І курорти з'єднати, і ліс порубати: як будівництвом дороги на Прикарпатті хочуть вбити двох зайців


Журналісти і екологи вважають, що Держлісагентство та ДП "Ліси України" у спростуванні про капітальний ремонт лісової дороги підтвердили те, що мова йде про об'єднання гірськолижного курорту «Буковель» з майбутнім курортом «Бистриця» за державний кошт.

Нещодавно антикорупційний сайт NGL повідомив про те, що Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» уклало з ТОВ «ПБС» три договори загальною вартістю 30,6 млн грн на капітальний ремонт лісової дороги протяжністю 9,2 км. За інформацією видання, ця дорога, що проходить межею природного заповідника «Горгани», за державний кошт з’єднає відомий гірськолижний курорт «Буковель» з новим курортом «Бистриця». Проєкт планують завершити до кінця року. 

Після публікації статті, ДП "Ліси України" опублікувало спростування, мовляв, ніхто не планує будувати дорогу для об'єднання курортів, вони просто капітально ремонтують стару лісову дорогу, яка не ремонтувалась понад 35 років.

"Лісова дорога не пов’язана з курортом Бистриця, не використовується для автотранспортного сполучення між цими курортами; Проведення ремонту обумовлено наявністю поруч із дорогою лісосічного фону обсягом понад 60 тис. м3. Внаслідок руйнування теперішньої дороги завантаження лісовозів замість 20 м3 наразі знижено в середньому до 10-12 м3, що призводить до значних втрат в логістиці. Ремонт виконується із застосуванням сучасних технологій, щебенева суміш обробляється цементом, що значно збільшує термін експлуатації покриття. Проте дорога залишається технічною, лісогосподарською", - пояснили в Лісах України.

Втім, журналісти NGL вважають, що таке "спростування", насправді є тільки підтвердженням вказаних ними фактів. Зокрема:

Факт #1. У результаті капремонту за 30,6 млн грн закинута лісова дорога протяжністю 9,2 км перетвориться на дорогу з твердим покриттям: "ремонт виконується із застосуванням сучасних технологій, щебенева суміш обробляється цементом, що значно збільшує термін експлуатації покриття». При цьому ДП "Ліси України" наполягають, що "дорога залишається технічною, лісогосподарською".

Факт #2. Відремонтована дорога сполучатиме обидва курорти найкоротшим шляхом – для цього досить подивитися на карту. Бистриця з Буковелем з’єднана ще однією лісовою дорогою, але значно довшою й у значно гіршому стані.

Факт #3. ДП "Ліси України" запевняє, що дорогу використовуватимуть лише лісовози, однак не наводить аргументів – що завадить їздити там приватному автотранспорту, у тому числі вантажівкам з будматеріалами та іншій будівельній техніці? Суттєве розширення дороги дасть можливість забезпечити вільний двосторонній рух. Ну, і насамкінець. ДП "Ліси України" стверджує, що такий дорогий капремонт і саме цієї лісової дороги потрібен, бо вона "не ремонтувалась понад 35 років". Для тих, хто бачив якими дорогами їздять лісовози у Карпатах – аргумент так собі…

Схожої думки щодо "лісової" частини цього спростування і колишній співробітник Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, еколог, аналітик МБО «Екологія-Право-Людина» Петро Тєстов. На його думку, там немає лісів, які можна використати для комерційної рубки.

"Проведення ремонту обумовлено наявністю поруч із дорогою лісосічного фону обсягом понад 60 тис. м3". Якщо глянути мапи, то з одного боку від дороги заповідник Горгани, навколо - маленька смужечка експлуатаційних лісів. Далі - протиерозійні ліси, на висоті понад 1100 метрів. В яких "комерційні" рубки головного користування взагалі-то заборонені ще з 2000 (!) року. Ау, який там "лісосічний фонд"? "Відновлення дороги дозволить використовувати поступові методи заготівлі - площа ділянок вкритих лісом не зменшиться". Чинні правила рубок головного користування в Карпатах не дають можливості вибору лісникам яку рубку проводити - поступову чи суцільну. Вид рубки визначається характеристиками лісових ділянок, і не залежить від того є там інфраструктура чи ні. Тому правильно відповідь читати так : "Так, ми будуємо дорогу для з'єднання двох курортів. При цьому ми ще хочемо побільше порубати в лісах Карпат, в яких комерційні рубки заборонені",- переконаний аналітик.

Нагадаємо, наприкінці 2022 року ТОВ “Буковель” звернулося до двох сільрад — Поляницької (Івано-Франківська область) та Усть-Чорнянської (Закарпаття). Мета звернення — розпочати підготовку до будівництва ще двох курортів — “Бистриця” та “Турбат”. Уперше про цей скандальний проект стало відомо у 2016 році. Вже тоді очікувалося, що він стане ще більш масштабним і розкішним, ніж найвідоміший наразі в Україні гірськолижний курорт “Буковель”. 

Анонсовані курорти “Турбат” і “Бистриця” поміщатимуть в себе 25 000 людей одночасно, понад 200 км лижних трас, 28 підйомників. Обидва курорти межуватимуть із запланованим у 2016 році курортом на Свидовці та чинним курортом «Буковель». Курорт "Свидовець" має приймати до 28 000 людей одночасно. У планах — 1 400 гектарів території, де розміщуватимуться понад 30 канатних витягів, 230 км лижних трас, 700 гектарів готелів та іншої забудови. Буде знищено чи пошкоджено як мінімум три тисячі гектарів диких карпатських лісів, лук та річок.

Насправді — набагато більше. За наявними картами, забудова, лижні траси та підйомники пройдуть по заповідних територіях, селищах численних червонокнижних рослин та тварин, унікальних гірських озерах Свидовця і так далі.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!