"Гуцулка Ксеня": Іванофранківці покажуть у столиці свій знаменитий мюзикл-хіт


26 лютого на великій сцені МЦКМ Києва відбудеться знаменна творча імпреза. Франківський Національний театр імені Івана Франка презентує у Києві свою найгучнішу прем’єру останнього часу – мюзикл «Гуцулка Ксеня» ( режисер Ростислав Держипільський).

У Ярослава Барнича, автора музики та лібрето «Гуцулки…», найпродуктивніших творчий період у житті був пов’язаний саме зі Станіславом (Івано-Франківськом). Про це повідомляє Київ театрально-концертний.

У місті збереглися місця, які нагадують про перебування тут видатного майстра, чиї твори увійшли у скарбницю музичного мистецтва Украіни 20 століття.

Давня історія про заокеанських емігрантів, які шукають на нашому Заході ідеальну украінку для молодого американського парубка,  не виглядає і сьогодні архаїчної, а жваво відгукується у серцях глядачів нового покоління.

На думку режисера Ростислава Держипільський, поява «Гуцулки…» на сцені Франківського драмтеатру стала, насамперед, подарунком рідному місту. Також її можна назвати подарунком усім закоханим, які йдуть до свого щастя, долаючи будь-які перепони та труднощі.  Тому і не дивно, що У Франківську квиток для коханої на «Гуцулку Ксеню» вважається віднедавна  найкращим подарунком. У глядачевій залі – безліч закоханих пар різних поколінь. Глядачі кажуть що ця вистава окрилює, дарує романтичний настрій, під час окремих сцен зала здригається від сміху… А коли звучить легендарна пісня «Гуцулка Ксеня» – «я тобі на трембіті, лиш одній в цілім світі, розкажу про любов», – то деякі глядачі не приховують сліз. На цій пісні( навколо якої постійно точилися, дискусії про справжнє авторство) виростають все нові й нові покоління українців, і не тільки на Заході Украіни.

Мюзикл «Гуцулка Ксеня» від західних франківців є не тільки даниною традиціям попередників, це також ультразвукове синергетичний музичне шоу із застосуванням новітніх технологій, з використанням ексклюзивних сценічних костюмів, з сучасним пластичним рішенням (хореограф Дмитро Лека).

Вистава з’явилася на кону франківців у грудні 2018 року і з того часу здобула негласний статус найкрасивішої та найаншлаговішоі постановки нашого західного театрального регіону. Квитки на виставу розлітаються миттєво, а у залі ніколи немає вільних місць.

У мюзиклі задіяні актори різних поколінь – Олексій Гнатковський, Павло Кильницький, Валерія Мочарська, Іван Бліндер, Галина Баранкевич, Надія Левченко, Сергій Лазановський та інші.

А найточніші рецензії формулюють місцеві театрали. Які переконані, що «Гуцулка Ксеня» – це вистава, яка повертає радість у наші часто безнадійні дні, даруючи  майже дві години позитиву й оптимізму.