Як вберегти себе від літніх отруєнь: поради лікаря


Літню пору полюбляють не тільки люди, а й бактерії. Саме в теплі місяці року вони активно розмножуються і часто спричиняють неприємності для нашого здоров’я.

Влітку значно збільшується кількість харчових отруєнь, а їх перебіг ще й ускладнюється. Які продукти несуть найбільший ризик і як вберегти себе – нам розповіла лікар-терапевт Юлія Горошко, пише ВЕЖА.

– Харчові отруєння виникають виключно через несвіжі продукти?

– Харчова токсикоінфекція або інфекційний гастроентерит – це група захворювань, які виникають внаслідок вживання певних продуктів, які були несвіжі. Також це може бути викликано вірусами чи бактеріальною флорою. Найчастіше отруєння зустрічаються у літній період.

– Чому саме літня пора є сприятливою для отруєнь?

– Спекотна погода і неналежне зберігання продуктів – при температурі вище 22 градусів, сприяють розмноженню патогенної мікрофлори на поверхні продуктів. Внаслідок цього відбувається бродіння та гниття. Якщо спожити непридатні продукти, то відчуємо симптоми отруєння.

– Які симптоми вказують саме на харчове отруєння ?

– Одразу виникає нудота, блювання, можлива діарея, виражена спрага. Окрім цього відчувається сухість слизових оболонок і язика. Людина може скаржитись на загальну слабкість. Завдяки частим походам до туалету, людина втрачає багато рідини, яка міститься в організмі. Розвивається дегідратація, тому важливо спостерігати за важкістю хвороби і якщо симптоми зберігаються тривалий час, то обов’язково звертатись до лікаря.

– В яких випадках не можна нехтувати допомогою лікаря?

– Інкубаційний період триває від декількох годин і до однієї доби. Сама хвороба може тривати до 10 днів. Втім, коли ми бачимо, що захворювання, яке починалось як харчова токсикоінфекція не зменшується у своїх проявах на фоні приймання ліків впродовж трьох днів, то обов’язково необхідно звернутись до лікаря. Це для того, аби зневоднення не набуло важкого стану.

– Які продукти особливо небезпечні в літню пору?

– В цей час найбільш небезпечні – риба і м’ясо. Якщо м’ясо ми все ж піддаємо термічній обробці, то рибні продукти ми обираємо здебільшого по зовнішньому вигляду. Страви з риби мають бути максимально свіжі.

– Підвищена температура – обов’язковий симптом харчового отруєння?

– Так, це один з основних симптомів харчового отруєння, тому не варто це сприймати як щось надзвичайне. Температура не триматиметься на рівні 37,1 – 37, 5, а в перші дні сягатиме 38 – 40 градусів. Якщо не пити рідину, то вона може ще підійматись. Температуру обов’язково потрібно знижувати. Для дорослої людини можна використовувати Парацетамол чи Ібупрофен. Обережно поводитись потрібно людям із нирковою чи печінковою недостатністю. Пам’ятаємо, що Парацетамол можна використовувати не більше 4 г на добу, а Ібупрофен – не більше 2 г.

– Як поводитись із дитячим отруєнням?

– Дитина не завжди може висловити скарги на слабість, недомагання. Дорослі самі мають це помітити – млявість, апатичність, відмову від їжі. Дітям до 2 років варто надавати особливу увагу, щоб не пропустити цих симптомів. Якщо виявили в них ознаки отруєння, то негайно потрібно звертатись до лікаря. До того ж необхідно поповнювати водний баланс організму дитини. Це можна робити за допомогою теплої питної води. Кожні 3-5 хвилин потрібно пити маленькими ковтками, але невеликими порціями.

 

– Скільки рідини потрібно випити, щоб поповнити водний баланс при отруєнні?

– Якщо зневоднення першого ступеня, то варто поповнити водний баланс до 2 л рідини. Якщо ж 2-3 ступені – до 5 л.

– Нудота після споживання їжі – це вже ознака отруєння чи важливо, щоб були й інші симптоми?

– Ні, це не показник саме отруєння. Варто пам’ятати, що немає повністю здорових людей. Якщо є проблеми зі шлунково-кишковим трактом, то отруєння буде проходити в рази важче, аніж в інших. Нудоту такий пацієнт може відчувати і без отруєння. При надмірному споживанні їжі або вживанні кислих чи гострих страв варто прийняти ферментні препарати. Їх потрібно використовувати однозначно.

– Які продукти варто виключити із раціону під час отруєння?

– Не варто вживати продукти багаті на клітковину. Вона тільки посилить позиви до туалету. Йдеться про овочі та фрукти. Натомість краще споживати крупи. Наприклад, можна їсти відварений рис. Ще декілька днів не можна додавати до їжі масло чи олії. Щодо м’яса, то можна вживати термічно оброблену птицю. А от однозначно варто обмежитись у споживанні свинини.

– З якими важкими формами отруєння може стикнутись людина?

– Ботулізм може виникнути внаслідок неправильної термічної обробки й консервування м’ясних чи рибних продуктів. Якщо ви помітили видуту чи пошкоджену кришку, то таку консервацію однозначно не треба споживати. Якщо все ж людина з’їла такий продукт, то може розвинутись ботулізм. Це хвороба з важким перебігом і навіть можливим летальним завершенням. Все ж в цьому випадку краще запобігти, аніж лікуватись.

Сальмонельоз може розпочинатись як і звичайна харчова токсикоінфекція. Втім, якщо симптоми утримуються понад 3 днів і присутні характерні виділення, то при виявленні сальмонельозу необхідне стаціонарне лікування в інфекційному відділенні. Яйця, які ми придбали на стихійному ринку і які мають залишки курячих виділень, маємо ретельно помити щіткою. Цим ми можемо хоча б запобігати виникненню такого захворювання. Дуже важливою є термічна обробка і миття продуктів перед їх вживанням. Якщо є можливість замочити овочі у воді із додаванням соди – це ще краще. Фрукти, овочі, м’ясо варто обов’язково мити під протічною водою. Перед цією процедурою потрібно помити ще й свої руки, щоб вони були максимально чисті. До речі, руки потрібно мити після кожного відвідування туалету, бо це вбереже від харчових неприємностей.

– Чи варто влітку утримуватись від вуличної їжі?

– Однозначно така їжа може принести негативні наслідки. Все тому, що в усіх МАФах здебільшого не обладнані туалети, де є велика кількість протічної води. Ризики значно збільшені. Якщо є бажання з’їсти їжу швидкого приготування, то це краще робити в закладі із великою обладнаною кухнею і де відбувається перевірка продуктів.

– Чи можна вживати слабоалкогольні напої для поповнення водного балансу?

 Якщо людина буде пити замість води пиво чи інші слабоалкогольні напої, то це лиш посилюватиме симптоми отруєння. Алкоголь послаблюватиме стійкість нашого організму і спричинить погіршення самопочуття. Всі напої, які містять алкоголь, треба виключити зі свого раціону. Навіть міцний чай не рекомендується вживати. Найкраще – слабкий зелений чай або тепла вода.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!