Харчові отруєння влітку: Як захистити здоров’я та свої права


Щороку з настанням довгоочікуваних спекотних літніх днів, по країні прокочується хвиля харчових отруєнь. І не останню роль в цьому відіграють роздрібні продавці продуктів харчування, які інколи грішать на продаж простроченої продукції, продаж продукції неналежної якості, порушення умов зберігання, реалізації товару без належної інформації та ін

Щоб уникнути неприємних наслідків, Центр громадського здоров'я підготував для вас кілька рекомендацій, що допоможуть зберегти здоров’я та відстояти свої права, коли мова йде про відносини з продавцями харчових продуктів. Також ми попросили відповісти на самі розповсюджені запитання виконавчого директора Спілки споживачів України Максима Несміянова.

Звертайте увагу на умови зберігання товару

Харчові продукти, особливо ті, що не призначені для довготривалого зберігання, швидко псуються. Наприклад, пастеризоване і кип'ячене молоко, вершки при температурі +4 +8 С можна зберігати до трьох діб, і трохи довше при температурі від 0 до +6 С. Термін зберігання свіжого м'яса в холодильнику, при температурі + 5 ° + 7 ° - максимум 10 годин, а при 0 ° + 5 ° - не більше доби. Для фаршу та рубленого м'яса цей термін ще коротший. Отже, ви впевнені, що продукт зберігався в умовах та в термін, що вимагається? Перевірте!

Дата закінчення терміну реалізації товару

Уважно дивіться на дату закінчення терміну реалізації товару. Якщо він закінчився, критично підвищується ризик харчового отруєння з причини зростання в продукті популяції бактерій, в тому числі хвороботворних.

Відповідно до Закону України "Про захист прав споживачів", продаж товарів, у яких закінчився термін придатності, заборонено. Якщо такий товар було продано попри вимоги закону, продавець зобов'язаний повернути вам гроші за прострочений товар.

Експерт з захисту прав споживачів Максим Несміянов додав, що відмовити в поверненні або обміні простроченого товару вам не мають права. «А якщо все ж спробують, завжди можна звернутися зі скаргою в Держспоживслужбу, надавши як доказ чек і фото товару,» - додав експерт.

Товар неналежної якості

Згідно зі статтею 9 Закону України "Про захист прав споживачів" покупець може обміняти тільки непродовольчий товар належної якості на аналогічний у відповідного продавця.

Однак споживач на підставі неналежної якості придбаних продуктів має на вибір 2 варіанти дій: повернення товару та його заміна на якісний товар або отримання сплачених за товар грошей. Зазначені права на повернення товару передбачені ч. 8 ст. 8 Закону про захист прав споживачів.

Максим Несміянов звернув увагу на те, що повернути неякісний товар можна навіть якщо ви розкрили упаковку. «Якщо ви виявили прострочення по маркуванню або цвіль на товарі, або неприємний запах - просто приходьте з чеком в супермаркет і вам повернуть гроші. На це спокійно повинні реагувати. Навіть якщо ви відкрили банку і відчули неприємний запах або половину продукту вже з'їли, а потім помітили, що з ним щось не так - ви також можете повернути товар. Рибу зварили, а риба смердюча. Береш пакет з рибою і приносиш їм! » - розповів виконавчий директор Спілки споживачів України.

Обов'язково перевіряйте та зберігайте чеки

Повернути товар можна за наявності чека протягом 14 днів з дня покупки. Щоправда, деякі продавці можуть самостійно встановлювати більш тривалі терміни.

Керівник Спілки споживачів України також звертає увагу, що покупцеві не завжди зобов'язані видати фіскальний чек. «Це також може бути товарний чек, накладна, квитанція тощо», - розповів Максим Несміянов. «Але будьте уважні - іноді продавці видають не справжні чеки, так би мовити «навчальні», - додав експерт.

Якщо відмовляються повертати гроші

Також фахівець з питань захисту прав споживачів рекомендує не зволікати та викликати поліцію у разі, якщо продавець відмовляє вам у поверненні грошей або обміні товару.

«Якщо вони відмовляються повертати гроші - викликаєте поліцію, щоб відбулась фіксація цього моменту, згідно ст 227 КК " Випуск або реалізація недоброякісної продукції ", де вказано про штрафи. Але простіше зробити дзвінок на гарячу лінію мережі, викликати адміністратора і розповісти про проблему» - додав він.

Якщо питання не вирішилося, то звертайтеся до контролюючого органу. «Пишіть скаргу, паралельно просіть перевірити весь магазин на порушення санітарних норм. Ці контролюючі органи все одно зроблять припис на повернення грошей вам »- рекомендує Максим.

Чи можна брати товар в руки

Брати товар в руки в магазинах покупці можуть безперешкодно, тому що, згідно зі статтею 700 ЦК України, до укладення договору купівлі-продажу покупець може оглянути товар, настояти на перевірці властивостей товару або презентації використання товару в його присутності. Але тільки в тому випадку, якщо сам товар не виключає таку можливість і це не суперечить правилам роздрібної торгівлі.

Як правило, в супермаркетах товари знаходяться в межах доступності для покупця і ви можете вивчити його склад і всю інформацію, представлену на упаковці. Але в деяких невеликих магазинах товари розташовані на вітрині або полицях, і продавці іноді обмежують доступ покупця до продуктів заявляючи, що «товар в руки не дають». Це є порушенням ваших прав і ви маєте право наполягати на поданні вам товару.

Отже, що варто робити, щоб не нашкодити здоров'ю, гаманцю та відстояти свої права?

По-перше, варто бути уважним та досконало вивчити товар та всю інформацію на етикетці ще перед придбанням. Якщо ж прикрість все ж сталась і ви придбали товар прострочений або неякісний, пам’ятайте, що це не ваша вина, а порушення ваших прав з боку продавця продукції. Тому відстоюйте свої права!

Підготовлено: Наталя Усенко, ЦГЗ МОЗ України



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!