У прикарпатських селах встановили ліхтарі на сонячних батареях


У Косові, селах Рожнів та Яворів впроваджують освітлення на сонячних батареях.

Так, у Косові на Івано-Франківщині встановили уздовж дороги сонячні ліхтарі. Таким чином місцева влада вирішила зекономити на витратах на освітлення вулиць. Виявилося, що улітку сонця в карпатському краї так багато, що сонячні батареї можуть забезпечувати електрикою ще й місцеві адмінбудівлі і дитячий садок.

«У багатьох районах нашої області впроваджено чи впроваджується 17 мікропроектів, спрямованих на зменшення енергозалежності краю. Це особливо важливо для гірських куточків області», — цитує UA.reporter координатора проектів «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» в Івано-Франківській області Лесю Попелюх.

Вулиці сонячною електрикою освітлюються у селі Яворів Косівського району — 21 ліхтар, вулиці села Тюдів —37 ліхтарів. А в селі Рожнів до сонячних батарей підключили дитсадок «Сонечко».

Встановлення ліхтарів на сонячних батареях профінансували меценати з Євросоюзу.

Однак, вони надали лише близько половини потрібних грошей. Решту, за умовами договору, мали виділити із місцевих бюджетів і частину мали зібрати самі люди.

Європейці пояснили, що не хочуть розоряти селян, але вклад громади в проект гарантуватиме бережливе ставлення людей до дорогого обладнання.

Як повідомлялось, у 2015 році кількість українських домогосподарств, які облаштували сонячні електростанції на дахах будівель і отримали «зелений» тариф, у порівнянні з минулим роком зросла у 10 разів.