Коцаба каже, що як журналіст мав право на оціночні судження, говорячи про громадянську війну в Україні


Сьогодні, 5 лютого в Івано-Франківську міському суді розпочалось судове засідання у справі блогера Руслана Коцаби. Як відомо, його обвинувачують за двома статтями Кримінального кодексу України: ст. 111 ч 1(державна зрада) та ст. 114 ч. 1 (шпигунство).

Суд розпочав чергове засідання з допиту Коцаби, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

Як наголосив блогер, він буде давати свідчення по кожному пункті звинувачення.

"Я був з кожного боку фронту і став переконаним пацифістом. Навіть якщо мене згноять у тюрмі, я буду виступати проти війни"- підкреслив блогер.

За його словами, твердження в обвинувальному акті про те, що Коцаба був знятий з військового обліку і все ж зробив заяву, що відмовляється від мобілізації є неправильним. Адже, каже Руслан, він вивчив Указ Президента про мобілізацію і був впевнений, що отримає повістку оскільки належав до 1 категорії військовозобов'язаних.

Окрім того, вважав, що точно отримає повістку за критику керівництва військкомату в області. Зокрема, тодішнього комісара Павлюка у своїх журналістських матеріалах.

"Твердження про те, що я не був журналістом є безпідставним, оскільки на той час я був спеціальним кореспондентом 112 каналу і готував матеріали на фронтову тематику", - підкреслив затриманий.

Щодо свого відеозвернення, то Коцаба зазначає, що звертався до президента як громадянин, а не до потенційних мобілізованих. І це було не інтернеті, а просто в соцмережі. І, на його думку, соцмережа не є засобом масової інформації, тож твердження про публічні заклики в ЗМІ є безпідставними.

"Свідки говорили про те, шо я робив заяви про події на сході і вони неправдиві. Коли я задавав питання чи розуміють вони різницю між оціночним судженням та фактом, на який має право кожен журналіст, відповідь давала зрозуміти чи варто з ним говорити далі", - запевняє блогер.

Щодо опублікованого в ютубі відеоролика, то у Коцаба запевняє, що нічого протизаконного у ньому немає. Адже політика Ютубі така, що якби там була пропаганда війни, насильства то його б вже давно заблокували. А його й досі не заблокували.

"Щодо мого твердження про громадянську війну на Донбасі, то це так і є. Одні люди з українськими паспортами вбивають інших. Щодо того, що там є сторонні війська, то без цього не обходиться ні один громадянський військовий конфлікт. Україні теж допомогають. Я висвітлював дві сторони конфлікту. А наші ЗМІ зараз займається пропагандою. Ми як дивимось телевізор, то навіть зеки з того сміються - три години йшли обстріли, працював снайпер і нікого не поранено. На про що можна говорити? Наша преса, то що - прес-служба ЗСУ"- впевнений Коцаба.

Журналіст також заявив, що має право об'єктивно подавати інформацію.

"Моїй журналістській діяльності передшкоджали і я писав заяви. Але на них не реагувати. Було три різні заяви, а мені прокуратура давала відписки, що ці факти не підтвердились. Хоч було відео про напади на мене. І навіть один із свідків вже тут, на суді погрожував мене вбити", - запевняє Коцаба.

До теми: Справа Коцаби. Монтян у суді запропонувала свідку “в голову з ноги”

Суд у справі Коцаби перенесли, для нього не знайшли конвою

Справа Коцаби: Суд оголосив перерву через сварку між свідком та Монтян

Засідання у справі Коцаби знову завершилось скандалом. Монтян обізвала свідка "порохоботом"

Суд у справі Коцаби: Одіозна правозахисниця перетворила допит свідків на суперечки

Суд у справі Коцаби завершив допит свідків