Помилилися? ОДА пропонує облраді скасувати рішення про ліквідацію долинського "Теплого дому"


Івано-Франківська ОДА пропонує обласній раді скасувати рішення про ліквідацію Долинського обласного центру соціальної підтримки дітей та сімей “Теплий дім”

Такий проєкт рішення винесли на розгляд постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, пише Бліц-Інфо. 

Заступниця начальника служби у справах дітей ОДА Віталія Попович пояснила, що ОДА пропонує таке рішення через виявлені порушення та враховуючи рекомендації тимчасової комісії Верховної ради. 

"Ми маємо врахувати особливості нашої області, підійти до цього питання прозоро, відповідально і з врахуванням інтересів дітей. Водночас ми працюємо з прийомними батьками та потенційними всиновлювачами, які виявили бажання взяти у сім'ї вихованців закладу... Івано-Франківська облдержадміністрація просить депутатів підтримати це рішення, бо вирішуються долі дітей", - зауважила Попович. 

Водночас член комісії Любомир Слободян зауважив, що обласна рада приймала рішення з умовою передачі його на баланс Долинської міської ради. І настільки йому відомо, цей процес вже розпочатий. Також депутатів запевняли, що для дітей знайдуть сім'ї. 

"Ми приймали це рішення з умовою, що центр зберігається, але переходить в управління громади. Це важливий аспект, бо зараз є багато маніпуляцій та звинувачень у бік обласної ради. Депутатів роблять крайніми. Також цікавить, що буде зроблено Службою у справах дітей щодо пошуку батьків для вихованців закладу, бо минуло вже два місяці", - поцікавився Слободян.

Чиновниця пояснила, що Долинська міськрада готова взяти під свою опіку центр, але їй бракує коштів, аби забезпечити дітям відповідний цілодобовий догляд. За її словами, зараз у "Теплому домі" перебуває 38 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, ще 4 дитини перебувають у Тлумацькому центрі. Робота для пошуку їм родин ведеться, батьків ознайомлюють з електронними справами та дорожньою картою, але заклад потрібно зберегти заради його можливостей та кадрового потенціалу. 

На це присутній голова фракції ВО "Свобода" в облраді Ігор Дебенко зауважив, що чиновники ОДА відверто маніпулюють, прикриваючись інтересами дітей. І ОДА створює ще один прецендент, бо паралельно пропонує депутатам проголосувати за перегляд умов утримання дітей і доцільність подальшого функціонування Центру соціальної підтримки дітей і сімей у Тлумачі. Відповідно, залишаючи один центр, хоче закрити інший. 

"Кажете, все має бути "прозоро, відповідально і з врахуванням інтересів дітей"? А попереднє рішення було непрозорим, безвідповідальним та без врахування інтересів дітей, я правильно розумію? І де пан Ковалик, який був настільки переконливим і аргументованим на сесії облради? Що стало причиною, що облдержадміністрація через два місяці змінила думку на протилежну? Хто притягнутий до відповідальності за таке рішення? Не перекладаємо ні на кого відповідальність, але 2 місяці ганьбили чомусь облраду, а не ОДА. Хоч саме обласна державна адміністрація подавала попередній проєкт рішення. Я думаю, що на сесії має доповідати профільний заступник голови ОДА, адже в депутатів таких питань на сесії буде дуже багато ", - резюмував Ігор Дебенко.

Віталія Попович запевнила, що посадовці під час подачі попереднього проєкту рішення на розгляд депутатів мали тільки хороші наміри. Але виникли складнощі з реалізації задуманого. Відтак, просить депутатів переглянути рішення про ліквідацію, аби не порушити права дітей. 

"Перестаньте прикриватися дітьми. Ви говорите про комунікацію, але ОДА замість того, щоб пояснити свої рішення, відмовляється від етерів на телебаченні з цього приводу", - зреагував депутат облради Ігор Дебенко, який також є гендиректором ОТБ "Галичина.

Попович запевнила, що до неї ніхто не звертався. А начальника Служби у справах дітей Івана Ковалика відсторонено від роботи. 

"Хто винен у цій ситуації, треба ще розбиратися. Тому ми створюємо комісію із питань вивчення прав дітей у закладах. Запрошуємо депутатів приєднуватися. Щодо Тлумацького закладу, то ми не говоримо про його закриття. Але в кожному закладі мають бути створені належні умови утримання дітей. В це в компетенції ОДА та депутатського корпусу. Попрацювавши спільно, визначивши помилки, проблеми і шляхи розв'язання цих проблем, ми зможемо вирішити у якій формі працюватиме заклад", - пояснила чиновниця.

Заступник голови облради Микола Палійчук зауважив, що посадовцям ОДА достатньо було б визнати свою помилку та вибачитися перед депутатським корпусом. 

"Бо депутати підтримали рішення облдержадміністрації. Але після приїзду депутатів Верховної ради, ОДА кардинально змінила позицію. Якщо ваше рішення обгрунтоване, то депутати може й проголосують. Але ви маєте чітко вказати, за рахунок чого передбачити фінансування закладу посеред бюджетного року, а не просто написати "передбачити на інтернат 16 мільйонів". Бо нема цих грошей, треба з чого забирати, вносити зміни до бюджету. Бо ми приймемо рішення, люди будуть працювати, а зарплату платити нічим. Допрацюйте це питання, зверніться до Кабміну, аби виділили субвенцію з державного бюджету", - наголосив Палійчук. 

У підсумку комісія таки рекомендувала до розгляду питання щодо скасування рішення обласної ради "Про припинення діяльності Долинського обласного центру соціальної підтримки дітей та сімей "Теплий дім" Івано-Франківської обласної ради"

До слова, ще один проєкт рішення щодо призупинення ліквідації закладу винесли на сесію з подачі фракції "ЄС" в облраді. 

Ліквідацію дитячого центру "Теплий дім" у Долині скасують. Такі рекомендації комісії ВР

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!