Нардеп заявив, що два райони на Прикарпатті не відповідають вимогам ЄС. Експерти не згідні


Два райони на Івано-Франківщині - Косівський та Верховинський в майбутньому можуть обʼєднати, адже вони не відповідають стандартам ЄС.

Таку думку днями висловив Голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін. Нардеп заявив, що 6 районів в Україні серед тих, що поза зоною бойових дій і тимчасової окупації, потребуватимуть окремих консультацій з ЄС, через невідповідність стандартам (кількість населення менша за 150 тисяч). Серед них Верховинський та Косівський район на Прикарпатті. За його словами це не означає, що райони будуть ліквідовані, але в майбутньому зміни в цій частині устрою є можливими.

Як розповів у розмові з кореспонденткою Бліц-Інфо виконавчий директор Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття Ігор Мельничук, наразі жодних офіційних документів чи пояснень щодо критеріїв відповідності, ніхто не оприлюднював.

"Про які стандарти ЄС йдеться, наразі ще ніхто не пояснював. Адже критерії ЄС є для різних країн, з різними районами, тому кількість населення (про яку написав нардеп,- авт.) – це не основний критерій. Наприклад у Швейцарії, Австрії теж є малі громади, райони і вони працюють з точки зору логіки управління. На мою думку в умовах війни такі речі не на часі робити. Ми до цього візьмемся напевне після війни",- вважає експерт.

Ігор Мельничук пояснює, що спочатку в області планувалося три райони, які б мали відповідний функціонал, фінанси і повноваження. Проте на практиці, все пішло не так, як планувалося.

"Коли планувалося три райони – це мала бути префектура. Тобто префект мав бути "старшим" від Кабміну чи Президента і наглядав би за територією, які рішення приймаються громадами, а у випадку неконституційності таких рішень, мав би реагувати. Зараз воєнний стан і РДА має свої обовʼязки, але якщо говорити про мирний час, то сьогоднішні РДА і райради не наділені повноваженнями і по суті випали з системи адмінтерустрою. Тобто де-факто у нас двохрівнева (тергромада і ОДА) система управління, а юридично - трьохрівнева. Хоча РДА в реальності не мають ні грошей, ні повноважень. Втім, якщо говорити з інституціональної точки зору, район – це потрібна інституція й те що у нас їх шість - не є критичним. Адже в нас є гірські і віддалені території. Тож є потреба Верховинського і Косівського районів з точки зору управління гірськими територіями. Хоча це правда, що у 2020 році створені вони були штучно",- зауважує експерт.

Водночас, якщо говорити про децентралізацію, на переконання Ігоря Мельничука - це еволюційний процес. Основна її ідея була підтягнути до високого рівня інфраструктуру і послуги. На це, з європейського досвіду, потрібно 20-30 років, щоб громади інституційно стали такими агентами, які можуть це робити. Після цього терміну можна було б говорити про обʼєднання, укрупнення чи інші конфігурації.

кщо говорити про європейський досвід, то міряти суто фінансами чи населенням - це не зовсім правильно. Зараз піднімають хайп, але це шкідливо. Кожен починає "міряти на себе": хтось живе багатше, хтось бідніше, починають говорити, що хтось когось годує. Я вважаю, що якщо вже маємо таку карту, то дайте громадам і районам укріпнути, а тоді вже будемо бачити, хто буде самостійним, а хто обʼєднуватиметься. Зараз на хвилях існуючих проблем таке робити шкідливо, тому фундаментальних рішень думаю не буде. А те, що в інформаційному полі розганяється така історія, то це напевне комусь вигідно, але загалом для країни зараз це шкідливо",- переконаний директор Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття. 

Варто зауважити, що кореспондентка Бліц-Інфо також зверталась за коментарем до виконавчого директора Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрія Стефанчука. Експерт пояснив, що у 2020 році Мінрегіон створював райони за певними критеріями. Тож він наразі не готовий коментувати такі заяви народних депутатів, оскільки жодних офіційних документів, чи пояснень щодо нових критеріїв відповідності ніхто не оприлюднював.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!