Фірма з чеським капіталом хоче видобувати газ на Богородчанщині


Прикарпатська енергетична компанія хоче отримати спеціальний дозвіл на користування надрами з метою видобування вуглеводнів Грабівського газового родовища в межах Івано-Франківського району.  Метод розробки родовища – на виснаження.

Згідно проекту пошуково-розвідувального буріння на Грабівській площі у 2013-2014 рр. пробурена пошукова свердловина №1-Грабівська, з якої було отримано промисловий прилив газу дебітом 10 тис. м3/д, інформує Бліц-Інфо.

У вересні 2014 року Державною комісією по запасах корисних копалин (ДКЗ) апробовані запаси газу Грабівського газового родовища в об’ємі 42 млн. м3 (протокол №3242 від 25.09.2014).

З метою введення свердловини №1-Грабівська у дослідно-промислову експлуатацію була побудована установка підготовки газу (УПГ), газопровід діаметром 7,6 мм від свердловин до УПГ довжиною 4,5 км, а також газопровід діаметром 108 мм від УПГ до мережі магістральних газопроводів довжиною 4,8 км.

У 2015 році Грабівське газове родовище було введене в дослідно-промислову експлуатацію на основі «Плану дослідно-промислової експлуатації свердловини 1-Грабівська».

Також у 2015 році на Грабівській площі була пробурена свердловина №2-Грабівська, в якій промислових припливів газу не отримано. У 2016 році дана свердловина була ліквідована по І категорії, пункт «а», як така, що виконав своє геологічне завдання та розташована у несприятливих геологічних умовах.

У серпні 2020 року Державною комісією по запасах корисних копалин (ДКЗ) апробовані запаси газу Грабівського газового родовища в об’ємі 30 млн. м3 (протокол №5152 від 19.08.2020).

На підставі аналізу проведеного комплексу пошуково-розвідувальних робіт в межах площі ТОВ «Прикарпатська енергетична компанія» підготовлено геологічну модель Грабівського родовища для постановки подальшого пошуково-розвідувального буріння. Буріння свердловин глибинами до 1500 м.

Площа знаходиться у Івано-Франківському районі Івано-Франківської області, на відстані 14 км у від м. Івано-Франківськ. Передбачається продовження експлуатації свердловини №1-Грабівська. Діяльність із закладення додаткових пошукових свердловин відбуватиметься за межами існуючого природоохоронного об’єкту (загальнозоологічний заказник місцевого значення «Чорний ліс») та території особливого природоохоронного інтересу (UA00001116 «Чорний ліс»).

 

Варто зауважити, що за даними youcontrol, засновником Товариства з обмеженою відповідальністю Прикарпатська Енергетична Компанія є АТ Ем Ен Ді Юкрейн (MND Ukraine a.s.) (Чеська Республіка). Кінцевими бенефіціарними власниками вказані львів'янин Козицький Зіновій Ярославович (20% частки статутного капіталу) та швейцарець Комарек Карел (80% частки статутного капіталу).

Усі зауваження і пропозиції громадськості до планованої діяльності, обсягу досліджень та рівня деталізації інформації, що підлягає включенню до звіту з оцінки впливу на довкілля, необхідно надсилати до Управління екології та природних ресурсів Івано-Франківської облдержадміністрації - 76014, Івано-Франківська область, м. Івано-Франківськ, вул. Сахарова, 23А тел./факс (034) 252-61-50, е-mail: main@eco.if.gov.ua, Пліхтяк Андрій Дмитрович.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!