Платниками Івано-Франківщини сплачено майже 180 мільйонів гривень екологічного податку


З початку року платники Прикарпаття перераховано до бюджету 179,7 млн.грн. екологічного податку, що на 58,8 млн.грн. більше, ніж в минулому році.

За словами начальника відділу місцевих, ресурсних, рентних, неподаткових та митних платежів ГУ Міндоходів в Івано-Франківській області Валентини Мельник, із загальної суми надходжень понад 95 відсотків надійшло  від платника паливно-енергетичної галузі.

Нагадаємо, порядок зарахування екологічного податку визначається бюджетним кодексом України. Відповідно до п. 5 Розділу VI „Прикінцеві та перехідні положення” у 2013 році 53% екологічного податку зараховується до спеціального фонду державного бюджету, а інші 47 відс. - до спеціального фонду місцевого бюджету. З наступного року пропорції зарахування цього податку становитимуть 65 відс. та 35 відс. відповідно.

Екологічний податок є основним джерелом фінансування заходів, спрямованих на захист навколишнього середовища та раціональне використання природних ресурсів. Наразі, на Івано-Франківщині його платниками є майже 2 тисячі суб’єктів господарювання – юридичних осіб.