Головком Сирський дав перше інтерв'ю. Що він розповів про фронт, Залужного і мобілізацію


Олександр Сирський дав перше інтервʼю на посаді головнокомандувача ЗСУ, на яку його призначив президент у лютому. Він непублічна особа й не часто спілкується з журналістами.

В інтервʼю Укрінформу головком розповів про ситуацію на полі бою і нову стратегію українських військ. Українська служба BBC наводить головне, про що розповів Сирський.

Ситуація на фронті

За словами Олександра Сирського, ситуація на фронті зараз контрольована.

Російським військам не вдалося суттєво просунутися на стратегічних напрямках, а кількість повернутих ЗСУ позицій останнім часом перевищує кількість втрачених.

Водночас на певних напрямках ситуація залишається напруженою.

"Противник продовжує наступальні дії на широкому фронті, намагається будь-якою ціною вийти на кордони Донецької та Луганської областей, потіснити нас на лівому березі Дніпра у Запорізькій області", - розповів головком.

Він зазначив, що росіяни значно наростили активність авіації, застосовують керовані авіабомби, які руйнують позиції, а також щільно обстрілюють з артилерії.

Ще кілька днів тому перевага росіян по випущених боєприпасах становила близько 6:1, зазначив Сирський.

Утім, він наголосив, що українські військові максимально використовують перевагу у безпілотній авіації.

Головком також відзначив успіхи українських сил у повітрі і на морі. Він нагадав, що протягом лише 10 днів у лютому ЗСУ збили 13 літаків противника.

А ефективні удари морських дронів по російських кораблях дозволяють, за словами Сирського, говорити про зміни у стратегії бойових дій на морі.

На питання про складну ситуацію під Харковом головнокомандувач відповів, що Україна зараз будує там комплексну систему укріплень і готується реагувати на наступ.

"Якщо росіяни рушать туди знову, Харків стане для них фатальним містом", - заявив Сирський.

Вихід з Авдіївки і зміна стратегії

Сирський небагато розповів про те, які зміни у веденні бойових дій почалися після його призначення.

Однак він наголосив, що в основі його "філософії застосування військ" – берегти життя людей, життя військових.

Він повідомив, що на фронті запустили ротацію військових частин, щоб дати змогу відновлювати боєздатність військовослужбовців. Але додав, що для цього потрібні додаткові люди.

На питання про вихід ЗСУ з Авдїївки, Сирський пояснив, що це довелося зробити через суттєву перевагу росіян у силах штурмових підрозділів та брак боєприпасів в українських солдатів.

Однак наступ на Авдіївку обернувся для росіян значними втратами, додав Сирський.

Він також повідомив, що у ході боїв під час відходу з позицій 25 українських військовослужбовців потрапили у російський полон.

За словами головком, зупинити росіян під Авдіївкою вдалося завдяки позиціям, які обладнували під час бою.

Тоді як основна лінія фортифікаційних споруд була значно далі, у глибині оборони.

"Наразі триває підготовка потужних ліній оборони майже на всіх загрозливих напрямках", - сказав Сирський, додавши, що це один із пріоритетів.

Мобілізація

Сирський прокоментував попередні плани мобілізувати 500 тисяч людей на фронт.

Він заявив, що після перегляду внутрішніх ресурсів командування цю цифру суттєво знизило.

Генштаб переглянув чисельність певних частин, які не брали участі у бойових діях, і це дозволило вивільнити тисячі військовослужбовців і спрямувати їх до бойових частин.

Головком також додав, що люди, які приходять до війська за мобілізацією, не потрапляють одразу на фронт, тільки якщо у військового вже був бойовий досвід.

Кількість людей, які проходять навчання після призову, у лютому становила 84% від усіх мобілізованих.

Допомога Заходу

Дякуючи за допомогу західним партнерам України, Сирський водночас зазначив, що вона потрібна швидше і в більшій кількості.

За його словами, саме брак необхідної зброї став причиною того, що Україні не вдалося досягнути більшого успіху під час Харківського наступу.

Відсутність необхідної кількості боєприпасів також дозволила росіянам глибоко "закопатися в землю на Півдні України, у Запорізькій області, а також призвела до втрати Авдіївки.

Звільнення Залужного

Журналісти також спитали Сирського про гучну відставку Залужного.

Однак він відмовився її прокоментувати, зазначивши, що якщо у президента були причини це зробити, то військові такі накази не обговорюють.

"Ми з Валерієм Федоровичем працювали пліч-о-пліч у найважчі часи від початку російського повномасштабного вторгнення, та навіть раніше. Працювали як одна команда", - додав Сирський.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!