То 20, то 150. Начальник Фонду Держмайна Жовнір заплутався, скільки хотів винагороди


Сьогодні, в Івано-Франківському міському суді продовжили розгляд справи начальника регіонального Фонду держмайна Зіновія Жовніра.

На початку засідання прокурор продовжив допит підсудного, де уточнював суму та обставини вимагання 150 тисяч доларів за зниження ціни Коломийської паперової фабрики. Зіновій Жовнір каже, що просив тільки 20. А до 150 тисяч могла знизитись ціна фабрики.

Водночас захист Жовніра уточнював, що входило у компетенцію керівника Фонду та чи міг він впливати на ціну фабрики. Жовнір запевнив, що продажем займалась біржа і підпорядкований йому підрозділ цього робити не міг - тільки центральний офіс Фонду держмайна.

Натомість суддя Кишакевич зауважив, що в обвинувальному акті мова йде про надання підсудному 150 тисяч доларів винагороди за сприяння у зниженні ціни на фабрику. Тож уточнив про яку суму винагороди йшла мова, зауваживши що прокуратура дуже заувальовано прописала обвинувальний акт. Жовнір розгубився, але після роздумів визнав, що вимагав 150 тисяч доларів, але мав їх отримати у випадку значного зниження ціни та реального продажу. А 20 тисяч отримав як аванс, що мав підтвердити серйозність намірів. Гроші не взяв, а залишив у посередника. Також до торгів хотів отримати ще 30 тисяч доларів. Решту, тобто 100 тисяч, мав отримати після продажу. Та потім передумав і повідомив посереднику Коцюку, що він має взяти у Болотського всю суму до торгів. Але Коцюк мав залишити їх в себе, з умовою за першої ж вимоги видати Жовніру всі гроші. Цю інформацію екс-чиновник розповів після конкретних уточнень судді.

Як наслідок, суддя Кишакевич поцікавився, чому Жовнір весь час змінює свідчення і каже різну інформацію за запитання прокурора, адвокатів та суду. Жовнір відповів, що просто заплутався, а дещо вже й забув.

"Як задавали запитання, так я й відповідав. Людина не може все пам'ятати", - зауважив Жовнір.

Прокурор запропонував розглядати справу у спрощеному порядку, оскільки підозрюваний повністю визнає свою вину. Захист Жовніра був не проти. Та суддя Лев Кишакевич відхилив пропозицію прокурора про розгляд справи у спрощеному порядку, мотивуючи це тим, що екс-чиновник неодноразово змінював свідчення. Відтак на наступному завіданні, 13 червня слухатимуть свідків.

До теми: Стало відомі подробиці затримання франківського високопосадовця на хабарі

Генпрокурор розповів за що вимагав хабар франківський високопосадовець

Скандальний очільник прикарпатського Фонду Держмайна за 4 млн. грн. обіцяв дешевше продати фабрику

Суд залишив Жовніра під вартою з можливістю застави у 4 млн грн

У розгляді справи Зіновія Жовніра знову зробили перерву – не з’явився свідок

Адвокати Жовніра просять відводу всіх прокурорів Івано-Франківської області

У прокуратурі пояснили, чому посадовцю-майновику вже не інкримінують хабарництво

Суд у справі очільника Фонду держмайна перенесли, бо підозрюваний у лікарні

Затриманий на хабарі Жовнір соромиться згадувати, як вимагав гроші