Львівська залізниця за програмою енергозбереження уже зекономила понад 2 млн. кубометрів газу


На Львівській залізниці продовжують впроваджувати заходи з енергозбереження та економії паливно-енергетичних ресурсів. Завдяки реалізації спеціальної програми з енергоощадності залізничникам протягом січня-серпня 2014 року вдалося зекономити 287 тонн дизельного палива, 3967 тис. кВт.г електроенергії, 281 тонну бензину, 2 млн 275 тис кубометрів природного газу та понад 1300 тонн вугілля.

Програма енергоощадності на Львівській залізниці працює уже понад 10 років і, за словами начальника залізниці Богдана Піха, кожного року стає все жорсткішою. « Нам щороку вдається зменшити використання енергоресурсів на 10-15%, — говорить Богдан Піх. — Цього року у деяких позиціях ми виходимо на економію до 20% ресурсів, і робота ця є постійною і безперервною».

Серед основних заходів, які реалізовують залізничники, модернізація тепловозів, дрезин, кранів та іншої спеціалізованої техніки, впровадження систем контролю та обліку дизельного пального, зменшення витрат енергоносіїв за рахунок подовження плечей обслуговування на дільницях, оновлення обладнання, заміна енерговитратних джерел тепла та світла на енергозберігаючі та ін.

Усі ці заходи дозволили залізниці за 2013 рік заощадити паливно-енергетичних ресурсів на понад 63 мільйони гривень, і понад 30 мільйонів — цьогоріч.

Цього року особлива увага залізничників прикута до використання та економії природного газу. Аби зменшити витрати цього енергоносія, на Львівській магістралі запланували 11 котелень та паливних переобладнати під використання вугілля, а також встановити на підприємствах та у підрозділах 190 електроконвекторів, 50 електрокотлів, понад 50 бойлерів та електроплит.

Залізничники підрахували, що за умови вкладення в енергозберігаючі технології на підприємстві близько 11 мільйонів гривень, уже протягом сезону вдасться зекономити майже 13 мільйонів гривень.

Довідково. Серед енергоощадних технологій та заходів на залізниці використовують теплові насоси, які вироблять у 3-7 разів більше теплової енергії, аніж споживають (такі встановлено, до прикладу, на станції Мостиська-ІІ чи в мостобудівельному поїзді №61), системи електричного інфрачервоного опалення, які дозволяють на невеликих підприємствах економити за сезон до 60-65 тис. грн. (такі встановлено у підрозділах КМС-125 та РЗП-16), встановлення котлів з використанням відходів виробництва, які успішно працюють на заводі залізобетонних конструкцій та спалюють залишки деревини та тирсу та ін. 

Також цього року у відокремленому підрозділі «Будівельно-монтажний поїзд №908» Львівської залізниці самостійно виготовили та встановили на даху санітарно-побутового блоку сонячні батареї, які забезпечували у теплу пору року гарячою водою колектив з 30 осіб.