Від початку року прикарпатські громади заробили 5,3 мільярдів гривень


Представники територіальних громад Прикарпаття стали учасниками інформаційної сесії щодо питань місцевих податків та зборів під час дії воєнного стану.

Подію організувала команда регіонального офісу U-LEAD в Івано-Франківській області у партнерстві із Державною податковою службою.

За словами начальниці Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Ірини Столярик, у січні-серпні 2022 року територіальні громади виконали план з надходжень в місцеві бюджети на 106,1%.

Загалом громади Прикарпаття за перше півріччя встигли заробити 5,3 млрд гривень. Якщо говорити за надходження до зведеного бюджету області, то надходження до нього зросли на 1,7 млрд грн порівняно з аналогічним періодом минулого року.

На інформаційній сесії обговорили важливе питання щодо нарахування та сплати майнових податків за минулий рік. Як відомо, через ведення воєнних дій тривалий час доступ до Реєстрів речових прав був заблокований, тому формування податкових повідомлень було відтерміновано. У податковій службі запевнили, що до середини жовтня такі повідомлення будуть сформовані та надіслані платникам.

Посадовці наголошували, що для належної сплати майнових податків, територіальним громадам необхідно налагодити якісну комунікацію з мешканцями, найкраще це робити через старостинські округи.

Розглядалося питання надходження акцизного податку з пального та заплановані зміни в законодавстві. Фахівці ДПС розповіли учасниками заходу про їх можливий вплив на формування бюджету громад на 2023 рік.

Також радниця з питань муніципальних фінансів та управління Оксана Швець презентувала аналіз надходжень власних ресурсів до місцевих бюджетів територіальних громад Івано-Франківщини за 7 місяців поточного року.

Максим Чопей, радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування регіонального офісу U-LEAD в Івано-Франківській області, підкреслив, що співпраця громад з податковою службою це запорука розвитку податкової бази та збільшення надходжень у місцеві бюджети. Експерт наголосив, що територіальним громадам необхідно постійно думати над пошуком додаткових ресурсів до місцевих бюджетів.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!