Кандидатка до Франківської міськради Світлана Вінтонюк: Потрібно забезпечити якісну медицину для всіх


Медик Світлана Вінтонюк - кандидатка до Івано-Франківської міської ради від партії «Голос».

У розмові з кореспонденткою Бліц-Інфо пані Світлана розповіла, чому вирішила балотуватися в депутати, які проблеми є медицині, як їх можна вирішити на рівні громади, та що планує робити в міській раді.

Світлана Вінтонюк народилася в м. Сарни на Рівненщині. Після закінчення гімназії, 2 роки працювала, адже в радянські часи поступити в медвуз без стажу була проблема. Опісля з вчилася в Івано-Франківській мед академії. З 1989 року мешкає в Івано-Франківську, а з 1995 року працює в міському перинатальному центрі. Лікар з вищою кваліфікаційною категорією, оперуючий акушер-гінеколог. Пані Світлана має декілька наукових публікацій, остання у співавторстві з колегами нещодавно вийшла в США. Займається волонтерством в онкогематологічному відділенні дитячої лікарні.

-          Пані Світлано, чому Ви вирішили, що настав час йти в політику? Що Вас стимулювало до такого рішення?

Рішення йти в депутати я приймала довго, бо я не публічна людина, більше люблю просто працювати. Але цей рік показав, чого вартує наша медицина, її забезпечення, в яких умовах і з яким вкладом працюють наші медики. Так не має бути. Медична галузь зараз викинута за борт. Влада не враховує ні інтереси медиків, ні пацієнтів. Тож я вирішила, що не можна сидіти і чекати на зміни, а потрібно йти і щось змінювати.

-          Чому йдете саме з командою Голосу?

В нашій області підібралась дуже хороша команда. Мені подобається ця незаангажованість, близькість по духу. Команда немає олігархічних нахилів, її формують патріоти, фанати, які хочуть змінити життя громади в кращий бік.

-          Які найболючіші проблеми в медичній галузі? Як їх можна вирішити на місцевому рівні.

Найболючіші – це низька матеріально-технічна база. Я не кажу, що ми не устатковані. У нас є на чому працювати, на чому діагностувати, але цього потрібно як мінімум вдвічі більше. Пологовий збудований в 80-х роках відтоді жодного разу тут не було капітального ремонту. Є проблеми з каналізацією, трубами, які течуть. Робляться якісь косметичні ремонти, але вони недовговічні. Але це питання може вирішити міська влада.

Друга проблема – незахищеність медпрацівників. Відколи почався коронавірус розказують, що лікування безкоштовне. Так, захворілі медики отримують ліки з нацпереліку, але все одно йде дофінансування з власної кишені. Вирішити ситуацію могло б страхування медпрацівників. Якщо медик захворіє, страхова компанія має забезпечити лікування. Хоча ми не ковідна установа, до нас поступають різні пацієнтки і поки приходять результати тестування ми з ними контактуємо. Тож страхування могло б вирішити багато питань.

Також важливим є страхування пацієнтів. Так, є пакети, які фінансуються державою. Але якби пацієнт приходив зі страховим полісом, то ті ліки й послуги, які не входять до пакета ми б могли покривати їх коштом страхування. Оскільки міськрада ініціювала платні послуги, то для пацієнтів це було б вигідніше. Окрім того, це не суперечить законодавству.

Ще одна проблема, що в нас в місті є дітки з рідкісними генетичними патологіями, які потребують дорогого лікування. Потрібно ініціювати комунікацію зі столицею, аби створити офіційний перелік цих діток і забезпечувати їх за державний кошт, або через спів фінансування з міського бюджету. Або хоча б добиватися того, аби потрібні їм ліки хоча б були в Україні.

-          Які саме питання будете підіймати в новій міській раді як депутат?

Все вище озвучене. Окрім того, буду боротися, щоб був контроль за використанням коштів. От, наприклад, виділяються певні кошти на медицину. Ці гроші мають контролюватися на що їх використовують. Керівники установ мали б озвучувати для міської ради свої першочергові проблеми, які потрібно вирішувати коштом бюджету.

Наступне – це ініціація проєктів. Якщо ти їх ініціюєш, вони мають право на життя. Якщо не сьогодні, то завтра про них згадають. Особливо коли про них час від часу нагадувати.

Є така практика, як сімейні пологи. Зараз карантинний період і я не в захваті від рішення міської ради про дозвіл на такі пологи в цей час. Але в період поза карантином - це хороша річ. Проблема тільки в тому, що в нас все гарно прописано, але на жаль не все реалізовується на практиці. Чому є багато скарг від пацієнтів? Бо люди приходять не готові до пологів. Майбутні батьки мають знати не тільки свої права, але й обов’язки. Я вважаю, що потрібно налагодити ідеальну комунікацію з психологами, школами відповідального батьківства, гімнастику, фітнес-заняття з вагітними, пояснення по пологи. Це ніби й невеличка програмка, але величезний обсяг роботи потрібно реалізувати.

Також надзвичайно важливою є комунікація з освітянами щодо статевого виховання дітей і підлітків. Дуже хотілося б налагодити зв’язок з дітьми. В нас є дитяча служба акушер-гінекологів, які разом з психологами могли б у школах проводити лекції для дітей. Щоб діти знали про своє статеве дозрівання, вчилися розпоряджатися своїм життям, здоров’ям, аби потім не було проблем.

Окрім медицини, мене дуже хвилює питання збереження архітектурного обличчя міста. Все озеро забудоване, рекреаційна зона зменшується. Так само історичні пам’ятки, які зникають. Дуже б хотілося зберегти історичний Франківськ.

-          МОЗ планує збільшити пакети на пологи. Яка зараз ситуація? Чи відчули ви покращення після реформи?

Що стосується реформи, то в нашому перинатальному центрі зарплата не збільшилась і ми не відчули ніякого покращення. Гроші пішли на рахунки, але люди ще не отримали доплати. Це принизливо коли акушер-гінеколог вищої категорії мати зарплату 6200 на руки. Це принизливо для держави так оцінювати лікарів.

Існуючі пакети не можуть забезпечити повноцінне функціонування нашої установи. Ми дуже будемо втішені якщо пологові пакети збільшать. Адже 8 тисяч гривень за пологи - це мізер. За них потрібно дати ліки жінці, оплатити її перебування в установі: харчування, палатне забезпечення, заплатити комуналку і зарплату медперсоналу. Не знаю, який має бути обіг пологів, щоб цих грошей було достатньо.

Я проговорюю з жінками, що купувати в пологовий нічого не потрібно, бо є пакет. Але на жаль бувають ситуації, коли є відхилення від медичного пакету і тоді потрібно щоб жінка відкупила ці препарати. Це не наші фантазії. Є ургентне забезпечення і ми надаємо допомогу, адже здоров’я це пріоритет, але потім просимо відкупити деякі препарати, бо вони не безкоштовні. Бувають, форс-мажорні випадки, наприклад кровотечі, коли йде шалений перерозхід дорогих препаратів і тоді вже намагаємося максимально перекрити витрати коштом медустанови.

Якщо ж пакети підвищать, то буде вистачати і на жінку і на покращення матеріально-технічного забезпечення і на оплату праці. Відповідно якість послуг стане в рази кращою.

-          Який зараз рівень здоров’я у жінок?

Якщо говорити про акушерські ситуації, то тут ситуація стабільна. Але якщо говорити про загальне здоров’я, то значно збільшилась кількість онкозахворювань: активізувались хвороби щитовидки, молочної залози, гінекологія. Тому потрібно раз на рік, навіть якщо нічого не турбує, профілактично проходити обстеження.

-          Яким буде ваш головний пріоритет коли станете депутатом?

Забезпечити якісну і сучасну медицину для всіх франківців. Це девіз, з яким я йду в раду. Це має бути найпріоритетнішим для громади і влади.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!