Франківці матимуть змогу побувати у маленькій Франції, не покидаючи свого міста


Вперше цього року в Івано-Франківську запахне Францією. Франківськ приєднався до проведення фестивалю «Французька весна в Україні», який вже вкотре відбувається у різних містах України.

Посольство Франції в Україні, Французький інститут в Україні, за підтримки БФ «Україна Інкогніта» та чисельних урядових і неурядових інституцій України запрошують франківців стати ближчими до французького мистецтва, а також оцінити результати франко-українського співробітництва, пише Вежа

Відкриття фестивалю розпочнеться 21 квітня у холі театру кіно «Люм’єр» о 17 годині переглядом французької стрічки Кейтель Куілівье «Сюзанн». В рамках програми відбудуться й інші покази романтичного французького кіно. Акцент на стрічках, які побачили світ нещодавно. Ще однією подією стане виступ відомого французького тріо Гійома Лопеза.  

Більше про «Французьку весну» ми поговорили з Олександрою Коваль – представницею Благодійного фонду «Україна Інкогніта».

18051563_10155273385162884_1147699549_n
 

– Фестиваль французького мистецтва сперше відбудеться у Івано-Франківську. Чому обрали саме наше місто?

– Благодійний Фонд є одним з ініціаторів проведення цьогорічного фестивалю «Французька весна» у Івано-Франківську. «Французька весна» – традиційний фестиваль, який організовується Французьким Центром культури спільно з Посольством Франції. Цього року на початку вересня відбувався офіційний візит Посла Франції в Івано-Франківськ, була зустріч у торгово-промисловій палаті, її супроводжував директор французького Інституту в Україні – Матьє Арден. Після того ми мали декілька зустрічей у Києві і вони погодилися вперше в історії проведення фестивалю, спробувати провести заходи там, де немає їхнього представництва. Це пілотний проект. Насправді, було доволі важко, тому що немає куратора на місці. Ми сподіваємося, що після проведення цього фестивалю, вони погодяться відкрити «Альянс Франсез» у Івано-Франківську, що поглибить культурну співпрацю регіону з Францією.

Сам Фестиваль проводиться з 2004-го року. Щороку у Києві дійство супроводжується грандіозним відкриттям, і вже зараз все більше майданчиків долучаються до Фестивалю: кіно, театр, візуальне мистецтво, естрада.

16996232_10155086624897884_2350221849477571359_n
 

– Що запланували у Івано-Франківську? 

– У Франківську буде дещо скорочена програма. Відкриття відбудеться у цю п’ятницю 21 квітня о 17:00 у театру кіно «Люм’єр». Це буде українсько-французьке відкриття, оскільки приїде представник французького Інституту, котрий відкриє фестиваль, а від Франківська братимуть участь квартет «Quattro cord», далі відбудеться показ стрічки. У Івано-Франківську з 21-25 квітня у театрі кіно щовечора відбуватиметься ретроспектива французької класики. Це легкі весняні фільми про кохання. 22 квітня о 20:00 відбудеться концерт французького Тріо Гійома Лопеза, а 29 – Ніч короткого метра (ніч, яка об’єднує декілька коротметражок). Декілька фільмів від Артхаус Трафік (український кінодистриб’ютор – автор), які будуть транслюватися як інші короткометражки. Відкриється Французька весна драмою «Сюзанн» Катель Кійевере розповідає про дівчину, яка втекла з нещасливої сім’ї заради шаленого кохання. За цей фільм актриса Адель Енель удостоїлася премії «Сезар» за найкращу роль другого плану – відтоді дівчина встигла знятися у класиків європейського кіно, братів Дарденнів.

– Хто здійснював підбірку фільмів для франківців та чим керувалися при виборі?

– У Французькому інституті є спеціаліст, котрий займається підбором фільмів, його ім’я – Бернар. Він адаптує програму під сприйняття глядача. У всіх містах – по-різному. Ретроспектива найкращих французьких фільмів про кохання отримала грайливу назву «Лямур тужур». У Києві програма кіно ширша, навіть були і допрем’рні покази. Впевнена, що в Івано-Франківську всі стрічки «підуть на ура». Фільмі в оригіналі із субтитрами.

Відкриття

Відкриття “Французької весни” у Києві

– На якого глядача орієнтуєтеся? 

– Ми орієнтуємося на широкий загал. У приміщенні «Panorama Plaza» є близько 500 місць, і ми сподіваємося, що всі захочуть прийти на концерт. Це цікава сучасна французька музика. Було б чудово, якщо б етнічні французи завітали на всі ці заходи і зрозуміли, що Франція вже дійшла й до Івано-Франківська.

– Чому саме Франція?

– «Французька весна» – це всеукраїнський масштабний фестиваль, це значима, вагома подія. Довкола цього заходу гуртується загал. Французи завжди намагаються привезти щось модернове, щось авангардне для популяризації своєї культури в Україні.

Щодо мене, скажу, що я франкофіл. Я багато років вивчала французьку мову, трішки навчалася у Франції. Мені було дуже приємно, що наш Фонд підтримав ідею проведення фестивалю в Івано-Франківську. Фонд займається ребрендингом Франківського регіону, саме через регулярне проведення мистецьких, культурних заходів намагаємося пропагувати Івано-Франківськ, як передовий, авангардний регіон, який може легко конкурувати зі Львовом щодо приваблення туристів.

Trio-Brotto-Lopez-Raibaud
 

– Чи є зворотна співпраця? Чому б не повести українське кіно до Франції?

– Французький інститут возить багато мистецьких проектів до Франції, популяризують український мистецький продукт (кіно, театр, музика тощо).

– Чому франківцю має бути цікаво відвідати цей фестиваль?

– Франція – це завжди смачно, романтично. Франція – це завжди про кохання. Кожен мешканець Франківська буде мати змогу побувати у маленькій Франції, не покидаючи свого міста.