14 Станіславівська бригада УГА


До 99-річниці створення ЗУНР редакція Бліц-Інфо спільно з Музеєм визвольної боротьби імені Степана Бандери підготували цикл матеріалів про діяльність повстанців на Прикарпатті.

В травні 1919 року Покуття захопила 7-ма румунська дивізія генерала Якоба Задіка, тилові частини Галицької армії, які розміщувалися там були захоплені в полон або відійшли до Станіславова. 

Саме на основі відступивши частин та тилових відділів, які перебували в Станіславові, було створено 14 Станіславівську бригаду. На жаль, через наступ польських військ бригада не була остаточно сформована і складалася лиш з двох куренів піхоти. 14-та Станіславська бригада замінила у III корпусі 1-шу Гірську бригаду отамана Черського, що під час польського наступу весною 1919 була відрізана від решти частини ГА і перейшла на територію Чехословаччини, де її інтернували. В час Чортківської офензиви бригада забезпечувала ліве крило УГА вздовж Дністра. В червні 1919 року отаманом бригади став Василь Оробко. Після відходу за Збруч бригада взяла участь у боях з більшовиками за Жмеринку та Вінницю, а потім з армією Денікіна. Після цих боїв бригада довший час була гарнізоном у м.Вінниця. Внаслідок епідемії тифу більшість вояків померли. Тож, після входження УГА до складу Червної Армії в січні 1920 року із 14-ї бригади було сформовано запасний курінь. На цьому славна сторінка цієї військової одиниці завершилася.

Ярослав Коретчук, директор Музею визвольної боротьби ім. Ст. Бандери

Також читайте: Українська Національна Армія та Українська Повстанська Армія: Спроба встановлення контактів

Як італієць рятував життя упівців та стояв за Україну зі зброєю в руках

Підпільна палата в франківській лікарні

Хімічна та бактеріологічна зброя НКВС проти УПА

Листопадовий напад відділів УПА на Станіславів

Підпільна група ОУН «Печера» в Станіславові