У вихідні на Франківщині на 8 паліїв сухої трави склали протокол


Протягом вихідних, внаслідок 149 пожеж в екосистемах було знищено десятки гектарів Прикарпаття. Стосовно 8 паліїв були складені протоколи

Протягом вихідних на території Івано-Франківщини виникло 156 пожеж. 149 з них – пожежі сухої трави та сміття, повідомляє Управління ДСНС в області.

Загальна площа, яку пройшов вогонь, знищуючи все живе на своєму шляху, склала десятки гектарів.

"Людей не спиняє досвід інших, не спиняє те, що їхні легковажні вчинки можуть завдати величезних збитків екології та економіці краю, можуть вартувати життя десятків тварин, або ж, як показує практика, навіть людей, в тому числі самих ж паліїв. Однак, парламент прийняв закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, торфовищах та на землях інших категорій», який дозволить протистояти загорянню на природних територіях. Законом заборонено випалювання сухої рослинності",- йдеться в повідомленні.

За спалювання сухої трави та листя законом передбачений штраф до 153 тис. грн. За підпал з тяжкими наслідками для природи може загрожувати 5 років в'язниці.

Тому, протягом останніх днів працівники міського відділу Головного управління ДСНС України в Івано-Франківській області спільно з Комунальним підприємством "Муніципальна інспекція "Добродій" Івано-Франківської міської ради провели рейди на території області. За останні дні було складено 8 протоколів про правопорушення за статтею 152.

Також слід пам’ятати, що під час пожежонебезпечного періоду потрібно дотримуватися таких правил:

не розводити відкритий вогонь біля лісової зони, в полях;

не залишати недопалки та сірники на сухій трав’янистій підстилці;

категорично заборонено випалювати сміття та рослинні залишки;

організовуйте протипожежні розриви між очеретом та садовими ділянками

не організовуйте складання легкозаймистих матеріалів поблизу очерету;

очищайте місце, призначене для вогнища, від сухої трави, листя, гілля та не розводьте багаття у безпосередній близькості до будинків чи господарських споруд;

не залишайте без нагляду розпалені багаття та не дозволяйте дітям розводити вогнища;

при сильних поривах вітру не розпалюйте вогнище;

залишаючи місце відпочинку, обов’язково загасіть вогнище водою чи піском до повного припинення горіння або тління;

проводьте роз’яснювальні бесіди з дітьми щодо дотримання правил пожежної безпеки.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!