«Апогей тупості та маразму»: Як соцмережі зреагували на заяви про причетність свободівців до розстрілів на Майдані


Вчора, 11 жовтня додому до екс-віце-премєр-міністра, свободівця Олександра Сича з обшуком «завітали» правоохоронці. Група за участі працівника Генпрокуратури з Києва та кількох місцевих працівників СБУ і МВС понад дві години шукали у трьохкімнатній квартирі зброю, боєприпаси, комп'ютерну техніку, різноманітні носії цифрової і нецифрової інформації - щоденники, блокноти, особисті записи.

Як виявилось, підставою для обшуку стала ухвала Печерського районного суду міста Києва від 24 вересня 2015 р. А слідчі дії здійснюються по кримінальній справі, відкритій генеральним прокурором режиму Януковича у січні 2014 року.

Про це Олександр Сич повідомив під час прес-конференції для ЗМІ, продемонструвавши копію документу.

«Зі змісту ухвали Печерського суду випливає, що " я можу бути причетним до незаконного використання зброї" в той час, коли 20 лютого 2014 р. в центральній частині Києва "до цивільних осіб та працівників правоохоронних органів застосовувалася вогнепальна зброя.  А саме через те, що під час розстрілів на Майдані в сусідньому номері готелю Україна, де я проживав як народний депутат було відкритим вікно," – підкреслив свободівець.

Треба зазначити, що такі підстави для обшуку здивували не тільки Олександр Сича. Соцмережі вибухнули гнівними зауваженнями та іронічними коментарями. Мовляв, безглуздішої причини вже не знайшлося...

  • Максим Кицюк: “Коли прийшли до Олександр Сич я… ні. Не мовчу. До кого далі? Лінія між розслідуванням та нісенітницею стерта. Просто вже сюр якийсь почався. Кредит довіри вимагає чітких пояснень, бо його вже і так майже не лишилось”.
  • Юрій Романюк: “Апогей тупості правоохоронної системи України! Такої дурні навіть важко було собі уявити! Зрозуміло, що на Печерських пагорбах сидять не найкращі і далеко не найрозумніші кадри, але ж НЕ до такої степені довбури! Вчора – Томенчук, нині – Сич!”
  • Pavel Fris : “Сича знаю давно і поважаю цього. За час перебування на посаді віце-прем’єра його ім’я не пов’зувалась із жодним брудом! Я це і раніше писав. Це дійсно переходить усі межі!”
  • Володимир Пушкар: “Повна маячня! Олександр є рідкісно порядним і мудрим політиком до того ще й інтелігентною благородною людиною! Щось наші “правопохоронці” не те нюхають”.
  • Andrii Gorevyi : “Партію регіонів ніхто не обшукує, бо порох з нею плоть от плоті…”
  • Андрій Мохник: “Обшуки у керівників “Свободи”! Справа за – увага – Майдан!!! Міністр фейсбуку і політичних репресій Аваков дуже швидко переплюнув Захарченка. Думаю, що закінчить гірше за нього. Ці репресії йому даремно не минуться”.
  • Анатолий Фролов: “Рекомендую, всіх хто пов’язаний з англомовними сайтами розкидати цю інформацію. Влада боїться народ, як в 1930-х роках. При владі олігархи-узурпатори. Світ повинен це знати”.
  • Sergij Petrov : “Щось не пригадую аби вони сильно переймалися коли були обшуки у ПС”.
  • Сергій Білей: “Наводь факти, а то ти схожий на Фейсбукова! Якби було за що, то вони вже давно б сиділи, а так це тільки намагання дискредитувати та залякати”.
  • Галина Ігнацевич: “Погано про інших думає той, хто не може сам жити чесно і порядно.. Свободівці тим і виділяються , що живуть і працюють за звичайними моральними законами. Тому іх бояться . Та всіх не переседжають!!!”
  • Лілія Селезнева: “А хто обшукує себе? Ригіони – це і є влада ,тільки перефарбована. Перший -президент”.
  • Andrij Kuz : “А тим часом яник з пшонкою і захарченко десь спокійно попиваючи чайок з лимончиком, сполядають це все з єхидною посмішкою…”
  • Митро Кифів: “Таке враження, що чинний режим впевнений у наявності матеріалів, що компроментують його в … одного зі свободівців …”
  • Лена Рашковська : “Знаю пана Олександра давно і дуже поважаю! Не там шукають наші відправаохоронці!”
  • Роман Лозовик:  “Маячня в державі, насилля породить нове насилля”.
  • Леся Турецька: “Це якась нагла розправа над патріотами! Бо що ще можна думати з огляду останніх подій!”
  • Ганна Гаврилець: “Мета влади – знищити “Свободу”. Заважає їй безперешкодно владарювати!”
  • Володимир Оленюк: Гмм! На Прикарапатті погода не тільки в природі міняється… походу жара буде!
  • Віктор Козак: Ось тому мені і перестала подобатись Свобода. Занадто часто в них виходить, що після ідіотського піару якихось осіб страждає маса адекватних патріотів. А може верхівка партії свдомо робить провокації. Хто зна.
  • Андрій Мохник: Це, в першу чергу, психологічний тиск. У другу – намагання перешкодити веденню виборчої кампанії: Igor Yankiv – керівник штабу у кандидата на посаду Львівського міського голови Ruslan Koshulynskyy; Олександр Сич – перший номер виборчого списку в Івано-Франківську обласну раду; Олег Панькевич – кандидує по Бродах у Львівську обласну раду. Два останні мають реальні шанси очолити відповідні облради.
  • Manyk Viktor: За два дні Марш у Києві все сплановано, щось на душі неспокійно буря насувається хочуть перевірити Український народ на бунтарство чи ще залишилося в крові чи може приспали ?

Варто додати, під час обшуку в Олександра Сича вилучили нагородний пістолет та фото, зроблені під час подій на Майдані.

"Я сам їм сказав, що маю нагородний пістолет, який мені вручили під час роботи у Кабміні на честь 50-річчя. Документи на нього теж є. Я для себе копію залишив, а пістолет і посвідчення їм віддав. Також зібрав на одну флешку всі революційні фото, які збирав, бо як історик розумів, що колись вони матимуть велику вагу для майбутніх поколінь. Там були й ті, що зробив з готелю в останній день Революції - коли "Беркут" тікав. Зробив копії і ввіддав на флешці. Більше вони й нічого не вилучали. Провели обшук у всіх кімнатах, пройшлися у всіх закапелках», - розповів політик.

До слова, спочатку радник міністра МВС заявив, що обшуки проводять в рамках розслідування подій під Верховною Радою 31 серпня. Та все ж пізніше у Генпрокуратурі підтвердили, що мова йде за події на Майдані. Але, зазначили, що ні Олександр Сич, і двоє його колег по партії - Олег Панькевич і Ігор Янків, житло яких теж обшукали за схожою постановою, не є підозрюваними, а свідками. 

Водночас, кілька годин тому нардеп від БПП Сергій Лещенко заявив, що обшуки були неспроста, адже у номері із відкритим вікном проживав свободівець Ігор Янків

"У номері 1132 проживав депутат Ігор Янків. Сусідами екс-депутата Янківа на 11 поверсі готелю Україна були тодішні нардепи-свободівці Панькевич та Сич. Деталь, про яку мало хто знає: колишній депутат Янків є майстром спорту і інструктором зі стрільби. З цієї причини у них трьох і був проведений обшук", - написав Лещенко.

Щоправда, за кілька годин інформацію про таку "важливу" деталь депутат виправив, додовши "за інформацією джерела". Чим сам і підтвердив безглуздість озвученої версії. Адже виявилось, що Ігор Янків і  справді майстер спорту. Але з ... шахів. Хоча й викладає на кафедрі, що має назву "Стрільби і технічних видів спорту". Тим не менш, викладання дисципліни "Шахи" аж ніяк не дає підстав вважати його іструктором зі стрільби. Треба додати,у сомережах з іронією сприйняли заяву Лещенка.

До слова, відео кореспондента ВВС про яке йдеться у постанові, було опублікованим ще 28 лютого 2014.  Це зауважують і користувачі соцмереж.

Також залишається загадкою, чому для вивчення цього відео та вияснення хто проживав у цих номерах, Генпрокуратурі було потрібно ледь не два роки.  Прикметно, що суд прийняв ухвалу про обшуки ще 24 вересня, але їх провели ледь не через три тижні. 

Слід зазначити, що постанову підписав одіозний суддя Володимир Карабань, серед "досягнень" якого - участь у розгляді справи Луценка та політичному переслідуванні адвоката Юлії Тимошенко С. Власенка. Ще у грудні 2007 року В. Ющенко планував звільнити 47 суддів за корупцію, де 23-м у цьому "почесному" списку був Карабань. Тим не менш, у 2009 вищезгаданий вершитель правосуддя був обраний суддею безстроково. Також йому закидали затягування справи "беркутівців", яких підозрюють у побитті автомайданівців. І це далеко не повний список його діянь.

Тим не менш, вже 16 жовтня свободівці мають прибути на допит у Генпрокуратуру. Хоча й вважають всі ці дії нічим іншим, як спробою політичного тиску.

«Бо одну частину свободівців пресують по «дутій» справі 31 серпня, а іншу, не знайшли до чого прив’язати, як до подій на Майдані. Причому, ця справа була відкрита ще при режимі Януковича. Фактично, проти майданців. Тож, очевидно, що це ніщо інше, як спроба морально-психологічного тиску. Все, аби вибити свободівців із колії і не дати їм можливості ефективно взяти участь у передвиборчому процесі... З однієї сторони, я радий, що справи проти вбивць Героїв Небесної Сотні тривають, але форма і ледь не намагання зробити із мене підозрюваного - вельми схоже на очевидне політичне замовлення. Ми незручні для наших колишніх партнерів, з якими разом скинули режим Януковича. "Свобода" відігравала роль стримуючого фактору в уряді проти відновлення нових-старих корупційних схем. Сьогодні ж нас намагаються вивести з колії, не допустити до місцевих органів влади або ж ще краще - взагалі заборонити як політичну силу», - впевнений Олександр Сич.

До теми: Прикарпатські свободівці вимагають у центральної влади припинити політичні репресії

Міністр МВС Аваков подарував екс-віце-прем’єру Сичу незареєстровану зброю?

Депутат Івано-Франківської облради Манолій Піцуряк: Мені стає страшно