"Термінал тимчасово не працює". Як франківський бізнес адаптувався до нових правил


З нового року платників єдиного податку другої-четвертої груп, які проводять готівкові розрахунки, зобов'язали використовувати касові апарати.

Мова йде про ресторани та кафе, турагенції та туроператорів, готелі, інтернет-магазини, продавців текстилю, магазини секонд-хенду та всі ФОПи, крім платників єдиного податку п1-ї групи, які не мають найманих працівників і торгують за готівку на ринках. Сума штрафу за порушення залежить від кількості незаконних розрахунково-касових операцій: перша – 100% від суми чека, друга та наступні – 150% від суми чека.

Кореспондентка Бліц-Інфо перевірила, чи дотримуються вимог закону у франківських магазинах і закладах харчування.

Варто зауважити, що місцевий бізнес дуже швидко знайшов "прогалини" в законі і прибрали термінали. Деякі підприємці на дверях повісили оголошення, що термінал тимчасово не працює. 

Немає опису.

В деяких закладах повідомляють клієнту, що термінал не працює вже біля каси. Коли наша журналістка сказала, що немає готівки, то продавці запропонували оплатити товар, перекинувши гроші на картку. 

Як пояснив в розмові з кореспонденткою Бліц-Інфо власник одного з магазинчиків промтоварів Олег Г., кожен чек, який видається, по суті є офіційною накладною.

"Щоб товар продати через касу, його потрібно офіційно внести в базу. Тільки частина магазинів та закладів харчування це робить. А решту не можуть видати чек на товар, якого офіційно "немає". Раніше це не перевіряли, тож проблем не було. Зараз почнуться перевірки і відповідно за кожен такий чек ФОПу виписують штраф. Через це багато хто не користується терміналами, адже не можуть внести товари "заднім" числом. Тому придумали писати, що термінал не працює. Зрозуміло, що з часом це все вийде "з тіні". Я думаю, що процес затягнеться десь до весни. Окрім того, терміналів і раніше в багатьох не було, адже за його обслуговування потрібно платити банку 2% за кожен чек. Тож для малого бізнесу це було просто не вигідно",- вважає підприємець.

Варто зауважити, що під час перевірки магазинів виявилось, що навіть магазинчики однієї мережі не всі працюють "прозоро". В одному магазині нашу журналістку без проблем розрахували через касовий апарат, а вже в іншому - пише, що термінал не працює. 

В більшості продуктових магазинів і кафе все ж без проблем можна було розрахуватися через термінал. Натомість у магазинах непродовольчих товарів ситуація гірша. Самі підприємці "не на камеру" говорять, що такі нововведення влади призведуть до закриття малого бізнесу, а дехто просто перейде в тінь. Мовляв, з малим оборотом це не вигідно.

До слова, така проблема не тільки в Івано-Франківську, але й в інших містах. Йдеться не тільки про районні центри, але й про столицю.

Як зауважила в розмові з кореспонденткою Бліц-Інфо кандидатка економічних наук, доцентка кафедри теоретичної і прикладної економіки Прикарпатського національного університету Ольга Ємець, обов’язкове введення для ФОП касових апаратів зумовлене посиленням контролю над обсягами доходів малого бізнесу.

"З однієї сторони, позитивним моментом є зменшення частки тіньової економіки, що дасть можливість розширити базу оподаткування й збільшити дохідну частину бюджету. По-друге, дотримання чіткості та зручності обліку. Водночас, якщо говорити про недоліки введення для ФОП касових апаратів, то йдеться про те, що обсяг продажів перебуває під жорстким контролем, високі витрати на встановлення (5-15 тис.грн.) та обслуговування (300 грн. щомісяця) касових апаратів, штрафи за непроведені через касовий апарат операції. Частина підприємців були готовими до введення касових апаратів, проте не задоволенні суперечливими роз’ясненнями зі сторони уряду. Прикро, що несправність та помилки програмістів, на етапі впровадження касових апаратів, загрожують штрафами для підприємців. Найбільш позитивний вплив, на мою думку, це матиме і на стимулювання споживачів одержати фіскальний чек, як в паперовій, так і електронній формі. В умовах глобального зростання обсягів інтернет-торгівлі та популяризації захисту прав споживачів це призведе до мінімізації обману покупців. На мою думку, це є одним із елементів розвитку податкової культури в українському бізнесі та формування позитивної ділової репутації",- вважає економістка.

До слова, Ольга Ємець наголосила, що її студенти часто вступали у дискусію щодо цих змін, адже встановили, що норма закону створить рівні умови для стейкхолдерів на ринку. Відтак, ризиків та загроз можуть боятися лише недобросовісні учасники.

Натомість інформаційний аналітик Ігор Ткач вважає, що таке безглузде намагання збільшити дохідну частину держбюджету призведе до її зменшення, а також збільшить видатки.

"Більшість ФОП - самозайняті особи, які заробляють свою зарплату без держави і без начальника. Всі вони, в разі припинення діяльності як ФОП - потенційні субсидіанти, пошукачі роботи та емігранти",- пише в мережі Ткач.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!