У сільській школі на Прикарпатті провели швидкісний інтернет


У селі Гринява Білоберізької територіальної громади у школі та дитячому садку провели швидкісний інтернет за гроші з місцевого бюджету.

Це сприятиме дистанційному навчанню, розповіла Суспільному начальниця відділу освіти тергромади Галина Дмитроняк.

За її словами, з 11 населених пунктів громади у чотирьох немає належного інтернет-зв’язку. 5 квітня початкові класи у всіх школах Білоберізької ТГ розпочали навчання. Станом на 5 квітня на уроках були присутніми 98 % молодших школярів. В одного учня школи був підтверджений діагноз СОVID-19.

Національна експертка швейцарсько-українського проєкту DECIDE Оксана Руда назвала три найбільші проблеми дистанційної освіти в Україні.

«Це є низька комп’ютерна грамотність вчителів і учнів, низький рівень технічного забезпечення шкіл і погане забезпечення інтернетом. Зокрема, у 2020 році 2 500 українських шкіл працювали без інтернету. Крім того, лише в жовтні 2020-го року освітяни отримали положення про дистанційну освіту, тобто працювали без нормативних документів, методичних рекомендацій», – зазначила Оксана Руда.

Директор Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Роман Зуб’як сказав, що на Прикарпатті у 2019 році було спрямовано 30 мільйонів гривень на проведення швидкісного інтернету.

«За даними моніторингу, проведеного у червні 2020-го року, 98 % загальноосвітніх закладів області були охоплені інтернет-зв’язком і 82 % з них – швидкісним інтернетом. Проте більше 25 % дітей на час опитування мали проблеми з можливістю працювати онлайн. Також менше половини учителів використовували платформи для відеоконференцій», – зазначив Роман Зуб’як.

На час моніторингу 5 500 вчителів області не мали досвіду впровадження дистанційного навчання. Тому інститут післядипломної педагогічної освіти змінив навчальні ресурси для підвищення кваліфікації у цьому напрямку. За словами Романа Зуб’яка, за рік 7 500 педагогів пройшли навчання за модулями «Інформаційно-комунікаційні технології», «Цифрові технології».

Роман Зуб’як також додав, що зараз ситуація з організацією дистанційного навчання поліпшилася. У квітні-травні планують зробити нове онлайн-опитування для освітян.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!