У NASA за допомогою телескопа Вебба дослідили екзопланету розміром із Землю


Нові спостереження космічного телескопа Джеймса Вебба показують, що екзопланета TRAPPIST-1b, що схожа на Землю, навряд матиме аналогічну атмосферу.

Про це свідчать дані нового дослідження, опублікованого в Nature, пише Science Alert, повідомляє УП.Життя.

Екзопланета має у 1,4 раза більшу масу та у 1,1 раза більший радіус, ніж Земля. Проте, її температура досягає 230°C. Це пояснюється її безпосередньою близькістю до головної червоної зірки-карлика: вона обертається навколо неї лише за 1,5 дня та отримує в 4 рази більше зоряного випромінювання, ніж Земля.

Навколо червоної карликової зірки TRAPPIST-1 обертається  ще 6 екзопланет. Але поки науковці не змогли дослідити, чи  придатні вони для життя.

"Легше охарактеризувати планети земної групи навколо менших, холодніших зірок. Якщо ми хочемо зрозуміти можливість проживання навколо зірок M, система TRAPPIST-1 є чудовою "лабораторією". Завдяки їй ми можемо  вивчати атмосфери кам’янистих планет", – пояснює астроном Ельза Дюкро з Французької комісії з альтернативних джерел енергії та атомної енергії (CEA).

Науковці відкрили TRAPPIST-1, що налічує сім скелястих екзопланет, у 2017 році. Вони  обертаються навколо червоної зірки М-карлика на відстані 40 світлових років від нас. 

Три з семи екзопланет знаходяться в так званій зоні життя зірки – на відстані, що не настільки близька, аби вся рідка вода на її поверхні випарувалась або замерзла.

"Цих зірок у Чумацькому Шляху в десять разів більше, ніж таких зірок, як Сонце, і в них вдвічі більше шансів мати скелясту поверхню. Але вони також дуже активні – вони яскраві, коли молоді, і випромінюють спалахи та рентгенівські промені, які можуть знищити атмосферу", – каже астрофізик Томас Грін з Дослідницького центру Еймса NASA.

 Шкала температур у екзопланет. Фото: NASA

Завдяки телескопу Вебба вперше вдалось виміряти температуру екзопланети за кількістю інфрачервоного світла, яке вона випромінює.

"Ця планета припливно замкнена, одна сторона її весь час звернена до зірки, а інша – у постійній темряві. Якщо на ній є атмосфера для циркуляції та перерозподілу тепла, вдень буде прохолодніше, ніж без атмосфери", – каже астроном CEA П’єр-Олів’є Лагаж з CEA.

Дослідники змогли зафіксувати п’ять вторинних затемнень для TRAPPIST-1b і виділити з цих подій денну температуру близько 230 градусів за Цельсієм. 

Ця температура, хоча й нижча, ніж на "денній стороні" Меркурія в Сонячній системі, але не свідчить про наявність атмосфери і не придатна для життя.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!