На туризмі не заробиш? У Дзвиняцькій громаді - скандал через куплений за грант пароплан


Кілька років Луквицька сільрада перемогла у обласному конкурсі проєктів та отримала фінансування на купівлю мотодельтаплану.

Таким чином в громаді вирішили розвивати туризм. Адже тут знаходиться єдиний в Україні Пластовий летунський табір "Чота крилатих" з власним аеродромом. Щороку у таборі проводять близько 20 вишколів для дітей зі всієї України. Юнаків та юнок вчать керувати парапланом, розібратися в конструкції літальних апаратів та дізнатися більше про історію авіації. Мають можливість політати і дорослі.

Власне, мотодельтаплан, який купили за виграні в обласному конкурсі гроші, з самого початку планувався передати для табору. Тож Івано-Франківська обласна рада охоче підтримала проєкт Луквицької сільської ради "Луквицькі краєвиди - зміцнення туристичної привабливості села Луквиця".  На втілення проєкту виділили 300 тисяч гривень з обласного бюджету, 56,5 тисяч - з районного і ще 5 дала сама сільська рада. За ці 361 500 грн у 2019 році і придбали мотодельтаплан для розвитку авіатуризму.

За договором його передали на зберігання в Пластовий летунський табір "Чота крилатих". А в березні цього року, літальну техніку забрала сільрада. Кажуть, аби продати та купити щось практичніше для громади - як от катафалк чи сміттєвоз. Про це Бліц-Інфо повідомили небайдужі мешканці села. Тут треба згадати, що ідея розвивати туристичну привабливість належала попередньому сільському голові та потім село приєднали до Дзвиняцької громади і влада помінялася. Очевидно, новим очільникам громади мрії попередників здалися занадто "піднебесними". 

Варто зауважити, що таку ж інформацію зі власних джерел повідомив в соцмережі і депутат Івано-Франківської облради, Ігор Дебенко

"Пишу цей пост, щоби публічно убезпечити від подібних намірів тамтешнє керівництво, якщо такі думки справді є, адже це не лише суперечить конкурсним умовам і цілям проєкту, а й загрожує нецільовим використанням бюджетних коштів. Окрім того, як депутат обласної ради, підготую депутатський запит щодо цього і до керівництва громади, і в прокуратуру. До речі, мені цікаво як відреагують члени конкурсної комісії обласної ради з визначення проектів-переможців цьогорічного конкурсу на нові проєкти від ОТГ, якщо такі подаватимуться?! Особисто я, буду дуже ретельним і виваженим. Не руйнуйте - розвивайте туризм і "Чоту крилатих"", - написав депутат.

Кореспондентка Бліц-Інфо зв'язалась телефоном з головою Дзвиняцької громади Ганною Вітюк, щоб дізнатись, чи справді параплан планують продати. Втім очільниця громади від будь-яких коментарів телефоном категорично відмовилась. Посадовиця заявила, що буде коментувати тільки в себе в кабінеті та у присутності мешканців села Луквиця. 

Староста Луквиці Володимир Андрусів в телефонній розмові з кореспонденткою Бліц-Інфо запевнив, що інформація про продаж мотодельтаплану - вигадка. Втім давати будь-які пояснення щодо цієї ситуації і подальшої долі техніки теж не захотів. Мовляв, приїжджайте в село, ми вам покажемо всі документи і де цей мотодельтаплан зараз зберігається. 

Варто зауважити, що комендант пластового табору "Чота Крилатих" Олександр Красілич, з яким був підписаний договір на зберігання параплану з мотором, підтвердив, що на початку березня техніку у них забрали.

"Я його обльотував час від часу, щоб він мав відповідний технічний стан, адже минулого року в нас пластових таборів не було через карантин. Відповідно, не було кому літати. Я пропонував сільраді, що готовий навчити місцевих дітей літати, але вони просто хотіли забрати параплан. Спочатку говорили, аби ми платили за нього оренду. Але ж ми на ньому не заробляємо. Апарат був на балансі сільради, в нас він зберігався по договору. Коли договір закінчився його забрали. Я пропонував завести його і перевірити, чи з ним все добре, щоб потім не було до нас претензій, але вони відмовились, а просто причепили до трактора і потягли по жахливій дорозі. Ніхто навіть не поцікавився, чи він літає. Староста сказав, що має команду забрати. Ще під час місцевих виборів людям розказували, що цей апарат куплений за гроші громади і треба його продати, а купити щось потрібне - як от сміттєвоз. Що з тим обладнанням будуть робити далі - не знаю. Мені шкода, коли така техніка не літає. Люди розповідали, що деякий час він стояв десь під парканом, а потім його кудись забрали", - каже пластун.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!