Політичний пасьянс в Івано-Франківській облраді: Хто і з ким сформує більшість


Чергові вибори минули і прикарпатці хоч і без особливого ентузіазму, але таки обрали нову місцеву владу. Для когось результати були неочікуваними, для інших, навпаки, доволі передбачуваними. Та наразі найбільшою інтригою залишається формування більшості в обласній раді.

Зазвичай, партії об’єднуються навколо тієї політсили, що за результатами виборів отримала найвищу підтримку. В Івано-Франківській обласній раді це БПП «Солідарність», яка отримала 23 депутатські мандати. Та кілька вагомих ознак на політичному фронті наштовхують на думку, що більшість вже формують далеко за межами стін облради і не навколо «Солідарності». Зокрема, про це свідчить спільна заява «Батьківщини» та «Свободи», а пізніше й «Укропу» про підтримку кандидатів на міських голів від демократичних сил. В упряжці з ними й Радикальна партія Олега Ляшка. Такий унісон може свідчити про одне – політики домовились об’єднатись проти Порошенка. Адже цілісність коаліції у парламенті дихає на ладан і навіть представники пропрезидентської партії не виключають можливості дострокових парламентських виборів.  Свідчить про це й рейтинг довіри до Прем’єр-міністра та Уряду, що стрімко котиться у прірву. Найоптимістичніші прогнози політичних експертів говорять про те, що переобрання найвищого виборчого органу чекає українців найпізніше восени 2016. Або й взагалі – навесні цього ж року. Це змушує політичні партії вже сьогодні прораховувати кілька кроків наперед, щоб не тільки не розгубити свої рейтинги, а й навпаки – наростити. Окрім того, деякі партії як от «Свобода» не поспішають об’єднуватись з БПП через нещодавні арешти активістів та обшуки в партійних лідерів. Адже їх свободівці класифікують не інакше, як політичні переслідування. Схожу позицію мають і «Укроп» та «Радикальна партія Олега Ляшка», представники яких теж опинились за гратами, щоправда з інших причин. Грає на руку бути в опозиції до влади й лідерці «Батьківщини» Юлії Тимошенко. Адже партійна лінія щодо несправедливого формування тарифів для населення Урядом Яценюка допомогли «бютівцям» значно покращити рейтинг, незважаючи на те, що ще рік тому під час дострокових парламентських виборів ця політична сила заледве подолала 5% бар’єр. Тож, врахувавши всі ці моменти політичних ігрищ можна впевнено говорити, що більшість в Івано-Франківській облраді формується зовсім і не навколо лідера за кількістю депутатів.

Треба зазначити, за джерелами Бліц-Інфо, наразі переговори щодо більшості в облраді тривають  і участь у них беруть всі політичні сили. Та найбільш вірогідним вважається об’єднання «Батьківщини», «Свободи», «Укропу» та «Волі». Разом вони матимуть 53 депутати і цього цілком достатньо для голосування більшості. Тоді очільником облради може стати лідер списку «Батькіщини» Василь Гладій, а посада першого заступника дістанеться «Свободі». Найвірогідніше, після обіймання посади екс-віце-прем’єра Олександр Сич погодиться тільки на посаду голови облради. І такий варіант можливий у контексті політичних домовленостей на вищому рівні. Якщо все ж посада очільника дістанеться Гладію, то першим заступником стане хтось із свободівців. Та наразі у «Свободі» все ж розраховують на посаду голови облради. Представники від «Укропу» можуть посісти посаду другого заступника чи очолити бюджетну комісію, а «Воля» отримає посаду керівника екологічної чи земельної комісії. У такому випадку БПП буде в опозиції. Найймовірніше, з ними буде й «Самопоміч», адже останні не готові обирати окремий від БПП шлях. Хоча, говорячи про більшість та опозицію в обласній раді треба розуміти, що такий розклад буде тільки у випадку поділу керівних посад, а надалі голосування та робота облради буде цілком ситуативною з орієнтацію на ті чи інші інтереси.

Ще одним варіантом в облраді може виявитись розклад, коли БПП об’єднається з «Батьківщиною». Якщо врахувати депутатів від Самопомочі, які підтримують «Солідарність», то більшість навіть без «Укропу» та «Волі» буде становити 49 голосів і цього достатньо для ефективної роботи ради. У такому випадку «Свобода» буде в опозиції до більшості, а «Укроп» та «Воля» голосуватимуть ситуативно. Тоді крісло очільника облради може посісти діючий нині голова Івано-Франківської ОДА Олег Гончарук. До слова, раніше у БПП мізкували над тим, що посадити у крісло очільника обласних обранців Сергія Басараба,  Дмитра Дзвінчука чи Андрія Левковича. Та зараз розглядається кандидатура тільки Гончарука.

Також можливий, але найменш ймовірним наразі видається третій варіант об’єднання - БПП з «Самопоміччю», «Свободою» та «Укропом». Так більшість становитиме 59 голосів. Крісло голови облради дістанеться Олегу Гончаруку,  «Свобода» отримає крісло першого заступника, «Укроп» - керівника земельної комісії. Наразі останні не проти бути з командою БПП. Та домовленості на вищому рівні та в контексті конфлікту між Порошенком та Коломойським теж можуть відправити партію в опозицію. При такому розкладі в глибокій опозиції буде й «Батьківщина».

Варто підкреслити, що всі ці три комбінації цілком ймовірні та мають право на життя. Тим не менш, найбільш вірогідним виглядає саме перший варіант. Водночас, треба розуміти, що обласні депутати зберуться на першу сесію тільки 4 грудня. А оскільки переговори між партійними лідерами досі не вийшли на фінішну пряму, за цих два тижні політичний пасьянс можуть розкладати ще не один раз. 

До теми: Чверть прикарпатців не матимуть свого представника в обласній раді

Івано-Франківська облрада: Кого обрали прикарпатці. Інфографіка