Бюджет Калуша на пільгові медикаменти не може покрити потреби минулого року


Цього року коштів на пільгові медикаменти у міському бюджеті приблизно на третину менше, ніж торік. Їх ледь вистачає для пільговиків, які страждають психоневрологічними розладами, та — на знеболення для онкохворих. Але, якщо для онкологічних захворювань місто має інші програми, то пільгові медикаменти для численних категорій населення залишаються недоступною розкішшю. Люди лають медиків. А ті — пишуть листи до влади.

— Пільгові ліки отримати під кінець року дуже важко. Першого числа звернулася за рецептом. Сказали прийти сьомого. Прийшла зранку — а рецептів не підписують. Кажуть: грошей немає. Так само кажуть і в аптеках. Ось ми — саме з аптеки на вул. Винниченка. Не отримали ліків — і вирішили поскаржитися міському голові. Раніше особисто до нього не зверталася. Раз у поліклініці бачила його із головним лікарем. Спробувала спитатися про забезпечення пільговими медикаментами, та у відповідь почула: немає грошей. Доводилося писати до нього заяву, — калушанка Мирослава Шутяк ще на початку жовтня шукала справедливості у міській раді.

— Я — інвалід другої групи, онкохвора. Чоловік — також інвалід другої групи, учасник війни. Нам законом передбачено отримувати необхідні медикаменти. Хіба ж можна лікуватися на 1000 гривень “інвалідських”? — Ми хотіли їхати в обласне управління (охорони здоров’я. — Авт.) — скаржитися. Проте, спочатку прийшли у міську раду: тут — ближче, — каже Ярослав Плакса.

У жовтні калушани до міської влади не достукалися: управлінці перебували у безкоштовних відпустках, а міська рада — пустувала. Але була би міська влада на місці чи — ні, проблема навряд чи була б вирішена: у міському бюджеті передбачено надто мало коштів на пільгові медикаменти. Соціальна напруга із медичних закладів — не зникає.


ПРО ПРІОРИТЕТИ

— Я би розділив проблему на дві складові: медична і соціальна, — каже головний лікар міської поліклінікиМихайло Гаврилишин. — Із медичного боку у нас питань не виникає: приходить людина, у нас є перелік пільгових медикаментів та пільгових категорій населення, які затверджені урядом. Лікарі виписують рецепти і пацієнти йдуть у аптеку. Чи можуть вони там отоваритися — це вже інше питання, але це — питання не до медиків і — не наші повноваження. Це — компетенція держави. А держава виділяє кошти, яких не вистачає навіть на заробітну плату.

До кінця року міській поліклініці не вистачає на заробітну плату 2,1 млн. гривень. Минулого тижня поліклініка ще не мала призначень на листопад на пільгові медикаменти. Як варіант пропонують зняти з бюджету лікарні 30 тис. гривень.

Медикаменти для пільгових категорій населення міста фінансуються через міську поліклініку. Медичний заклад, у свою чергу, укладає угоди із аптеками мережі ПП “Медикум”: на вул. Винниченка та на вул. Стуса. Проте, коштів катастрофічно не вистачає. “Пільговики”, переважно, “хроніки”. Звідси — соціальна напруга, яка створюється через відсутність коштів на ліки, яких хворі потребують постійно. Адже онкохворі, хворі гематологічними захворюваннями,  психічними розладами лікуються медичними препаратами, які на 90% — імпортні, тобто — дороговартісні.

— Неприємно, коли люди зі своєю бідою приходять до нас із ненавистю. Це питання створює значну напругу й у колективі, — каже Михайло Гаврилишин. — Постійно пишу листи до влади і прошу додати фінансування. 

Нині міська поліклініка отримує 30 тис. гривень на місяць на пільгові медикаменти. Ці кошти аптеки реалізовують буквально за кілька днів. Про це ”Вікнам” повідомила завідувачка аптеки, що на вулиці Винниченка, Христина Зінько.

— Із понеділка, 4 листопада, ми почали відпускати ліки за пільговими рецептами за листопад, — каже Христина Зінько. — Найперше видаємо ліки людям із психічними захворюваннями — ще зо два дні будемо відпускати. Потім — прийматимемо інші рецепти.

Коштів, які отримує міська поліклініка на пільгові медикаменти, не вистачає навіть на забезпечення хворих психоневрологічної групи. Виписаних лікарями міської поліклініки рецептів у рази більше, ніж отоварених. І, очевидно, що пільгові ліки розподіляються у “ручному” режимі: при отоваренні рецептів акцент — на психоневрологічну групу. Для онкохворих вистачає лише на знеболення. Проте, Михайло Гаврилишин наполягає: онкохворі Калуша отримують фінансову підтримку і через інші міські програми. Наприклад — через спеціальну програму допомоги онкохворим, на яку у міському бюджеті цього року передбачили 800 тис. гривень (на 200 тис. гривень менше, ніж минулого року. — Авт.). Крім того, онкохворі можуть пройти безкоштовну діагностику, а це — також значні кошти.


ЗМЕНШЕННЯ: ЛЮДЕЙ І ГРОШЕЙ

У Калуші — близько 7,5 тисячі осіб, які можуть скористатися правом отримати ліки за пільговими рецептами. За інформацією, яку отримали “Вікна” у відповідь на інформаційний запит, цьогоріч на пільгові медикаменти для мешканців міста та району передбачено 665,5 тис. гривень. За 8 місяців використано майже 500 тис. гривень. Приблизно 70% коштів “освоїли” пільговики міста. Решта — мешканці пільгових категорій району. Цього року місто “урізало” фінансування пільгових рецептів приблизно на третину порівняно із минулим роком. І це, справді, створило соціальну напругу. Адже, якщо упродовж 2012-2013 років середня сума допомоги з міського бюджету на одного пільговика була практично однаковою, то людей, які скористалися бюджетною підтримкою, торік було приблизно вдвічі більше. Скоротилися не тільки видатки, але і — список “пільговиків. Приміром, цьогоріч за 8 місяців жоден хворий на фенілкетонорію не отоварив рецепту. А торік правом пільги скористалися троє мешканців міста, отримавши у середньому майже по 900 гривень фінансової підтримки.

Постанова Кабміну окремим рядком виносить ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД. “Хворі на СНІД та ВІЛ-інфіковані, незалежно від основного захворювання, мають право на безоплатний відпуск лікарських засобів за наявності в них будь-яких інших захворювань”, — йдеться у постанові. Проте, впродовж двох років у місті та районі пільгою скористався тільки один мешканець Калуського району, який отримав безкоштовних медикаментів на 550 гривень.

Якою б не була ситуація із пільговим медичним забезпеченням містян, вона краща, ніж — у жителів Калуського району. Список пільгових категорій населення Калуського району, які скористалися фінансовою допомогою з бюджету, менший, ніж у місті: за 8 місяців цього року пільгою  скористалися у 3,5 раза менше осіб, ніж у місті.

— 80-90 тис. гривень на місяць на пільгові медикаменти — це ті кошти, які б зняли соціальну напругу, — вважає Михайло Гаврилишин. — Вони б також не забезпечили потребу пільгових категорій населення сповна, але, принаймні, якщо людина один місяць не отримала б медикаменти, то наступного — отримала б точно.

Сума, яку називає головний лікар, — це приблизно ті кошти, які фінансував міський бюджет на пільгові медикаменти минулого року.

Міська влада не один раз пояснювала зменшення фінансування пільгових медикаментів упровадженням різних міських програм, найбільша питома вага серед яких належить програмі безкоштовного медикаментозного забезпечення мешканців міста та району. У стаціонарах Калущини безкоштовно лікуються всі — і ті, хто здатен оплатити своє лікування, і ті — хто ні. А от поза лікарнями люди, які потребують постійної медикаментозної підтримки, але фінансово неспроможні забезпечити себе ліками, оббивають пороги медичних закладів та лають лікарів. 

— Якщо спільну медицину роз’єднають і район не буде включено до Програми безкоштовного медикаментозного забезпечення, то ми мали б трохи наших людей забезпечити. У нас своїх проблем із медикаментами вистачає, — апелював на сесії міської ради депутат Іван Мащакевич (НРУ).

 

Василь ТУРЧИН, в. о. заступника міського голови:
— На пільгові медикаменти щомісяця виділяється приблизно 60 тис. гривень. Із них — у межах 30 тис. гривень — на міську поліклініку, 15 тис. гривень — на районну лікарню. Ще десь 10 тис. гривень “тягне” дитинство, решту — гемодіаліз. Дитинство та гемодіаліз ми не розмежовуємо на “районне” та “міське”. А загалом на пільговиків Калуського району щомісяця витрачається приблизно 23-24 тис. гривень. Із початку року фінансування пільгових медикаментів було краще. Зараз “пішов” спад через нестачу коштів міського бюджету. З державного бюджету цьогоріч на галузь охорони здоров’я Калущини передбачили 68 млн. гривень. Це на все: заробітну плату, енергоносії, ліки, харчування. А потреба, за даними минулого року, становила 90 млн. гривень (не включаючи капітальних видатків і програми безкоштовного медикаментозного забезпечення. — Авт.).

Однак, деякі пільгові категорії калушан у нас “винесені” в окремі програми. Скажімо, цьогоріч міський бюджет надав фінансову підтримку дітям, які хворі на цукровий діабет, — 15-м особам по 5 тис. гривень. Крім того, на мешканців міста поширюється “онкологічна” програма, за якою онкохворі міста отримують допомогу з бюджету. Ще 30 тис. гривень додатково з міського бюджету отримала “швидка” — на наркотичні знеболювальні препарати для онкохворих. Гіпертоніки мають окрему пільгову державну програму. Плюс до того, місто цього року забезпечило безкоштовними медикаментами всі стаціонари — денні і цілодобові. Тому, якщо “звести” фінансування всіх програм, то пільгові категорії мають не меншу фінансову увагу з боку міського бюджету, ніж раніше.

"Вікна"