У прокуратурі пояснили, чому посадовцю-майновику вже не інкримінують хабарництво


Сьогодні, в Івано-Франківському міському суді відбулось засідання у справі директора регіонального відділення Фонду держмайна Зіновія Жовніра.

Як відомо, чиновника затримали на хабарі у парку ветеранів 4 жовтня. Як тоді розповіли у прокуратурі, Жовнір вимагав рекордний для Прикарпаття хабар - 150 тисяч доларів за знецінення Коломийської фабрики. Йому інкримінували ст 368 ч 3. (Одержання хабара в особливо великому розмірі або службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище). Жовніра на час слідства залишили в СІЗО, з можливістю застави у 4 млн грн.

Втім, сьогодні до міського суду надійшло клопотання адвоката Жовніра про обрання іншого запобіжного заходу через зміну статті. Тепер Зіновію Жовніру закидають тільки зловживанням впливом (369-2 ККУ), інформує кореспондент Бліц-Інфо.

Та суддя-слідчий Роман Хоростіль був змушений відхилити клопотання, оскільки саме сьогодні, 25 листопада, прокуратура завершила досудове розслідування та передала справу до суду. Тож, як пояснив голова суду, суддя-спікер Тарас Антоняк журналістам, тепер рішення про зміну запобіжного заходу буде приймати суд на попередньому засідання.

Втім, очевидно, що Зіновія Жовніра за гратами вже не триматимуть, адже злочин перекваліфікували у значно легший. Тепер йому світить не від 8 до 12 років у в'язниця, а максимум - 5. Можливо, що взагалі відбудеться штрафом.

У прокуратурі пояснюють, що під час досудового слідства було встановлено, що посадовець-майновик навіть теоретично не міг знизити вартість фабрики. 

"Після повного дослідження доказів та допиту свідків, витребування всіх документів з Фонду держмайна було встановлено, що знизити вартість майнового комплексу могли тільки у Фонді дежмайна, але не на регіональному рівні. Тож Жовнір фактично не міг зробити того, за що вимагав гроші у підприємця. Тому статтю перекваліфували на зловживання впливом, адже він обіцяв вирішити це питання "вище". Втім, після допиту працівників Фонду не було встановлено що він робив спроби з кимось про це домовитись", - пояснює слідчий прокуратури Володимир Мельник.

Довідково: Стаття 369-2. Зловживання впливом (Пропозиція або надання неправомірної вигоди особі, яка пропонує чи обіцяє (погоджується) за таку вигоду вплинути на прийняття рішення особою, уповно­важеною на виконання функцій держави, карається штрафом від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років)

Нагадаємо, звільнення Зіновія Жовніра громадськість Прикарпаття вимагала ще минулоріч за підозри у махінаціях з державним майном та вимагання хабарів. Та Жовнір відмовився піти з посади, мотивуючи це тим, що "громада його на посаду не призначала". За що був облитий зеленкою.

Результат пошуку зображень за запитом

До теми: Скандальний очільник прикарпатського Фонду Держмайна за 4 млн. грн. обіцяв дешевше продати фабрику