Як на Прикарпатті випускники готуються прощатися зі школою у воєнний час


Два роки тому випускникам все зіпсував ковід, тепер – війна.

Цього року випускники знову готуються прощатися зі шкільним життям без урочистостей. А далі їх чекає новий вступний тест, замість традиційного ЗНО, пише Репортер.

Не до випускних

Олена Єгорова, мама одинадцятикласниці з ліцею № 22, каже, до останнього не були певні, як прощатимуться зі школою. Поки що школярі мають уроки онлайн, навчання закінчать, згідно з розкладом, наприкінці травня.

У нашій школі вирішили вручати атестати на урочистій лінійці. Там будуть тільки два випускні класи, батьки і вчителі, – розповідає жінка. – Буде кілька концертних номерів, останній вальс, щоб випускники запам’ятали цей день. Потім учні піднімуться у свої класи, де їм накриють невеликий стіл. Про гучні випускні у ресторанах не може бути й мови. Діти розуміють, що триває війна, і вже всі давно готові до скромного випуску.

Точної дати проведення урочистої лінійки ще нема: все залежить від того, коли прийдуть атестати. Попередньо її запланували на 3 червня.

На початку навчального року діти хотіли гарний випускний, замовили ресторан. Але випускний альбом таки доробляють, щоб була згадка про школу.

За словами Олени Єгорової, її донька готується до мультипредметного тесту для вступу в університет. Зокрема, вона відвідує Пласт, де займається на курсах підготовки з різних предметів.

Я дуже хвилювалася за останній рік навчання моєї дочки через ковід, але не думала, що буде ще гірше, – говорить жінка. – Два роки ми готувалися до ЗНО, а тут зовсім інше тестування. Добре, що дочка додатково готувалася з усіх трьох предметів.

Одинадцятикласник Максим Павлище з Долини розповідає, що в їхньому ліцеї також вирішили зробити окрему урочисту лінійку для випускників – 11 та 9 класу.

Так само останній дзвоник робили тільки для випускників, коли був ковід, так і зараз, – каже Максим. – Потім, після здачі іспитів, буде окремо вручення атестатів. І після цього – урочиста частина для випускників. Далі ми з однокласниками підемо в кафе трохи посвяткувати. Розуміємо, що в такий час не до гучних випускних.

Інший тест

Цього року замість ЗНО випускники складатимуть національний мультипредметний тест (НМТ). Він складатиметься з 60 питань з української мови, математики та історії України – по 20 на кожен предмет. Час на виконання завдань – 120 хвилин.

Усе відбуватиметься у формі комп’ютерних тестів у центрах тестування на підконтрольній Україні та безпечній території. Вступники з небезпечних регіонів зможуть пройти тестування у населених пунктах, де є така можливість. Якщо ж у дітей з тимчасово окупованих територій не буде можливості виїхати та пройти тест в одну з трьох передбачених сесій, у МОН обіцяють організувати для них додаткові можливості.

Також можна буде пройти тест за кордоном. В ефірі національного телемарафону міністр освіти і науки Сергій Шкарлет повідомив, що в країнах Європи будуть створені спеціальні центри, де випускники зможуть пройти тестування.

Я звернувся до своїх колег, міністрів освіти країн ЄС і Великої Британії з проханням організувати можливість скласти НМТ, – каже Шкарлет. – На сьогодні залишаються питання щодо Греції, Словенії та Хорватії. По всіх інших країнах у нас уже опрацьовуються матеріали.

Тестування проходитиме у три сесії:

основна: 18 липня – 10 серпня,

додаткова: 16–20 серпня,

спеціальна: 12–16 вересня.

Абітурієнт зможе пройти тест в один із цих днів. Щоразу запитання будуть змінюватися, щоб усе було чесно.

Ті, що не мали можливості вчасно створити реєстраційну картку для участі у НМТ, зможуть це зробити з 10 до 20 червня. Але потім, 8-12 липня, на своїй інформаційній сторінці обов’язково треба підтвердити бажання складати тест на додатковій сесії.

Якщо під час тестування розпочнеться повітряна тривога, його проведення призупинять, а учасники мають перейти у безпечне місце.

На проходження національного мультипредметного тесту зареєструвалися 402,5 тисячі людей. Зараз випускники можуть пройти пробну онлайн-версію тесту. На Прикарпатті – 16 тисяч випускників. Тестування буде проходити у 26 пунктах. У всіх є укриття на випадок повітряної тривоги.

Для вступу до вишу випускникам потрібен буде сертифікат з результатами мультипредметного тесту і мотиваційний лист. У листі треба описати, чому випускник вважає себе найкращим кандидатом на вступ на обрану спеціальність в обраний вищий навчальний заклад. Він буде враховуватися тоді, коли на одне місце претендуватимуть двоє абітурієнтів з однаковою кількістю балів.

На творчі спеціальності випускникам ще треба буде пройти творчий конкурс. А для вступу на бюджет – усна співбесіда. Середній бал атестата враховуватися не буде.

Щодо того, хто з вступників цього року матиме пільги при вступі, в МОН поки не визначилися.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!