Скільки отримує голова Івано-Франківської обласної ради?


Наприкінці минулого тижня відбулась друга сесії Івано-Франківської обласної ради нового скликання. Загалом, у порядку денному було понад 30 важливих питань, серед яких – прийняття обласного бюджету. Втім, чи не найбільший резонанс в мережі викликало рішення про оплату праці голові обласної ради Олександру Сичу.

Згідно тексту документу, очільнику прикарпатських обранців призначили надбавку у розмірі 90% посадового окладу з урахуванням доплати за ранг та преміювання у розмірі 60% . Таке рішення депутатів викликало в соцмережах хвилю обурення. Мовляв, за що такі привілегії. І навіть від представників політичних партій, які в облради голосували за це рішення, посипались гнівні коментарі. Водночас, всіх цікавило, яка ж реальна сума зарплатні, без цих туманних відсотків. Звучали цифри у 50, 65 чи навіть 80 тисяч гривень.

Кореспондент Бліц-Інфо вирішив з’ясувати, яка ж вона – зарплата голови обласної ради та від чого залежить її розмір. Треба зазначити, в обласній раді радо погодились надати всю необхідну інформацію.

Тож, розмір зарплати голови Івано-Франківської обласної ради нараховується згідно закону «Про службу в органах місцевого самоврядування» та складається з кількох «компонентів» – посадового окладу, надбавок за ранг, вислугу літ, доступу до державних таємниць, доплати за науковий ступінь та премії. Ці складові є однаковими для всіх, тож фактично, зарплати голів облради в різних областях нічим не відрізняються.

Посадовий оклад голови облради нараховується згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 30 червня 2005 року № 512 «Про оплату праці керівників Верховної Ради та Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, обласних, Київської та Севастопольської міських рад».

Тобто, такий самий оклад отримували всі голови Івано-Франківської облради з 2005 року – Василь Брус, Ігор Олійник, Олександр Сич, Василь Скрипничук.

Отже, за цією постановою, розмір окладу – 5321 гривень. Після всіх надбавок - за ранг (1 ранг – 160 гривень), науковий ступінь( кандидат історичних наук – 265,6), вислугу літ (в Олександра Сича стаж сягає понад 25 років – 40%) доступ до державних таємниць (10% окладу) премії за фактично відпрацьований час (60%) та всіх податкових стягнень, керівник депутатського корпусу у підсумку отримує 12 715, 5 гривень.

Треба зауважити, аналогічний розмір зарплатні і в чинних його колег із сусідніх областей України.

Про це свідчать відповідні рішення на сайтах обласних рад, що теж були прийнятими на одній із перших сесій. До прикладу, в голови Рівненської облради Володимира Ковальчука («Радикальна партії Олега Ляшка»), голови Львівської облради Олександра Ганущина (БПП «Солідарність»), очільника Чернівецької облради Івана Мунтяна («Батьківщина»), керівника Хмельницької облради Михайла Загородного (БПП «Солідарність») та інших.

Так, стає зрозуміло, що прийняття такого рішення прикарпатськими депутатами було не чиєсь забаганкою, а слідуванням закону. Треба зазначити, під час розгляду цього питання на сесії ні в кого з депутатів якихось зауважень чи претензій не виникло. І рішення було підтримане майже всім депутатським корпусом, без виключення окремих політсил. Тож запізніла критика власноруч прийнятого рішення в соцмережах виглядає як мінімум, дивною. І видається банальними політичними спекуляціями чи спробою зняти з себе відповідальність. Очевидно, така поведінка окремих політиків швидше підштовхує до думки, що особа не готова робити змін та приймати непопулярні рішення, хвилюючись тільки за власний імідж та наближенням чергових виборів. При тому, що рішення в принципі не містить порушень і є цілком законним.

Слід наголосити, що проект рішення про оплату праці голови обласної ради не був внесений з голосу, а разом із іншими проектами був розданий депутатам та журналістам перед початком засідання. Проект також був завчасно опублікований на сайті Івано-Франківської обласної ради. До честі самого Сича, ще на президії облради він роз'яснив присутнім про що йде мова. А саме, яким буде розмір його зарплатні та що є визначальними факторами такого рішення. При цьому зауважив, що депутати під час сесії зможуть внести корективи, якщо вважатимуть за потрібне. Чи й взагалі виступити проти та не підтримувати його. Мовляв, як зацікавлена особа він не буде за нього голосувати, тим не менш вважає за необхідне роз'яснити молодим та менш досвідченим депутатам суть винесеного на розгляд рішення.

Отже, у підсумку залишається тільки одне, риторично-філософське запитання - чи можна розмір зарплати голови обласної ради називати таким, що не відповідає покладеним обов'язкам чи мірі відповідальності? Очевидно, відповіді, яка б задовільнила всіх, тут точно немає. Адже, у питанні оплати праці держслужбовців більшість українців погоджуються, що вона повинна бути достойною та не змушувати чиновника шукати додаткових шляхів заробітку. Та, паралельно, найбільше схвалення викликають популістичні заяви на кшталт зарплатні в одну гривню чи взагалі відмова від неї. Всі інші варіанти викликають несприйняття та осуд. Так трапилось і в цього разу...