До Франківська перевезли унікальну колекцію гербарію Херсонського університету


Науковці Херсонського держуніверситету перевезли унікальну колекцію гербарію до Івано-Франківська. Нині майже 32 тисячі взірців колекції перебувають у Прикарпатському національному університеті.

Про це Укрінформу розповів доктор біологічних наук, віцепрезидент Українського ботанічного товариства, професор Олександр Ходосовцев.

«Найважче було не перевезення, бо загрузили і переїхали 900 км, найважче - це було придумати, як це зробити, логістика і пакування взірців у коробки. Типові зразки гербарію, а це 24 коробки, були вивезені волонтерами ще 1-2 грудня. Ми бачили, що обстріли наростали і все ближче вибухи були біля університету. Будь-яка пожежа могла спричинити знищення гербарію, тому прийняли рішення перевезти його. У Прикарпатському університеті я зустрів колекцію 6 січня, ми завезли 32 тисячі зразків», - повідомив Ходосовцев.

Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Колекція Херсонського університету складається з трьох частин: гербарій судинних рослин, лишайників, мохоподібних. Останні зразки – це рідкість в Україні.

«У цій колекції є унікальні зразки судинних рослин, мохів, але найбільша його цінність – це лишайники. Таких колекцій в нас просто немає», - запевняє доктор біологічних наук, професор Іван Мойсієнко.

Фото: Facebook/Alexandr Khodosovtsev

Гербарій Херсонського університету називають другим за величиною після національного, який збирали більше сотні років.

«Ми збирали колекцію 30-35 років. По територіальності в нас представлений Південь України, Крим, і останні знахідки, а це більше 500 нових для України видів, яких не було і немає в інших гербаріях», - запевняє професор Ходосовцев.

Фото: Олександр Ходосовцев

Перевезти колекцію гербарію науковцям Херсонського університету вдалося завдяки фінансовій допомозі міжнародних структур.

Пакувати унікальний гербарій довелось кілька днів. Ще кілька днів його зносили з 7-го поверху університету. Вже у фойє колекція чекала на потрібний транспорт і увесь час була у зоні ризику, бо університет обстрілювали кілька разів. Підготовка і перевезення зайняли близько двох тижнів.

Фото: Наталія Загороднюк

«Обстріли не змовкали. То голосніші, то тихіші… вибухи були постійними», - пригадує Мойсієнко.

Нині у Херсонському університеті через обстріли вже повилітали вікна у бібліотеці, зруйнована стінка басейну. Натомість науковці, за необхідності, можуть працювати зі зразками гербарію в Івано-Франківську. Запевняють, що унікальну наукову колекцію обов’язково повернуть у рідні стіни, але тоді, коли окупантів відтіснять з лівого берега Дніпра, звідки вони щодня обстрілюють Херсон. Тоді, беззаперечно, працювати та навчатись у місті стане реальністю.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!