Війна внесла свої корективи: У Франківській громаді дедалі менше реєструють ФОП


У 2021 році в Івано-Франківській громаді зареєстрували 2 723 нових ФОПів та 317 юридичних осіб, а минулого року створили лише 1 200 "малих бізнесів" та 232 юридичні особи.

Про це у коментарі "Бліц-Інфо" повідомив начальник відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Василь Струтинський.

Чиновник зазначив, що на зменшення реєстрації ФОПів вплинуло повномасштабне вторгнення.

"Якщо раніше було дуже багато людей, то зараз теж є, але значно менше. Варто врахувати ще той момент, що з початку війни в Україні заблокували доступ до реєстру і надали його наприкінці березня. Тобто лютий та березень 2022 року ми фактично не працювали взагалі. По-друге, у ЦНАПі був облаштований пункт для переселенців. Ми навіть мали обмежений доступ до архіву, адже люди почали зносити дуже багато продуктів, одягу та іншої допомоги. Після двох місяців вторгнення, люди довго "розгойдувались", бо насправді ніхто не розумів що робиться, ніхто не міг в таке повірити та, чесно кажучи, тяжкувато було. Потім ніби налагодилось, але людей однозначно менше",- пояснює Струтинський.

Водночас війна не спричинила великих перешкод для розвитку підприємницької діяльності у громаді. Так, протягом 2022 року припинили діяльність 948 ФОП, в той час, як у 2021 - 2 326. Наразі в Івано-Франківській громаді продовжують відкривати нові бізнеси. Так, протягом двох місяців поточного року виявили бажання розпочати власну справу та офіційно зареєстрували свій бізнес 139 фізичних осіб-підприємців.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!