Політичні "династії", комірник, перукар та екс-регіонали: Хто балотується до ВР на 85 окрузі


ЦВК зареєструвала 37 кандидатів на позачергових виборах, що пройдуть 17 липня в окрузі №85, що на Калущині.

Загалом серед кандидатів на депутатське крісло є 12 представників від політичних партій і 25 самовисуванців. Кореспондент Бліц-Інфо проаналізував хто є хто у майже метровому виборчому бюлетені 85 округу.

Від політичних партій за депутатський мандат будуть боротися: Олег Савка (Народний Рух України), Оксана Тебешевська (ВО “Свобода”), Ольга Сікора (ВО “Батьківщина”), Роман Король (УНА-УНСО), Віктор Шевченко (УКРОП), Анжела Яровата (Радикальна партія Олега Ляшка), Микола Гошовський (“Патріот”), Ігор Ткач (Республіканська партія), Володимир Шаповалов (Європейська партія України), Людмила Архіпова (партія “Солідарність жінок України”), Андріан Волгін (Сила людей), Сергій Насалик (Блок Петра Порошенка “Солідарність”).

Загалом, серед кандидатів можна виділити двох представників фінансовий сімейних кланів. Це Віктор Шевченко та Сергій Насалик. Між старшими братами Шевченком та Насаликом уже є досвід політичної боротьби - рік тому вони обидва балотувалися на посаду міського голови Івано-Франківська і програли. Тож висування молодших братів можна вважати своєрідною спробою реваншу. Зрозуміло, що жоден з політичних кланів не хоче поступитися і готові вкладати шалені гроші у передвиборчу кампанію. Це добре помітно на благодійних поїздках виборців на відпочинок, який щиросердечно оплачують кандидати.

Також досить цікавим висуванцем є колишній прокурор 4 областей Микола Гошовський. У 2005 році його ім’я фігурувало у скандалі з самогубством ректора Ужгородського університету. Окрім того за підсумками 2010 року Гошовський став 3-м найбагатшим обласним прокурором, заробивши 680 тис. грн.

Не менш інтригуючий і перелік самовисуванців, адже про більшість із них виборець почує вперше, а список тут дуже цікавий.

Зокрема, серед самовисуванців замаскувалися троє екс-регіоналів: Володимир Клюс, Емілія Міллер та Тетяна Струць.

Володимир Клюс (Львів) у 2009 році заснував Івано-Франківську обласну організацію партії “Сильна Україна” Сергія Тігіпка, яку ліквідував після революції. А вже в серпні 2014 року очолив Івано-Франківську регіональну організацію “Партії розвитку України”. Окрім того Клюс був помічником народного депутата від ПР Василя Чуднова. А у травні 2014 був довіреною особою екс-регіонала Валерія Коновалюка на президентських виборах. Варто зауважити, що спочатку Володимир Клюс балотувався на вибори по 85 округу від Опозиційного блоку, проте через кілька днів передумав і зареєструвався як самовисуванець.

Не менший політичний досвід має і 25 річна Ємілія Міллер. Кандидат в депутати є заступницею директора ТОВ “Галінсервіс”. З 2013 року - підписант Львівської обласної організації ВМГО “Молоді регіони”. На президентських виборах 2014 року була членом ТВО №119 (Сєвєродонецьк) від екс-регіонала Юрія Бойка, а вже через кілька місяців ішла самовисуванцем по 141 округу (Одещина) на виборах до Верховної Ради України.

Найнепримітнішою серед «колег» екс-регіоналів на майбутніх виборах є головний бухгалтер Богуславської ЖЕК (Київщина) Тетяна Струць. У 2010 році вона пройшла до Богуславської міської ради за списками “Партії регіонів”. На виборах у 2015 році балотувалась уже до Богуславської районної ради за списком “Опозиційного блоку”. Є членом цієї партії хоча офіційно на вибори іде самовисуванцем.

Окрім того, самовисуванцем по округу №85 балотується екс-помічник Мороза, учасник "касетного скандалу" Володимир Цвіль. Від початку виборчої кампанії цей кандидат активно взявся агітувати виборців підтримати саме його кандидатуру.

Що ж стосується решти переліку самовисуванців, то варто зауважити, що тут простежуються дві досить цікаві тенденції. Перша, що більшість із них «десантники» з інших областей. Друга, що ці люди до цих виборів в політичному житті ніде не світилися і працюють на досить цікавих посадах.

Серед найцікавіших кандидатів варто виділити Ганну Добровольську, яка працює касиром-барменом у Києві, Сергія Дяченка, що працює водієм  у ТОВ «Автобусні лінії України» (Київ), Оксану Казакову – перукар у київському салоні краси «Цирюльня», Ірину Кривошею – фельдшера медичної допомоги (Київ), безробітних Юрія Кирилишина та Юрія Опалінського зі Львівщини, електромонтера «Черкаситрансгаз» Вадима Підопригору, Романа Черненка – комірника у ПП АП «Укртранс» (Київ), та Марину Шутову – завскладом у ДП «Готель Україна» (Київ). Окрім того у списку самовисуванців є кілька підприємців та директорів фірм.

Варто зазначити, що підозрілою є пасивність у передвиборчій кампанії більшості кандидатів. Зокрема, як запевняють активісти "ОПОРИ", активно агітують за себе тільки 13 кандидатів, тоді як всі інші мовчать. Це наштовхує на думку, що можливо єдиною їхньою ціллю на цих виборах є розпорошування голосів і представники у комісіях.

Таке ствердження підтверджує той факт, що представниця ОПОРИ на фото зафіксувала, що одинадцять кандидатів-самовисуванців подали до складу ДВК кандидатури, електронні файли подань яких були створені на комп’ютері однією організаціїТобто ці всі кандидати є технічними.

Окрім того, за підрахунками експертів перемога на 85 окрузі обійдеться кандидатам не менш як у три мільйони гривень. Важко уявити звідки простий комірник чи перукарка візьме таку суму грошей.

У матеріалі використано дані Комітету виборців України, мережі ОПОРА та руху "ЧЕСНО".

До теми: Список претендентів на крісло нардепа по округу №85 поповнився ще трьома кандидатами

ОПОРА: ЦВК зареєструвала ще 3 кандидатів по округу №85

Опора: У окрузі №85 перший кандидат і перший фальстарт