Президент посмертно присвоїв звання Герой України воїну з Косівщини Івану Кримському


Президент присвоїв звання "Герой України" (посмертно) Івану Кримському - командиру 3 окремої десантно-штурмової роти 90 окремого аеромобільного батальйону імені старшого лейтенанта Героя України Івана Зубкова.

Відповідний Указ №122/2024 опублікували на сайті глави держави 24 лютого.

"За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові постановляю: Присвоїти звання Герой України з удостоєнням ордена "Золота Зірка" КРИМСЬКОМУ Івану Степановичу- капітану (посмертно)",- йдеться в Указі.

Іван Кримський на позивний Крим родом — із села Яворів Косівського району. Закінчивши школу, Іван пішов на строкову службу – і з 2011-го по 2012 роки служив у Перевальному в Криму, в 36-й окремій бригаді берегової оборони. Після цього точно вирішив, що хоче бути військовим, тож у 2013 році пішов служити на контракт у 80-й аеромобільний полк у Львові.

У 2014 році під час виконання бойового завдання Іван отримав поранення під Щастям. 2 серпня 2014 року Іван Кримський був нагороджений Орденом “За мужність” ІІІ ступеня. Після поранення він повернувся на службу, хоч один осколок так і залишався в нозі. 

У перші дні повномасштабного вторгнення рота Івана Кримського була резервом. Працювали на різних напрямках: лісопосадки Ізюма, Долина, Кам’янка, Краснопілля, Олександрівка, Яцківка, Кримки тощо.

20 травня 2022 року 90-й батальйон втратив одразу двох командирів рот – першої і третьої. Це було в лісі під Богородичним на Донеччині.

Іван Кримський був командиром третьої роти.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!