ДПТ на Промисловій: Завтра слід очікувати брифінгу прокурора?


Сьогодні, 14 липня, міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків зібрав на брифінг ЗМІ та представників громади, щоб висловити свою позицію щодо кількох будівельних питань.

Нагадаємо, вчора представники громадськості скликали прес-конференцію, а потім - пішли до міського голови з власними пропозиціями щодо цих питань.

Як відомо, під час сесії у п'ятницю 28 депутатів, серед яких представники фракцій БПП "Солідарність", "УКРОПу", "Свободи", "Самопомочі" та "Батьківщини" проголосували за розробку детального плану територій на Макогона – Промисловій та будівництва на Целевича.

Водночас активісти вважають такі рішення неправильними, тож пішли до мера, аби той ветував їх та скликав позачергову сесію Івано-Франківської міськради. Втім, зустрітись з очільником Івано-Франківська їм не вдалось, адже Марцінків перебував у відрядженні. Тож вчора вимоги активістів вислухали заступники мера, а вже сьогодні міський голова зібрав брифінг, аби висловити власну позицію зі хвилюючих громаду питань та вислухати пропозиції людей. Окрім ЗМІ, до кабінету міського голови завітали й представники громадськості.

Першими взяли слово мешканці, що придбали квартири на Целевича. Як відомо, представники спілки АТО вимагали у міськради не продовжувати догорів оренди фірмі "ЕКСТІМ", оскільки вважають її не платоспроможною, і такою, що не зможе виконати взятих на себе зобов'язань. Зокрема, й щодо виділення житла для воїнів. Власники квартир натомість прийшли просити мера продовжити забудівнику договір.

"Я і моя родина вже два роки чекаємо, поки добудують наше житло. Тут є люди які ще кають ще довше. Якщо влада не продовжить договір, то забудівник піде до суду і поки будуть суди, заморозить будівництво. Я переселенка з Донецька, моя сім'я віддала все, що мала, аби купити це житло. Дайте йому завершити будівництво, аби ми мали де жити", - звернулась до міського голови пані Наталя.

Схожої думки й інші люди, що теж купили собі квартири ще кілька років тому в розпочатих будівництва вищезгаданої фірми.

Натомість голова міської спілки учасників АТО Василь Андріїв впевнений, що продовжувати оренду ні в якому разі не можна, адже забудівник не зможе добудувати будинки, бо перебуває на стадії банкруства. Тож пропонує розділити ділянку, одну частину залишити цьому забудівнику, а іншу - віддати іншому, більш надійному. 

На таку пропозицію присутні представники забудівника пригрозили, що підуть до суду і взагалі зупинять будівництво на три-пять років, поки не виграють справу. Адже ділянку їм надавали в оренду ще сім років тому і там вже є їхні об'єкти.  

Така заява здійняла в залі справжній гвалт. Люди почали кричати, що вони не хочуть і не можу чекати, поки минуть суди, тож вимагають дозволити забудівнику добудувати їхні будинки. 

Та на пропозицію Андріїва міський голова відповів, що таке робити не можна.

"Це вже називається рейдерство - якщо забирати в одного забудівника, аби дати іншому, своєму. Якщо ви протягуєте питання заради кокретного забудівника - то ви рейдер. Дозволивши таке раз, завтра ще хтось прийде і скаже "давай відберемо в того землю, і віддамо нашому". Ми не можемо так діяти. Люди, які прийшли до мене сьогодні - це теж громада, думку якої треба враховувати", - підкреслив міський голова.

Люди таку позицію підтримали. У підсумку вирішили, що цьому забудівнику таки продовжать договір оренди.

Щодо розробки плану територій в районі Макогона-Промислової, то Руслан Марцінків вважає рішення правильним. 

"Зведення нового великого кварталу знизить ціни на житло в місті. Окрім того, мова не йде не про будівництво в зеленій зоні, а в депресивному промисловому кварталі. Люди, що там живуть від цього тільки виграють, бо раніше там працював асфальтний завод і гасили вапно. Хіба це краще, аніж житлові будинки? Очевидно, що ні. Вважаю, що в цьому питанні є змова забудівників, які не зацікавлені, аби в місті зводились нові квартали з інфраструктурою. І до того, тут ще немає ніякого будівництва, а тільки розробка детального плану територій", - каже Марцінків.

На зауваження, що місцеві не в захваті від такої ідеї, міський голова запевнив, що в районі найближчим часом проведуть громадські слухання, аби вислухати думки громади.

"Архітектура каже, що слухання вже були двічі. На перші, що були минулого року в жовтні прийшло двоє людей, другі - з представниками харчосмаковї фабрики. Треба - значить проведемо ще одні. Гадаю, завдяки тому, що є контроль громадськості, цей район буде ідеальним. Місцеві від цього тільки виграють, бо будуть і дороги, і тротуари, і інфраструтура", - впевнений міський голова. 

Натомість журналісти зауважили, що рішенням сесії міськрада виділила під розробку детального плану територій 1,5 га в той час, як забудівнику належить тільки 0,75.

"Мушу пояснити, що там є кілька ділянок. На одній із них забудівник викупив приміщення на аукціоні за 6,2 мільйона гривень. Мушу підкреслити, що ціна стартувала від 2 мільйонів, тож говорити, що "Івано-Франківська дорожня служба" отримала її безкоштовно, які мінімум некоректно. Ще дві ділянки належать Харчосмаковій та ПДП. Їх також ніхто нікому не дарує, а буде продано з аукціону", - підкреслив Марцінків.

Наостанок міський голова зауважив, що якщо б міськрада прийняла рішення з порушенням, то вже б давно зреагувала прокуратура чи СБУ, відкривши провадження. Також Руслан Марцінків повідомив, що доручив розпочати роботу з уточнення положень чинного генарального плану міста з подальшим його затвердження.

Втім, представники громадськості пообіцяли оскаржувати рішення міськради у суді.