"У трилітрову банку чотири літри води не влізе", - суддя про 85-го депутата


У четвер, 14 грудня в Івано-Франківському окружному адмінсуді розпочалось третє засідання у справі Марії Ткачук проти голови обласної ради.​

Справу веде суддя Ігор Главач. Сьогодні на засідання з'явилась позивачка Марія Ткачук та адвокат Віталій Козак, а також представниці обласної ради, начальник відділу правової та кадрової роботи Лілія Млиниська, передає із зали суду кореспондент Бліц-Інфо.

На початку засідання юристка облради подала клопотання про залучення третьої особи без висунення самостійних вимог. Мова йде про обласну раду. Млиниська аргументує, що до обласної ради вибрано 84 депутати. Тож призначення 85-го депутата заблокує роботу ради та зробить всі її рішення неправочинними. Водночас, наголошує представниця облради, попереднім судом не визначено, на місце якого депутата має бути призначена Марія Ткачук.

На це адвокат Ткачук заявив, що проблема облради надумана, оскільки є рішення окружного амінсуду від 10 грудня 2015 року замість кого Марія Ткачук має стати депутатом, а повноваження Сергія Коцюра вважаються достроково припиненими автоматично. Відтак він подав суду постанову Центральної виборчої комісії "Про дострокове припинення повноважень усього складу Івано-Франківської обласної виборчої комісії".

"Зобов'язати Івано-Франківську обласну виборчу комісію після сформування її нового складу до 17 жовтня 2016 року включно вирішити в установленому законодавством України порядку питання стосовно визнання обраною та реєстрації Ткачук Марії Михайлівни депутатом Івано-Франківської обласної ради", - йдеться в постанові.

Однак, як зауважив суддя у результативній частині вироку є тільки про те, що Ткачук мають призначити депутатом, однак не написано замість кого. Втім, адвокат Козак наполягав, що Коцюра позбавили повноважень автоматично. На це юристка облради відповіла, що в світі документів нічого не буває автоматично.  Відтак, визнання Марії Ткачук депутатом облради зробить її не 84, а 85 представником. Схожої думки і суддя Главач.

"Зрозумійте, що у трилітрову банку чотири літри води не влізе", - зауважив суддя перед тим, як вийти у нарадчу кімнату, аби прийняти рішення щодо поданих клопотань сторін. 

Опісля Ігор Главач постановив відмовити у залученні третьою стороною обласну раду.

Друге клопотання надійшло від Марії Ткачук про залучення до матеріалів витягу стенограми питання обрання Ткачук. Оскільки, на думку Млиниської, вибрана тільки частина стенограми, яка подає Олександра Сича у поганому світлі просила долучити цілу стенограму, де є й пояснення члена виборчої комісії. Також Млиниська клопотала про зупинення розгляду справи до рішення суду у позові облради до виборчої комісії. Його засідання призначене вже на 9 годину 27 грудня. Відтак суддя знову направився в нарадчу кімнату.

Повернувшись з нарадчої кімнати суддя відхилив клопотання Млиниської про зупинення розгляду справи, адже рішення цієї справи не залежить від іншої. Відтак, суд перейшов до розгляду справи по суті.

Як відомо, вже півтора року кандидатка у депутати від "Самопомочі" Марія Ткачук намагається відібрати депутатський мандат у депутата від «Самопомочі» Сергія Коцюра, адже його було призначено першим заступником Коломийського міського голови. Оскільки закон забороняє таке сумісництво, Ткачук пішла до суду, аби зобов'язати ОВК визнати депутатом її, адже саме вона наступна за партійним списком. Суд задовільнив її позов частково та зобов'язав обласну виборчу комісію визнати Марію Ткачук депутатом замість Сергія Коцюра. Втім, Коцюра мандату не позбавили, а сам він відповідної заяви так і не написав, тож продовжує виконувати обов'язки депутата.

Ткачук вважає, що в цьому вина голови Івано-Франківської облради Олександра Сича. Мовляв, голова перешкоджає їй здійснювати депутатські повноваження та відмовляється забезпечити можливість брати участь у пленарних засіданнях. Тож подала до суду.

Втім, як раніше пояснив у розмові з кореспондентом Бліц-Інфо керівник проектів та член ІФОО КВУ Ігор Ткач, суд в цьому випадку не допоможе. За словами Ткача, щоб відвоювати свій мандат Ткачук повинна звернутися з заявою в ОВК, щоб визнати сумісника Коцюра таким, що втратив повноваження.

Варто наголосити, що в обласній організації «Самопомочі» відхрещуються від Марії Ткачук і пояснюють, що вона не є членом партії, а тільки висувалась на вибори від Коломийського осередку партії.