації про людину, котру наразі підозрюють у дуже тяжкому злочині — замаху на вбивство, крім того, що він є старшим сержантом, командиром бойової машини, фактично не почули. Отож зупинимося на тому, що розповів полковник І. Баб’юк, пише газета Галичина.

За його словами, події розвивалися так. 20 травня о пів на дев’яту вечора до правоохоронців надійшло повідомлення від жительки Лісної Тарновиці про те, що в місцевому кафе б’ють її співмешканця. На місце події виїхала група реагування патрульної поліції. І. Баб’юк уточнив, що поліцейські були за кількасот метрів від села, власне, до нього з Надвірної якихось 15 кілометрів, коли о 

20 год. 38 хвилин звідти надійшло наступне повідомлення — про вибух гранати на подвір’ї кафе і про те, що є потерпілі. Особа військовослужбовця вже була відомою, проте на час приїзду правоохоронців його на місці не було. Як з’ясувалося, він у машині сусіда повіз поранену співмешканку до лікарні. 

 — Нашим першочерговим завданням було затримати зловмисника, і протягом години це було зроблено, — зазначив Ігор Васильович. 

Про причини його вчинку правоохоронці на час брифінгу нічого конкретного журналістам повідомити не могли. Начебто йшлося про ревнощі. Хто кого і до кого приревнував, сподівалися встановити під час розслідування. Як і деталі про учасників конфлікту. 

Тепер деякі подробиці від нас. Отож 25-річний уродженець Донецької області підписав контракт і став військовослужбовцем «десятки», яка недавно повернулася зі східного фронту. Старший сержант отримав відпустку. Ще під час попередньої він познайомився з жителькою села Лісна Тарновиця. Скільки вони зустрічалися, не знаємо, але зрештою вирішили одружитися. Їх розписали в сільраді за, так би мовити, прискореною процедурою.  Отож маємо говорити про законних, принаймні з точки зору цивільного права, чоловіка і дружину, а не співмешканців, як повідомили в поліції. 

Тієї неділі подружжя було в церкві — одного з них запросили в куми. Хрестини святкували в одному кафе, потім старший сержант з дружиною перейшли в друге, де й розгорнулися трагічні події. Начебто конфлікт між чоловіком та ще двома молодими відвідувачами закладу стався через ревнощі. З чого саме він розпочався, ігор Баб’юк на час нашої зустрічі докладно не зміг розповісти, бо сталося це ввечері в неділю, а вже у понеділок зранку відбувся брифінг. 

Конфлікт переріс у бійку, де своє слово сказала чисельна перевага. Очевидно, людина, котра на фронті звикла у певний спосіб давати відсіч ворогові, вдалася до нього і в мирному житті. Він побіг додому і повернувся з гранатою, яку кинув перед входом у кафе. Там є літній майданчик, де сиділи відвідувачі, в тому числі і його дружина. До речі, кривдників чоловіка на той час у кафе вже не було. Вони втекли, найімовірніше, почувши, що жінка викликала поліцію. Тож виходить, що потерпіли невинні люди, в тому числі й дружина старшого сержанта, якій осколок гранати потрапив в око і, за словами полковника Баб’юка, очевидно, жінка його втратить. Також отримали осколкові поранення ще вісім чоловіків. Стан здоров’я сімох з них розцінюється як середньої важкості, а ще один, якому осколок потрапив у голову, у вкрай важкому стані. Є доволі серйозна загроза його життю. Ми довідалися, що на ранок вівторка він залишався живим. Є надія на Бога і лікарів. 

Затримавши зловмисника, правоохоронці провели за місцем його проживання обшук, де вилучили три тротилові шашки вагою 400 та 200 грамів і 17 набоїв до автомата Калашникова. Але звинувачення у незаконному зберіганні боєприпасів — це, так би мовити, квіточки, порівняно з тим, як кваліфікують його дії біля кафе. Кримінальне провадження порушено за ч. 2 ст. 11 ККУ — замах на злочин, та ч. 2 (п. 1, 2)  ст. 115 — умисне вбивство. До речі, санкції останньої передбачають й довічне позбавлення волі. 

Зрештою, вже не вперше на теренах області намагаються вирішити конфлікти з допомогою гранат. Скажімо, 10 квітня в Івано-Франківську біля входу до однієї з крамниць на вул. Чорновола наразі невідомий погрожував нею двом жителям обласного центру, учасникам АТО. Йдучи вулицею, вони помітили, як також двоє чоловіків конфліктують з молодою жінкою. «Атошники» заступилися за неї. У відповідь один з молодиків витягнув гранату РГД-5 і, витягши чеку, кинув під ноги чоловікам. На щастя, «вусики», котрі утримують запал, залишилися на місці і граната не вибухнула. На брифінгу поцікавилися у полковника Баб’юка, чи затримано зловмисника. Ігор Васильович відповів, що з приводу цього випадку є певна оперативна інформація, але про встановлення особи винуватця скажуть тоді, коли йому буде пред’явлено підозру. Тим часом в інтернеті є інформація, що це чоловік років 30, котрий також свого часу воював на Донбасі.

Не секрет, що на Прикарпаття із зони бойових дій потрапляє багато зброї та боєприпасів. Або викрадених у власних військових частинах, або трофейних. Наприклад, на брифінгу заступник начальника ГУ НП в області повідомив журналістам результати операції «Зброя», котру проводили з кінця квітня по 22 травня. Зокрема, вилучено 35 одиниць різноманітної вогнепальної зброї, 51 гранату тощо. Найбільший «вилов» правоохоронців очікував у тому ж таки Делятині. В результаті спільної операції поліції та УСБУ, проведеної традиційно під процесуальним керівництвом прокуратури, у 62-річного колишнього прапорщика, котрий служив у частині, яка розташовувалася там ще з радянських часів, і у 1996 році вийшов на пенсію, вилучили автомат Калашникова, пістолет Макарова, 20 гранат Ф-1, 10 гранат РГД-5, 5 гранат інших модифікацій, 13 магазинів, вісім «цинків» з патронами різних калібрів до автоматів та пістолетів — загалом близько 11 тисяч штук набоїв та 89 боєприпасів часів Другої світової війни. Вже встановлено, що автомат Калашникова викрали в 2014 році в одній із військових частин м. Миколаєва, а пістолет Макарова зник під час штурму нашого управління СБУ в час Революції гідності. Звідки були викрадені боєприпаси, наразі встановлюють.