Як вибрати пральну машину: основні критерії


Перш ніж купити пральну машину, перевірте низку її параметрів та характеристик, щоб придбати техніку, якою будете користуватися повноцінно. Отже, розповімо, як правильно вибирати пральну машину.

Типи пральних машин

Звичайно, ви знаєте, як часто збираєтеся використовувати цю техніку і скільки речей вона повинна буде випрати за один раз. Ви вже знаєте, де буде стояти пралка, і чи потрібний вам агрегат з вертикальним або фронтальним завантаженням. Розумієте, які програми використовуєте найчастіше. 

У вас вдома алергік, і вам потрібна спеціальна пропозиція? Ви дбаєте про економічність споживання та мінімальний шум? А може, хочете 2 в 1: випрати і одразу висушити білизну? Перегляньте разом з нами найважливіші параметри, на які слід орієнтуватися при виборі оптимального для вас пристрою.

Але спочатку про основні типи пральних машин.

        За способом завантаження пралок: фронтальні або вертикальні.

        За типом розміщення: окремі або вбудовані.

        За конструкцією пральної машини: барабанні або активаторні.

        За принципом роботи: автоматичні або напівавтоматичні.

        За різновидом двигуна пралки: інверторні або колекторні.

Спосіб завантаження та установки

Важливим фактором є тип завантаження пральної машини.

        Якщо ви піклуєтесь про те, щоб машина не займала лишнього простору, має сенс обирати пральну машину вертикальну, тому що їй не потрібне додаткове місце для відчинення дверцят.

        В таких пристроях заливний отвір найчастіше розташований збоку, тому їх можна присунути до стіни – це дасть ще більше місця.

        Ширина агрегату зазвичай становить 40 см. Однак майте на увазі, що над верхньою частиною пральної машини має бути не менше 50 см вільного простору, щоб дверцята могли відчинятися.

        У деяких моделях є інтелектуальна технологія Posistop, яка гарантує, що отвір барабана завжди знаходиться вгорі після кожного прання, а це полегшує витягання білизни.

        Пральні машини з фронтальним завантаженням іноді бувають з верхньою частиною, яка знімається. Такий агрегат можна вбудувати під кухонний стіл або в меблі для ванної.

Максимальна місткість

Місткість пральної машини - не менш важливий елемент. Якщо ви одинак, то вам буде більш ніж достатньо міні пральної машини на 3-4 кг білизни. Агрегат місткістю 6 кг ідеально підходить для сім'ї із трьох-чотирьох осіб. Однак в мережі інтернет ви знайдете також пральні машини вантажопідйомністю 7 кг і більше, які чудово підходять для великих сімей.

Клас енергоспоживання, витрата води, рівень шуму

Рівень споживання енергії має бути ще одним важливим критерієм під час вибору. Інформацію про це можна знайти на етикетці енергоефективності, якою оснащені всі пральні машини. Однак споживання залежить також і від типу програм. Виробники зазвичай вказують енергоефективність, яка використовується при програмі «Бавовна 60°». Але в меню пральних машин є і більш економічні програми.

За споживанням енергії пралки поділяються на категорії. Енергозберігаючі пристрої – це класи:

        А+;

        А++;

        А+++.

Оскільки більше «плюсів» для пралок не пропонується, виробники додають позначку у відсотках. Наприклад, А+++ -20% – обладнання більш економічне, ніж пральна машина класу А+++. Щоб мати змогу розрахувати, дивіться на маркування: тут ви знайдете типове споживання електроенергії на рік (враховується 220 циклів прання). Те ж саме стосується споживання води.

На етикетці енергоефективності ви також знайдете значення шуму. Більш сучасні пральні машини мають максимальний рівень шуму 50 дБ, але при віджимі білизни рівень шуму досягає 70 дБ.

Параметри шуму також залежать від стійкості пральної машини: пристрій повинен розташовуватися строго горизонтально, тому деякі пральні машини мають ніжки, що регулюються. Завдяки ним машину можна розмістити навіть на нерівній підлозі.

Якість прання і віджим

Кількість оборотів – цей параметр показує, як швидко барабан обертається за хвилину під час віджиму.

На думку фахівців, середньостатистична пральна машина автомат повинна видавати 1000-1200 оборотів.

Інші експерти вважають базовим мінімумом 1400 об/мін.

При виборі важливо, чи кладете ви білизну в сушарку. У цьому випадку високі обороти пральної машини з сушкою (можливо, навіть 1600-1800) є перевагою, тому що ви кладете в сушарку вже добре віджаті тканини, а отже, пристрій «їсть» менше енергії.

Програмне забезпечення

Це розумні функції, які можуть допомогти зекономити. Виробники змагаються, пропонуючи різні опції, які заощаджують час, а також сприяють зниженню енергоспоживання.

Наприклад, сучасна інтелектуальна пральна машина gorenje оптимізує вибрану програму за ступенем заповнення барабана – вона сама визначає, скільки води, енергії та часу необхідно для ефективного прання.

Автоматичне дозування миючого засобу – велика перевага сучасних моделей. Вам не доведеться витрачати час на те, щоб розібратися, як правильно дозувати мийний засіб, а крім того, ви заощаджуєте на його витраті. Ряд виробників пропонують  цю функцію під різними назвами.

Якщо у вас є маленькі діти, ви, безумовно, належно оціните практичний захисний замок, який запобігає ненавмисній зміні вибраного програмного забезпечення (ПЗ), а також відкриттю дверцят під час процесу прання.

Ефективний помічник – функція «Відкладений старт», яка зараз є практично в кожній сучасній пралці. Ви можете встановити закінчення прання в той час, який вам найбільше підходить, наприклад, коли повернетеся з роботи.

Ще одна корисна функція – «Остання пам'ять» – дозволяє запускати останню програму, що використовувалася, тому вам не потрібно налаштовувати її заново.

Деякі з моделей можуть підключатися до Wi-Fi – ви можете керувати ними віддалено зі свого смартфона. Ще однією перевагою є те, що виробник надсилає вам інформацію про можливе пошкодження бездротової мережі, при цьому пропонує вирішення проблеми – це так звана розумна діагностика. За допомогою відповідного ПЗ ви завантажуєте інші додатки, які підтримує пральна машина.

На вибір пральної машини також може суттєво вплинути меню програм.

        Якщо ви власник домашніх тварин, вам, напевно, сподобається спеціальна програма для видалення шерсті. Зазвичай ви можете знайти її під назвами ПЕТ/PET.

        Антиалергенна програма ідеально підходить для людей із чутливою шкірою. Зазвичай вона вказана як Allergy Plus або AllergyCare.

        BabyCare та BabyProtect в сучасних пралках практично однакові. Вони ретельно полощуть білизну, що видаляє більшу частину миючого засобу і, таким чином, зменшує подразнення шкіри.

        У випадку дуже забрудненої білизни можна використовувати програму попереднього прання з високою температурою, яка ефективно видалить найстійкіші плями, наприклад, від шоколаду, трави чи вина.

        В кожній сучасній пральній машині є програма для делікатної білизни. Це ПЗ особливо підходить для шовку та вовни.

        Короткі програми пралок також дуже зручні і часто стають в нагоді. Час прання варіюється: деякі перуть 30 хвилин, інші можуть зайняти всього 15.

Захист від протікання та догляд

Система AquaStop, також відома як WaterProof – це захист вашої оселі від затоплення. У разі пошкодження шлангу агрегату подача води буде негайно вимкнена.

Регулярний догляд за пральною машиною – це сама собою зрозуміла необхідність: якщо ви добре за нею доглядатимете, вона віддячить вам довшим терміном служби. Щоб максимально спростити технічне обслуговування, деякі пральні машини з баком мають автоматичне промивання, яке видаляє залишки миючого засобу і, таким чином, постійно підтримує чистоту пралки.

Не слід забувати і про фільтр. Виробники рекомендують чистити його в середньому двічі-тричі на рік. Однак якщо ви перете щодня, то краще чистити його хоча б раз на два місяці.

Як вибрати пральну машину

На сучасному ринку можна вибрати побутовий агрегат, який влаштує вас і за місткістю, і за набором опцій та програм. Крім того, передові технології прання значно сприяють терміну служби білизни – завдяки ним вона довгий час залишатиметься як нова. 

Ціна пральних машин дуже різна, вона залежить від бренду, країни-виробника, опцій та програм, потужності та інших факторів, які зазвичай враховуються. Ви можете придбати пралку з сушкою, пральну машину з баком, пральну машину напівавтомат та автомат –– різноманіття моделей та марок надихає зробити найкращий вибір.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!