Ціна паркування, або франківське «Сервіс-Авто» хоче більшого


Керівництво КП «ТЦ Сервіс-Авто» хвалиться прибутками та збирається збільшити плату за паркування в Івано-Франківську. До того ж просить виконком розробити механізм впливу на «злісних неплатників» за паркування.

Директор івано-франківського комунального підприємства «Сервіс-Авто» Андрій Строїч прозвітував перед членами виконкому міської ради. Переконував, що підприємство створене не для того, щоб заробляти гроші, а для виконання соціальної функції - впорядкування автотранспорту в місті. Із  зауваженнями та пропозиціями члени виконкому відправили звіт підприємства на розгляд міської ради.

Зекономили на працівниках

На виконкомі Строїч представив звіт за 2011 - І квартал 2013 року. Нагадав, що підприємство засноване у 1996 році, обслуговує 28 паркувальних майданчиків та 4 цілодобових стоянки. З 1 листопада 2012 року «Сервіс-Авто» почало збирати гроші за в'їзд у центр міста - по 50 гривень з одного автомобіля або продаючи місячні абонементи по 250 гривень.

Серед здобутків дворічної діяльності керівник підприємства називає, як не дивно, скорочення штатних працівників - з 55 у 2011 році залишилося 29.  «По-перше, це пов'язане з тим, що була необхідність оптимізувати процеси всередині  підприємства, по-друге, змінилася форма роботи на паркувальних майданчиках, - пояснює Строїч. - Тобто якщо раніше паркувальники входили до складу підприємства і ми сплачували всі виплати, відповідно до галузевих коефіцієнтів, то на сьогоднішній момент вони вже оформлені як приватні підприємці, які здійснюють діяльність з продажу паркувальних талонів». Втім, навряд чи для автомобілістів суттєво, чи паркувальники оформлені як штатні працівники, чи як приватні підприємці. Під реальне скорочення, за словами Андрія Строїча, потрапили заступник директора та старший касир підприємства.

У 2012 році, порівняно з 2011, доходи підприємства зменшилися на 27% - з 2,1 до 1,6 млн. гривень. При цьому витрати підприємства скоротилися на 22%. Зменшення надходжень директор КП «ТЦ Сервіс-Авто» пояснює змінами до законодавства, через які підприємство не працювало п'ять місяців. Нагадаємо, з 1 січня 2011 набули чинності пункти 14 і 16 постанови Кабміну від «Про затвердження правил паркування транспортних засобів», за якими майданчики для платного паркування обов'язково повинні бути обладнані паркувальними автоматами.

До квітня того ж року паркувальники працювали всупереч новим правилам, відтак припинили свою роботу, а у вересні придумали механізм, як обійти закон. Зокрема, міська рада зобов'язала КП «Сервіс-Авто» відновити роботу шляхом укладення агентських договорів з продажу паркувальних талонів із суб'єктами господарської діяльності. Саме так штатні паркувальники стали приватними підприємцями. Досі багато водіїв, посилаючись на закон та відсутність паркоматів, відмовляються платити за паркування. Всіх їх директор «Сервіс-Авто» відніс до категорії «злісних неплатників». Втім, як боротися з ними, законодавство не пояснює. Тому керівник «Сервіс-Авто» просить виконком доручити юридичному відділу МВК розробити механізм впливу на таких водіїв. При цьому Строїч зазначив, що цілодобові автостоянки працювали у звичному режимі і за два роки збільшили надходження на 5%.

Втрати і здобутки

Серед негативів Строїч називає зміни до законодавства, які призвели до зменшення доходів за паркування. Серед позитивів - відновлення роботи паркувальних майданчиків, відмову від службового автомобіля та щомісячне заощадження на пальному до тисячі гривень. Здобутками Строїч також вважає укладення додаткових угод на паркувальних майданчиках на вулицях Дністровській та Привокзальній.

Як писав «ГК», свого часу керівник КП «Сервіс-Авто» без відома міської влади уклав договір з ТзОВ «Івано-Франківське обласне підприємство автобусних станцій» про надання послуг з паркування автобусів на 24 місця по вул. Привокзальна, 1. Строїч самовільно віддав в оренду парковку, де замість стоянки легкових автомобілів розрісся ще один автовокзал. А на одній із сесій міськради голова обласного центру Віктор Анушкевичус обіцяв виписати директору «Сервіс-Авто» догану за таку «самодіяльність». Однак погрози міського голови не змусили Строїча розірвати неправомірний договір оренди.

На Дністровській договір укладений з супермаркетом «Сільпо», який, як обмовився директор «Сервіс-Авто», заборгував підприємству 106 тис. гривень. З них на днях у касу підприємству надійшло 37 тис. гривень.

Крім того, Строїч похвалився, що підприємство знайшло спосіб вишукувати гроші на друк талонів. «Можливо, це незначна економія, але ми впровадили таку річ, що при бажанні рекламодавець може розміщати свою рекламу на зворотній стороні паркувального талону. Відповідно, підприємство не несло видатків за їх друк», - каже Строїч. Правда, доходи і видатки про рекламну діяльність керівник підприємства у звіт не вніс.

Найуспішніший 2013 рік

Доповідаючи про діяльність у минулому році, Андрій Строїч зазначив, що підприємство зібрало паркувального збору 547 тис. гривень. «Це найбільші надходження, які були з моменту створення підприємства. Скажу дещо з іронією: в цьому нам помогло наше податкове законодавство, тому що змінилася форма нарахування паркувального збору», - сказав директор «Сервіс-Авто». Так, у 2011 році підприємство принесло чистого доходу до міського бюджету 511 тис. гривень, у 2012 - 269 тис. гривень, у 2013 році - 526 тис. гривень. При цьому у 2011 році загальна сума податків склала 641 тис. гривень, у 2012 - 456 тис. гривень, у 2013 - 706 тис. гривень.

Нагадаємо, з 1 січня цього року міська рада звільнила підприємство від сплати земельного податку.

Однак для повноцінної роботи підприємства Строїч просить міську владу збільшити плату за паркування до 4 грн. за годину, забрати у підприємства нерентабельні паркувальні майданчики, знайти нові платні місця для здійснення діяльності з платного паркування та залучити нові цілодобові стоянки.

Хоч запитань директору «Сервіс-Авто» члени виконкому чомусь не ставили, та такі апетити їм не припали до душі. «Платні паркування потрібні не для того, щоб заробляти гроші на цьому, а для того, щоб впорядковувати наповненість автомобілів в центрі міста. І це є, перш за все, соціальна функція», - зазначив секретар міської ради Микола Вітенко, нагадавши, з чого починав свою доповідь сам Строїч. Пропозиція поміняти збиткові майданчики на рентабельні не надто відповідає соціальній функції підприємства.

Вітенко запропонував Строїчу посилити роботу з контрагентами та організувати кол-центри на підприємстві. Крім того, секретар міської ради рекомендував директору підприємства не продовжувати договори оренди з обласним підприємством автобусних станцій та винести на сесію проект рішення щодо вилучення майданчиків на вул. Привокзальній для обслуговування підприємством «Сервіс-Авто».

Член виконкому Руслан Руско подав пропозицію підвищити плату за паркування в центрі міста, щоб туди заїжджало менше автомобілів. «Центр - не для  автомобілів, а для пішоходів», - обґрунтував Руско.

Та якби міська влада справді дбала про пішоходів, то давно б взагалі заборонила в'їзд у центр міста, а не лобіювала інтереси «Сервіс-Авто», прикриваючись турботою про людей. Чи затвердить міська рада звіт підприємства та наполеонівські плани поборів, побачимо на наступній сесії.

Галицький кореспондент