На Калущині зареєстровано випадок хвороби Лайма


Хвороба Лайма – хронічне природно-осередкове трансмісивне (хвороби, збудники яких передаються членистоногими) захворювання, спричинене бореліями і характеризується циклічним перебігом, мультисистемністю уражень.

В січні поточного року в мешканця сільської місцевості працездатного віку зафіксовано випадок хронічного Лайм бореліозу. З анамнезу захворювання встановлено, що більше 5-ти років тому під час збирання грибів у лісі хворого вкусив кліщ.

Інкубаційний період становить 3-32 дні. При класичному перебігу хвороба Лайма починається з місцевих проявів. В місці укусу кліща на шкірі з’являється папула (подібна до укусу комара) або червона пляма з ущільненням, чітко відмежована від здорових тканин. Зона почервоніння  поступово розширюється (мігрує), сягаючи 20-50 см у діаметрі, при цьому центр її поступово блідне.

Ця пляма є раннім проявом хвороби Лайма яка у 80% випадків може завершитися на цій стадії. Хворий відмічає загальну слабість, недомагання, нездужання, підвищення температури, головний біль, порушення сну. Іноді (20% випадків) така пляма впродовж місяця не появляється. Почервоніння після укусу кліща швидко  зникає і людина заспокоюється. Проте, інколи, при відсутності такої плями з червоним вінчиком (20% випадків), появляються клінічні прояви з боку опорно-рухового апарату, серця, шкіри, нервової системи, очей, інших органів, які хворий не може пов’язати з укусом кліща і звертається до різних спеціалістів – дерматолога, кардіолога, ревматолога, невропатолога і вкрай рідко до інфекціоніста.

Відсутність знань у багатьох лікарів про особливості перебігу хвороби не дозволяє своєчасно розпізнати та лікувати її, запобігти можливості переходу однієї стадії в іншу. Розвивається хронічна хвороба Лайма, при якій на передній план виступають ураження суглобів, які виявляють у понад 60% хворих. Вони характеризуються появою набряку, гіперемії в ділянці суглобів та обмеженням їх функції. Притаманна симетричність ураження суглобів, процес має не постійний, а рецидивуючий характер. Тривалий (протягом кількох років) запальний процес може призвести до деструктивних змін у хрящах та суглобах. Здатність борелій проникати через плаценту може бути причиною різного ступеня уражень плода. Діагноз у таких випадках встановити дуже складно і можна лише завдяки застосуванню специфічних методів дослідження.

На території Калуського району збудників хвороби Лайма було виявлено в кліщах, зібраних поблизу с. Завій, с. Підмихайля, с. Пійло, с.Довгий-Войнилів, с.Мислів, с.Мошківці, с.Станькова, с.Стефанівка, с.Боднарів, с.Бережниця, с.Болохів, м.Калуш. Крім того, в пробах кліщів, зібраних поблизу с. Завій, с.Бережниця в 2011р. виявлено збудника Ку гарячки, а в 2005р. неподалік с.Завій -  збудника кліщового вірусного енцефаліту. В 2011р. кліщі, зібрані поблизу с. Довга-Войнилівська, були інфіковані збудниками групи кліщових плямистих гарячок. В 2017р. у кліщах, зібраних поблизу с. Підмихайля, 2022р. біля  с.Завій, с.Слобідка виявлено збудника туляремії. Ці території вважаються природно-осередковими щодо вказаних захворювань і вимагають настороженності з боку медпрацівників відносно можливого зараження людей.

Самолікування нерідко призводить до тяжких наслідків (довготривала непрацездатність, інвалідизація), а іноді і до летальних випадків. Тому після видалення кліща в домашніх умовах чи закладі охорони здоров’я рекомендовано обов’язково звернутися на консультацію до лікаря-інфекціоніста. Це матиме значення для виявлення і лікування хвороби Лайма на ранній стадії і попередження ускладнень.

Загальна профілактика захворювання полягає у знищенні кліщів і захисті від їх нападу і звільненні від них.

Шановні краяни, пам’ятайте, що кліщі таять в собі потенційну небезпеку, якої можна уникнути!

Калуський районний відділ

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»