Гори сміття: полігон поблизу Рибного щодоби приймає більше 300 тонн відходів


На Прикарпатті найбільше сміття зосереджено у Тисменицькому районі на полігоні твердих побутових відходів поблизу села Рибне, який належить Івано-Франківській міській раді.

Ця земля перебуває в оренді в Тисменицької районної державної адміністрації, а обслуговує її комунальне підприємство «Полігон». Працює сміттєзвалище цілодобово, пише Суспільне.

Площа полігону, який існує з 1992 року, складає 20 га. Близько третини цієї площі – це під’їзні дороги. Власне, під побутовими відходами зараз - 13 га землі. Біля сміттєзвалища просвердлили свердловини для того, аби моніторити стан водного горизонту.

Зараз тут захоронено 2 млн тонн сміття. Може діяти полігон до 2027 року. За 2019 рік тут захоронили 116 тисяч тонн сміття. Впродовж доби на полігон з відходами заїжджає від 50 до 70 сміттєвозів. Це більше 300 тонн сміття.

«Бульдозери розгортають і трамбують в чотири або в шість пластів тверді побутові відходи. Один пласт формується приблизно на два метри, тоді робиться пересипка (десь 20 сантиметрів пересипки або будівельним сміттям, або ґрунтом якимось) і так до верху. Наш полігон висотний – дозволено до 18 метрів», - каже директор КП «Полігон» Юрій Мороз.

На Рибненський полігон сміття вивозять із Івано-Франківської ОТГ, Тисменицького району, сіл Яремчанської міської ради, з Буковелю та Косова. Це 75% твердих побутових відходів з Івано-Франківської області. На полігоні є сміттєсортувальна лінія та біогазова установка. Останню встановили у травні 2017 року. Проєкт є повністю інвестиційним. Завдяки цій установці зменшується об’єм відходів на полігоні та зменшується ризик самозаймання сміття.

У червні 2018 року на полігоні твердих побутових відходів встановили сортувальний комплекс. Узимку працівники цього комплексу ідуть у відпустку. Протягом однієї зміни тут працює 12 людей, які за цей час можуть відсортувати 50 тонн сміття. Поруч сортувальної лінії можна побачити уже спресовані петпляшки та папір.

Юрій Мороз розповідає: «За 2019 рік це вже ми одержали відсортованої корисної сировини 700 тонн. В основному – це скло, петпляшки, пластмаси, кольорові метали і папір. Ми отримали від продажів вторинної сировини десь приблизно 700 тисяч гривень».

Найближче до сміттєзвалища розташоване село Рибне Ямницької об’єднаної територіальної громади. Тетяна Данилюк живе у Рибному від народження. Каже, що у селі змирилися з тим, що на вулиці постійно поганий запах: «Коли мороз – запах різкий, неможливо дихати. У ріці вода тече, звідти стоки добре не йдуть, вода тече в ріку. У криницях брали проби - вода недобра. Ми кип’ятимо і так п’ємо. Хотіли завод будувати, але громада сказала, що проти цього заводу, бо теж будуть шкідливі відходи».

З кожним роком обсяг побутового сміття в області збільшується на 11%. Якщо пустити все на самовплив, це загрожуватиме проблемами із санітарно-епідеміологічною ситуацією, каже екологиня Мирослава Миленька. Вона переконана, що ми будемо мати проблему забруднення річкових екосистем краю, яка вже сьогодні є доволі гострою. Доволі популярним є засмічення берегів. Є проблеми теригенного стоку, коли з ґрунтовими водами зразу буде потрапляти в річкові екосистеми. Ми будемо мати велику проблему із санітарно-епідеміологічною ситуацією в області. Тобто, будуть дуже швидко поширюватися найрізноманітніші захворювання вірусного бактеріального походження.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!