Справу Коцаби знову повернули прокурору


Сьогодні, 20 лютого Долинський районний суд Івано-Франківської області повернув прокурору прокуратури Івано-Франківської області обвинувальний акт у кримінальному провадженні про обвинувачення Коцаби Руслана Петровича у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст. 111, ч1 ст. 114-1 КК України разом з іншими матеріалами кримінального провадження.

Такого висновку суд дійшов на підставі аналізу самого обвинувального акту, складеного та затвердженого ще у березні 2015 року. Зазначене процесуальне рішення прокурора не відповідає вимогам п. 5 ч. 2 ст. 291 КПК України, оскільки не містить формулювання обвинувачення Коцаби Р.П. відповідно до положень процесуального закону, так як в ньому міститься лише виклад фактичних обставин кримінальних правопорушень, які прокурор вважає встановленими, та правова кваліфікація кримінальних правопорушень, інформує прес-служба суду.

Крім того, даний обвинувальний акт також не містить посилань про те, що Коцаба Р.П. обвинувачується у вчиненні інкримінованих йому кримінальних правопорушень, так як в ньому наявні лише відомості щодо підозри Коцаби Р.П. у вчиненні злочинів, передбачених ч.1 ст.111, ч.1 ст.114-1 КК України.

Крім цього, в своїй ухвалі від 07.12.2017 року колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду Київської області, висновки і мотиви якої є обов’язковими для суду першої інстанції при новому розгляді цього провадження, зокрема вказує, що оскільки у обвинувальному акті, складеному відносно Коцаби Р.П., не було сформульоване обвинувачення у вчиненні інкримінованих йому кримінальних правопорушень, суд першої інстанції не мав правових підстав для призначення судового розгляду кримінального провадження 

Тому, беручи до уваги те, що обвинувальний акт не відповідає вимогам ст. 291 КПК України, що перешкоджає призначенню кримінального провадження до судового розгляду на підставі цього обвинувального акту, колегія суддів вважала за необхідне повернути обвинувальний акт прокурору для усунення виявлених порушень.

До слова, прокурор вправі повторно направити до суду обвинувальний акт після усунення вказаних в ухвалі порушень. 

Нагадаємо, скандального івано-франківського журналіста Руслана Коцабу затримала Служба безпеки України. Його обвинувачували за двома статтями Кримінального кодексу України: ст. 111 ч 1(державна зрада) та ст. 114 ч. 1 (перешкоджання діяльності ЗСУ). Як відомо, раніше він брав участь у телемості з ЛНР та "засвітився" у Москві на передачі каналу "Росія 1"

12 травня 2016 року Івано-Франківський міський суд виніс вирок у кримінальній справі Руслана Коцаби. Суд не побачив у діях Руслана Коцаби ознак державної зради, тому засудив за другою інкримінованою йому статтею - перешкоджання діяльності ЗСУ (ст. 114, ч. 1 ККУ). Термін - три роки та шість місяців. Та Апеляційний суд блогера виправдав.

Втім, у червні 2017 Вищий спеціалізований суд України скасував ухвалу апеляційної інстанції. На думку колегії, висновок апеляційного суду про "недоведеність винуватості Коцаби у вчиненні перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період є передчасним". Тож постановила призначити повний розгляд кримінального провадження в суді апеляційної інстанції. Однак, в апеляційному судді закінчились судді, відтак справу передали в іншу область. Проте апеляційний суд Київської області прийняв рішення повернути справу Руслана Коцаби до першої інстанції. Далі справа попала до богородчанського суду,  втім один із суддів подав на самовідвід.